(POGOVOR) Katji Fain so se uresničile sanje: Od garaže do olimpijade

Zmago Gomzi
18.03.2021 06:01
Odlična mariborska plavalka se odslej lahko v miru pripravlja za nastop v Tokiu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčanka lahko zdaj v miru pili pripravljenost za nastop v Tokiu.
Sašo Bizjak

Jadralcu Žanu Luki Zelku in tekvondoistu Ivanu Trajkoviću, ki imata že dalj časa zagotovljen nastop na olimpijskih igrah v Tokiu - prvi si ga je zagotovil avgusta leta 2019 in drugi decembra istega leta -, sta se v minulih dneh pridružila še dva odlična športnika s tega konca Slovenije, ptujski atlet Kristjan Čeh in mariborska plavalka Katja Fain. Čeh je normo za nastop v Tokiu izpolnil v začetku marca, ko je na državnem prvenstvu v metih na Ptuju disk zalučal 67,51 metra daleč, Fainova pa je olimpijsko A-normo izpolnila na nedavnem mitingu v Bratislavi, potem ko je 1500 metrov preplavala v času 16:27,10.

Finale žrtvovala za normo

Kdo ve, kakšni bi bili dosežki Katje Fain v lanskem letu, če se ne bi pojavil koronavirus, zaradi katerega je skupaj z mlajšo sestro Niko pod vodstvom trenerke, njune mame Metke Sparavec, več kot mesec dni trenirala v garaži v provizoričnem bazenu velikosti 4 x 2 metra. Ko so se ukrepi sprostili, sta dekleti treninge nadaljevali v Pristanu in oktobra lani je Katja po dolgem času tekmovala v olimpijskem bazenu. Zadnjič pred mitingom v Bratislavi. "Od oktobra sem trenirala in nestrpno čakala na prvo tekmovanje in ga tudi dočakala v Ljubljani. Vendar v kratkem bazenu, v katerem so rezultati težko primerljivi z rezultati v olimpijskem bazenu. Zaradi tega sem bila zelo vesela mitinga v olimpijskem bazenu v Bratislavi, čeprav nisem vedela, kaj lahko pričakujem od njega," je razložila 19-letna Katja Fain. "Že prvi tekmovalni dan sem bila prijetno presenečena. Ko sem v dopoldanskem času 200 metrov prosto preplavala v času 1:59,17, sem vedela, da so bile priprave uspešne in da sem sposobna dobrih dosežkov. Tudi občutki v bazenu so bili dobri, in ker me je popoldan čakala tekma na 1500 metrov, sem se odpovedala finalnemu nastopu na 200 metrov z željo, da na najdaljši razdalji napadem olimpijsko normo, ki je 16:32,04."

Spomladi je trenirala v provizoričnem bazenu v domači garaži.
Andrej Petelinšek

Tekma je pokazala, da se je mariborska plavalka odločila prav. "Plavala sem sproščeno, dobro sem razporedila moči in s časom 16:27,10, ki je tudi moj osebni rekord, izpolnila normo. Izpolnjene norme sem bila zelo vesela, nisem pričakovala, da jo bom dosegla že v Bratislavi. Je potrditev dobrega dela in truda v pripravljalnem obdobju," se Fainova z zadovoljstvom spominja dosežka v slovaški prestolnici, kjer je zmagala tudi na 400 metrov in z osebnim rekordom 8:39,64 še na 800 metrov. "Na teh dveh razdaljah nisem plavala na vso moč, nisem napadala olimpijske norme, kajti tekma na 1500 metrov mi je vzela veliko moči, vseeno pa sem se potrudila in zmagala na obeh razdaljah in sem Bratislavo zapustila zelo zadovoljna," je dodala Fainova. Zaveda se, da bo za še boljše dosežke na krajših razdaljah morala povečati hitrost. "Po večmesečnih pripravah sem čutila, da si v tem času lahko obetam vrhunski dosežek le na najdaljši razdalji, da pa mi za krajše razdalje manjka hitrosti. Zaradi tega bom v nadaljevanju sezone tej prvini namenjala še dodatno pozornost."

Naj se koronavirus čim prej umakne

Priložnosti, da izpolni normo na še kateri od krajših razdalj, bo še nekaj. "Tekem se bom lahko lotila bolj sproščeno, saj že imam vozovnico za Tokio," pravi Fainova, ki se ji je z izpolnitvijo norme odvalil velik kamen od srca. "Sem pomirjena, olimpijskih iger se veselim. Že to, da se športnik uvrsti na največje športno tekmovanje na svetu, je velik dosežek, ne glede na to, za kateri šport gre. Zase lahko rečem, da sem za izpolnitev norme garala."

Katji Fain so se v Bratislavi uresničile sanje.
Sašo Bizjak

Mariborska plavalna olimpijka bo imela veliko časa, da se dobro pripravi na nastop, o katerem je do nedavnega le sanjala. "Nagrajena sem bila za trdo delo, sedaj me čaka piljenje pripravljenosti, upam, da nam bo koronavirus prizanesel, da bodo priprave uspešne v vseh pogledih. Dovolj je bilo testiranj in drugih skrbi v zvezi s pandemijo. Na srečo nisem bila žrtev koronavirusa in upam, da tudi ne bom," je optimistična dijakinja četrtega letnika športnega razreda II. gimnazije Maribor, ki je sedma predstavnica PK Branik, ki bo nastopila na olimpijskih igrah. Prvi je bil leta 1960 v Rimu Janez Kocmur, leta 1992 sta v Barceloni plavala Matjaž Koželj in Tanja Godina, leta 1996 je v Atlanti plavala Metka Sparavec, leta 2000 v Sydneyju in leta 2004 v Atenah Blaž Medvešek, leta 2016 v Riu pa Martin Bau.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta