Evrovizija, kaj bo s tabo? Plan A je dokončno padel v vodo, tako bodo reševali izbor

Denis Živčec Denis Živčec
03.02.2021 13:23
Optimizem, da bi Pesem Evrovizije maja v Rotterdamu potekala "po starem", je splahnel. Organizatorji bodo prireditev izpeljali po enem od treh kriznih scenarijev. Trenutno kaže na plan B. Kaj to pomeni?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evrovizija v nesrečnem Rotterdamu bo. A kakšna? 
Profimdia

Čez tri mesece bi se morala evrovizijska mašinerija v nesrečnem Rotterdamu zagnati na polno in do neke mere se tudi bo, vprašanje je le, koliko Evrovizije bodo nastopajoči in gledalci zaradi pandemičnih razmer in ukrepov sploh deležni. Potem ko je šov lani prvič v zgodovini odpadel, so se v Rotterdamu odločili z izborom, ki so si ga želeli dolga desetletja in nanj bili že povsem pripravljeni, vztrajati. Vse bolj jasno postaja, da leto 2021 ni prav veliko lažje od lanskega. Zveza EBU je tako danes z opaznim razočaranjem med vrsticami sporočila, da je zdaj že jasno, da klasične Evrovizije po planu A ne bo mogla izvesti. Svet trenutno pač ni takšen, kot je bil predlani. A zanos ostaja in puške ne bodo že drugič zapored vrgli v koruzo. Zdaj delajo na planu B, torej Evroviziji s socialno distanco. To pomeni, da bi izvajalci v Rotterdam vendarle prišli, tam peli, ob tem pa bi organizatorji pazili na upoštevanje strogih zaščitnih ukrepov. Živega občinstva v Ahoy areni ne bi bilo, ali pa bi se zanj odločili le tik pred prireditvijo, glede na epidemiološke razmere. 

Ahoy arena v Rotterdamu že drugo leto čaka na Pesem Evrovizije. 
Profimedia

"Pesem Evrovizije se bo maja vsekakor vrnila, kljub pandemiji, a je zaradi okoliščin nemogoče prireditev izpeljati tako, kot smo bili vajeni," pravi Martin Österdahl, prvi mož Evroviizje pri zvezi EBU. Dodaja, da sta varnost in zdravje sodelujočih in ustvarjalcev na prvem mestu. Raziskujejo možnosti, pripravili so tudi scenarije B, C in D. Organizatorji bodo poskušali ostati kar se da fleksibilni, saj verjamejo, da bo prilagodljivost pripomogla k čim boljši prireditvi. Njihov glavni cilj je trenutno na enem odru v živo združiti predstavnike 41-ih držav in v Rotterdamu pozdraviti tudi novinarje. 

Plan B vključuje redna covid testiranja na samem prizorišču in varnostni protokol, ki bi zaščitil pevce in ekipo. Če katera delegacija v Rotterdam ne bi mogla pripotovati, bi uporabili posnetek. Tisti, ki bodo lahko prišli na Nizozemsko, bodo svojo pesem lahko odpeli v živo. Po planu B nameravajo pripraviti 9 šovov - 6 generalk, 2 polfinala in veliki finale. Odločitev, ali se jih smejo udeležiti tudi gledalci, bi sprejeli v skladu s takratnimi priporočili nizozemske vlade. 

Srhljiv prizor. Namesto Evrovizije, so lani v Ahoy areni  morali postaviti improvizirano covid bolnišnico. 
epa

Scenarij C je precej bolj konservativen. Evrovizija bi sicer res potekala v živo v Ahoy areni, a delegacij in pevcev v Rotterdamu ne bi bilo. Na odru bi stali le voditelji in nastopajoči netekmovalnega šov programa. Predvajali bi posnetke živih nastopov vseh 41-ih predstavnikov. Pripravili bi 9 prireditev, če bi vladne smernice to dopuščale, tudi z nekaj občinstva v dvorani. 

Plan D je "lockdown" Evrovizija. Brez občinstva, predvajali bi posnetke, s katerimi bi gledalci spoznavali Rotterdam. Predvajali bi posnetke živih nastopov vseh predstavnikov. 

Pesem Evrovizije 2021 bo potekala 19, 20. in 22. maja. Ana Soklič bo nastopila v prvi polovici prvega polfinalnega večera. Katera pesem bo nasledila njeno Vodo, naj bi bilo znano 27. februarja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta