(V SPOMIN) Nekaj globoko grenkega je v tem, da v letu, ko je svet opehan od pandemije, umre avtor Dneva ljubezni

Denis Živčec
06.12.2020 18:47
V letu, ko svet čaka na odrešitev, se je poslovil avtor najbolj ljubljene slovenske pesmi o upanju. Tadej Hrušovar. Za njim ostajajo dva evrovizijska nastopa in kup večno lepih zimzelenčkov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Youtube/moč Glasbe Nas Združuje

To je bil tvoj dan ljubezni, najlepši dan, ki ne mine nikdar. In najbrž si, ko za seboj pustiš toliko velikega, resnično večen. Odideš, a ostaneš v duhu svojega naroda. Nekaj globoko grenkega je v tem, da je prav v letu, ko od pandemije utrujen in zagrenjen svet čaka na rešitev, umrl avtor skladbe, ki tolažeče opominja, da bo dan ljubezni vendarle nekoč prišel. 5. decembra se je poslovil legendarni glasbenik Tadej Hrušovar. Dejvi. "Največji, najbolj talentiran in v svetovne trende vpet skladatelj, kar jih je Slovenija premogla," je ob tem čustveno zapisal Goran Šarac. Hrušovar je v 74. letu umrl zaradi zapletov, povezanih s koronavirusom. Bil je član skupin Bele vrane ter Pepel in kri.

Bele vrane. Ditka Haberl, Doca Marolt, Bor Gostiša in Tadej Hrušovar
Dragiša Modrinjak

Avtor številnih zimzelenih uspešnic, kot sta Dekle iz zlate ladjice in Dan ljubezni, s katero je leta 1975 skupina Pepel in kri v Stockholmu osvojila 13. mesto. Takrat slaba jugoslovanska uvrstitev, danes povprečen slovenski evrovizijski rezultat. Na evrovizijski oder je leta 1990 stopil še drugič, ko so člani skupine Pepel in kri italijanskemu zmagovalcu Totu Cutugnu v danes zimzeleni Insieme peli spremljevalne vokale.

Napisal je več kot 400 skladb, med najbolj znanimi so tiste, ki so jih izvajali člani skupine Hazard: Marie, ne piši pesmi več, Vsak je sam in Najlepše pesmi.

Edini Slovenec z zmago na Splitskem festivalu

Svojo glasbeno pot je Celjan začel leta 1964 v celjskem ansamblu The Fellows, s katerimi je prvič nastopil na večjem koncertu. To je bil koncert ob dnevu mladosti leta 1966 v Hali Tivoli pred 6000 ljudmi. Istega leta se je pridružil glasbeni skupini Bele vrane, po njenem razpadu leta 1975 pa je ustanovil Pepel in kri. S skladbo Samo tvoje ime znam se je leta 1977 predstavil na Splitskem festivalu. Njegova skladba Tu je Dalmacija se je dve leti kasneje uvrstila na prvo mesto. Tako je postal in ostal edini Slovenec z zmago na tem festivalu. Do upokojitve je deloval kot producent na RTV Slovenija. Z Mariborčanko Ditko Haberl, nekdanjo ženo in glasbeno sopotnico, še danes veljata za enega najbolj nepozabnih parov jugoslovanske scene.

Za Dan ljubezni je Tadej Hrušovar napisal glasbo, besedilo pa neponovljivi Dušan Velkaverh, ki je dal skladbi tudi naslov. S 100.000 prodanimi izvodi velja za najbolje prodajani slovenski singel vseh časov. Dečo Žgur je bil aranžer in producent skladbe, posneli so jo pod vodstvom Zorana Ažmana v Studiu 14 RTV Ljubljana. Dirigent je bil Mario Rijavec, izvajalec pa Zabavni orkester RTV Ljubljana. Skladba je doživela številne priredbe, med drugim v nemškem, angleškem in nizozemskem jeziku, izvajala sta jo celo Moskovski državni simfonični orkester in Kraljevi filharmonični orkester iz Londona, a zares v legendo je šla doma.

Na Evroviziji zastraženi v hotelu

Leta 2015 se je Hrušovar v pogovoru s Samom Kolerjem, velikim slovenskim poznavalcem Evrovizije, za Evrovizija.com spomnil, kako je nastala skupina Pepel in kri. "Po koncu delovanja Belih vran sem še naprej razmišljal o skupini, ki bi gojila večglasno petje. Tako smo se zbrali in pred novembrom 1974, ko sem moral na služenje vojaškega roka, posneli v studiu Akademik in radijskem studiu 14 tri skladbe: Naj bo baby, Enakonočje in Dan ljubezni, v katerih sem solistično vlogo namenil Ditki. Takrat še nismo imeli imena, mislim, da so ti prvi posnetki v radijskem arhivu označeni kar kot Zbor Tadeja Hrušovarja," je pripovedoval. Pa nenavadno ime skupine? "Ko sem bil že v vojski, me je tekstopisec Dušan Velkaverh vprašal, ali bi bila katera od posnetih pesmi primerna za Opatijski festival, in odločil sem se za Dan ljubezni. Tudi imena se je spomnil Dušan Velkaverh, on je bil takrat še precej režimsko usmerjen. Ime je razložil v istoimenski skladbi, ki smo jo peli na Slovenski popevki junija 1975," je pojasnil.

Z nekdanjimi in novejšimi glasbenimi sopotniki je Tadej Hrušovar pogosto oživljal čase svojih najbolj udarnih uspešnic in se vedno znova vračal na odre.
Vito Tofaj

Z zmago na Opatijskem festivalu si je skupina priborila vstopnico za Evrovizijo. Ta je leta 1975 potekala na obrobju Stockholma, na sejmišču St. Alvsjömessan. Vse je bilo izredno zastraženo, zlasti delegacije Izraela, Irske in Jugoslavije, nekaj let pred tem so namreč izvedli atentat na jugoslovanskega veleposlanika na Švedskem.

"Bili smo v posebnem hotelu in skoraj nismo smeli pomoliti nosu ven," se je spominjal Hrušovar, ki si je Dan ljubezni zamislil v "easy country" slogu. In zdaj je odšel. Tiste njegove "naj te upanje ne zapusti" pa se lahko danes oklenemo bolj krčevito kot kadarkoli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta