Ena najbolj vplivnih žensk na svetu skriva pravo identiteto. Kdo je pisateljica, ki jo obožujejo milijoni?

D.Ži
26.11.2021 10:55

Elena Ferrante. Ime, ki buri domišljijo. Ena najbolje prodajanih pisateljic že leta ostaja nerešljiva uganka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Olivia Colman je zaigrala v filmu Mračna hči, ki ga je režirala Maggie Gyllenhaal'

Profimedia

Pisateljica Elena Ferrante že vrsto let magično privlači javnost, saj prikriva svojo pravo identiteto, vsaka njena nova knjiga pa razveseli veliko število oboževalcev, ki jo zvesto spremljajo. Trenutno je zelo aktualna njena zadnja knjiga Temna hči, ki je dobila tudi filmsko različico. 

Film je režirala Maggie Gyllenhaal, v glavnih vlogah pa blestita oskarjevki Olivia Colman in Dakota Johnson. Uradna premiera je bila na 78. Beneškem filmskem festivalu, film bo v kinematografe prišel v naslednjih tednih, na zadnji dan leta naj bi si ga bilo moč ogledati tudi na Netflixu.  

Utrinek iz prihajajočega filma. 

Profimedia

Zgodba knjige in filma spremlja žensko, ki med poletnimi počitnicami postane obsedena z mlado mamo in njeno hčerko. Vse, kar se ji dogaja, doživlja na zelo oseben način. Skozi poletne počitnice in perspektivo tujke doživlja čustveno dramo zaradi lastne zgodbe, zaplete pa se situacija, ko v nekem trenutku brez posebnega razloga ukrade punčko, ki ji je prirasla k srcu. Kar odkrije o mladi družini z italijanske obale, jo zmede. Zgodba teče v nepričakovano smer. 

Ferrantejeva je zelo cenjena in iskana pisateljica, ki likom v svojih romanih posveča veliko pozornost in jih definira do potankosti. Nekateri pravijo, da so njene knjige težke, drugi njen opus ocenjujejo kot najboljši na svetu.

Revija Time je Eleno Ferrante leta 2016 razglasila za eno najvplivnejših ljudi na svetu. Kako dosledna je, kaže dejstvo, da ni nikoli razkrila svoje prave identitete, tudi ko je dosegla svetovno slavo. Piše že od leta 1992, večkrat pa je pojasnila, zakaj skriva svoje pravo ime.

Profimedia

"Ko sem spoznala, da sem ustvarila knjigo, ki lahko gre v svet sama, je to bilo neverjetno osvobajajoče. Moja fizična prisotnost bi vse skupaj samo zmotila in veliko bolje je, da se ljudje osredotočijo na moje delo kot name. Tako mi je lažje pisati, imam veliko več svobode in navdiha," je nekoč dejala. 

Novinarji že leta poskušajo ugotoviti, kdo je v resnici Ferrantejeva. Iz informacij, ki jih je razkrila v intervjujih in knjigah, so odkrili, da je odraščala v Neaplju in občasno živela zunaj Italije. Odkrila je, da ima otroke in da je končala študij književnosti, po njenih knjigah pa mnogi sklepajo, da je bila poročena, a je očitno že nekaj časa ločena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta