Delež pozitivnih PCR testov rekorden, Kacin spregovoril tudi o britanskem sevu

M.R.
06.01.2021 10:02
Analize za zdaj še niso potrdile prisotnost britanskega seva v Sloveniji, je povedal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je povedala, da se novi sevi koronavirusa hitreje širijo, ob tem pa poudarja, da za zdaj ni podatkov, ki bi kazali, da bi se zaradi novih sevov pojavljali hujši poteki bolezni oziroma da bi se povečevala smrtnost.

V torek je bilo v Sloveniji potrjenih 3354 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 22.194 testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 15,1-odstoten. 

Sicer je bilo včeraj opravljenih 6956 molekularnih PCR testov, med katerimi sta bila 2602 pozitivna. Delež pozitivnih je bil 37,4-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih še 15.238 hitrih avtogenskih testov, pri čemer je bilo 752 pozitivnih (4,9 odstotka), poroča spletni portal Covid-19 sledilnik. Po pričakovanjih bo verjetno število okužb zaradi zasebnih druženj med prazniki še nekaj dni naraščalo, ocenjuje Čakš Jagrova. 

V bolnišnicah je bilo včeraj 1177 bolnikov s covid-19, od tega jih je bilo 182 na intenzivni negi. V bolnišnicah je sicer včeraj umrlo 24 bolnikov, v domovih za starejše pa še 7, skupaj 31, je povedal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. 

Po njegovih besedah med občinami po številu okužb izstopajo Celje (68), Velenje (53), Šentjur pri Celju (31), Žalec (51), Slovenska Bistrica (34), Slovenske Konjice (43), Slovenj Gradec (37), Domžale (55), Grosuplje 41, Ivančna Gorica (49), Kamnik (63), Kranj (84), Cerklje na Gorenjskem (24), Novo mesto (98), Črnomelj (48), Dobrepolje (33), Šmartno pri Litiji (31), Trbovlje (35), Zagorje ob Savi (36). Najhuje pa je v Posavju. V Krškem je bilo potrjenih 117 novih okužb, v Brežicah 67 in v Sevnici 46. V Kopru je bilo potrjenih 71 okužb, v Ljubljani 271 in 108 v Mariboru.

Do zdaj prejeli več kot 33 tisoč odmerkov cepiva

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja pri NIJZ Marta Grgič Vitek pa je povedala, da je Slovenija do zdaj prejela 33.150 odmerkov cepiva družb BioNTech in Pfizer. V prvi pošiljki je 26. decembra lani prišlo 9750 odmerkov cepiva, ki so ga že takoj naslednji dan v večini porabili za cepljenje v domovih starejših občanov in po bolnišnicah. 

Druga pošiljka (6825 odmerkov) je prispela 30. decembra, razdeljena pa je bila bolnišnicam za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter tudi v domove starejših občanov za stanovalce in zaposlene, ki še niso bili cepljeni. Tretja pošiljka je prispela v ponedeljek (4. januarja), ki je bila prav tako razdeljena zdravstvenim domovom in bolnišnicam. Predvsem je ta pošiljka namenjena cepljenju zdravstvenih delavcev, je povedala Grgič Vitkova. 

Prihodnji ponedeljek bo Slovenija prejela še 16.575 odmerkov, ki bodo zaradi dodatno izraženega interesa namenjeni prav tako zdravstvenim delavcem, vključeni bodo tudi koncesionarji, zasebniki, negovalci na domu, zobozdravniki in lekarne. A večji del te pošiljke, približno 12 tisoč odmerkov, bo namenjenih cepljenju starejših od 80 let. Ti se bodo lahko cepili v zdravstvenih domovih. 

Slovenija naj bi tako do konca marca vsak teden prejela približno 16 tisoč odmerkov omenjenega cepiva, je še povedala Grgič Vitkova. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta