So državniki pozabili na ljudstvo?

Jasmina Detela
21.06.2021 15:10
Na tradicionalnem že tridesetem srečanju pod Najevsko lipo v začetku julija bodo obeležili tudi 30 let samostojne Slovenije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najevska lipa
Ljubica Kosmač

V Črni na Koroškem tudi letos pripravljajo vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo, že trideseto zapored, odpadlo je le lansko leto, hkrati bodo obeležili tudi trideset let samostojne republike Slovenije. Dogodek bo v soboto, 3. julija, slavnostni govornik in častni pokrovitelj dogodka je predsednik republike Borut Pahor.

Razmišljanja pod lipo

"Pomen Najevske lipe za Črno na Koroškem in za Slovenijo je vsekakor

edinstven. Menim, da s srečanji pod Najevsko lipo gojimo nenazadnje ljubezen do domačega kraja, predvsem pa do države Slovenije. Želimo, da se ta tradicija, ta razmišljanja pod lipo obdržijo tudi v prihodnje," je dejala županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Srečanje se začenja ob 11. uri z razmislekom pod lipo na temo 30 let - zanos - rast - predanost. "Povabili smo vse koroške župane. Pomembno se mi zdi, da bi prvič prišlo vseh dvanajst županov in županj, da povedo, kako vidijo našo državo in kako vidijo Koroško, " vabi črnjanska županja Romana Lesjak, ki bo ob tej priložnosti vodenje sveta koroške regije predala dravograjski županji Marijani Cigala. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik republike Borut Pahor, kulturni program pa bodo oblikovali Pihalni orkester Rudnika Mežica - Črna, Ditka in Feri Lainšček ob spremljavi pianista Gorazda Čepina.

​Ob tej priložnosti bo črnjanska občina izdala tudi bilten, v katerem bodo objavili misli nekaterih preteklih slavnostnih govornikov pod lipo. Vse so tudi povabili na letošnje srečanje, kjer želijo posneti njihove izjave oziroma misli o pomenu srečanj in pripraviti kratek film.

Pod Najevsko lipo so državnike prvič povabili pred 30 leti, ko je Slovenija postala samostojna država, da bi s tem dejanjem pokazali ljubezen do domovine in domačega kraja. Ob 25. obletnici srečanja so Srečanje državnikov preimenovali v Vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo, saj se ga je udeleževalo vse manj državnikov.

Romana Lesjak, župana občine Črna
Jasmina Detela

"Letos smo poslali okoli 300 vabil ministrom, poslancem, županom in predstavnikom drugih institucij. Velikega navala državnikov ne pričakujem, saj že nekaj dni prejemamo opravičila, da so zadržani. Zdi se mi prav, da bi prišlo toliko ljudi, da lahko dostojno obeležimo to srečanje," je dejala Lesjakova. Razlog, da se državniki manj odzivajo na dogodek vidi v tem, da so se začeli preveč zapirati sami vase, namesto, da bi razmišljali o tem, da ljudje cenijo, da pridejo in ne obratno. "Kdorkoli je doslej prišel, je naletel na dober sprejem. Mislim, da je problem v njih. Da ko pridejo na neko funkcijo, ki je odgovorna, bi mogli misliti tudi na to, da so v službi države in državljanov," razmišlja županja.

Zanimivosti o srečanjih

In še nekaj zanimivosti s preteklih srečanj, najstarejši govorec je bil Boris Pahor, najdaljši govor je imel prav tako Boris Pahor, največkrat se je srečanja udeležil Borut Pahor, najbolj kritični govorec je bil Tone Partljič, ženska govornica je bila Vlasta Nussdorfer​, največ nastopajočih na prireditvi so bili kar trije pihalni orkestri (Policije, Slovenske vojske, Rudnika Mežica), najdaljša obljuba - asfaltirana cesta do Najevske lipe in najbolj zabaven gost je bil Lojze Peterle.

Najevska lipa, ki raste ob Najevnikovi domačiji na Ludranskem Vrhu nad Črno na Koroškem, velja za najdebelejše drevo v Sloveniji. Obseg debla je leta 2006 meril 10,7 metra, v višino pa meri 24 metrov. Po legendi naj bi jo v 13. stoletju zasadili Turki. Pred sedmimi leti je bila pri zgradbi državnega zbora posajena tudi mladika Najevske lipe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta