(FOTO in VIDEO) V garažo postavili bazen: Mariborski plavalki nič več na suhem, plavata kar doma

Miha Dajčman Miha Dajčman
22.04.2020 21:51

Katja in Nika Fain pod budnim očesom mame Metke Sparavec trenirata v domačem bazenu. Reprezentantka bo z improviziranimi treningi brusila formo za lovljenje olimpijske norme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek
Ni kot v tekmovalnem bazenu, je pa precej boljše kot na suhem. 
Andrej Petelinšek

Že nekaj metrov od hiše v Aljaževi ulici na Taboru je bilo slišati zavesljaje v vodi. Nekdo res plava, sem pomislil, na obraz se mi je narisal nasmeh. Na dovozu v garažo je stala nekdanja vrhunska plavalka, zdaj pa trenerka Metka Sparavec. Osredotočeno je zrla v garažo, kjer stoji bazen, dolg je štiri metre in širok dva metra. Spremljala je trening Katje Fain, 18-letne hčere, ki je v lanskem letu na lestvici najboljših športnic Maribora zaostala le za smukaško prvakinjo Ilko Štuhec.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1252869437507596289{/twitter}
Ob 8.30 vsak dan v bazenu v garaži s treningi začenja Katja, po dobri uri jo nasledi sestra Nika. Idejo za trening v domačem bazenu je družinska naveza Mariborčank Sparavec-Fain našla na socialnih omrežjih, je razložila udeleženka olimpijskih iger v Atlanti leta 1996: "V tujini to že počnejo, večinoma imajo toplejše vreme in lahko dajo bazen na prosto. En mesec smo bili na prostem, brez vode, rekli smo, da nekaj moramo narediti." En mesec brez treninga v vodi je za plavalce dolga doba, Metka Sparavec si tega sploh ne zna predstavljati: "Ko sem plavala, smo bili brez treninga v vodi največ dva tedna. Takrat smo po premoru pravo formo ujeli v nekaj mesecih, od septembra do decembra. Zdaj bo verjetno to trajalo še enkrat dlje."

Andrej Petelinšek

Ponoči segrevajo, podnevi plavajo

V družini niso stali križem rok. V hiši, kamor so se pred kratkim preselili in jo postopoma renovirajo, so našli prostor za bazen. "Morali smo izbrati prave mere, da se da plavati in da paše v prostor, ki nam je na voljo. Natočili smo vodo, segrevamo jo. Čez noč jo segrejemo do 27 stopinj," pove bronasta na 50 metrov hrbtno z evropskega prvenstva v Carigradu leta 1999. Katja Fain v garažnem bazenu plava privezana na "plavalno gumo", ki nudi dodaten upor. Pripomoček, s katerim trenirajo tudi v tekmovalnem bazenu, so za domačo uporabo skrajšali.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1252872311713099777{/twitter}
Treningi so improvizirani, a še vedno pomenijo veliko več kot vadba na suhem. "Plavata lahko kravl, hrbtno, lahko plavata s plavutkami, tudi kakšne vaje za občutek lahko izvajata," pove Sparavčeva. Plavalki treninga startov in odrivov ne moreta nadomestiti. "So pa rotacije telesa, gibanje, pravilni zavesljaji," pove trenerka in mama. "Ni isto, je pa najboljši možen približek. Pred tem je bila vaja, najbližje plavanju, vlečenje gume na suhem, zdaj pa je stik z vodo v domačem bazenu super," pravi Katja Fain, ki ji prvi dan postavitve domačega bazena, v velikonočnem vikendu, 11. aprila, ni bilo mar, da ima voda le 13 stopinj. Nadela si je neopren, po mesecu brez plavanja je želela v vodo.

Plavalno gumo so za uporabo v garaži skrajšali.
Andrej Petelinsek

Dovolj časa za Tokio

Informacija o preložitvi olimpijskih iger v Tokiu je v Aljaževo ulico prinesla pomirjenje. "Katja je bila ob prvih odpovedih tekmovanj nemirna, ker nismo vedeli, kako bo z olimpijskimi igrami, norme pa še nima. Čas je tekel, bili smo brez vode. Ko so povedali, da so igre prestavljene, nam je odleglo. Takrat smo začeli razmišljati, kako ohranjati občutek, zdaj je vse bolj mirno," pravi Sparavčeva. Dekleti trenirata na suhem, v vodi sta eno uro na dan. Ko se bodo ukrepi sprostili, se bodo odpravili plavat na kakšno jezero. V toplejših dneh bodo bazen postavili na vrt za hišo. Kdaj bodo plavalci začeli s tekmovanji, ni znano. "Vesela sem, da so olimpijske igre prestavili. Imela bom dovolj časa, da nadomestim izgubljene treninge in pokažem, kaj zmorem," je odločna 18-letna Katja, dijakinja četrtega letnika II. gimnazije Maribor.

Andrej Petelinšek

"Ne morem jih pustiti kar same"

Bazen je družino stal dobrih 350 evrov, kupiti so morali tudi filtre, grelnik vode, pokrivala. Nekaj metrov od bazena se voha klor, vsak dan ga merijo, tako kot pH, oboje uravnavajo. "Narediš vse, kar lahko. Po svojih zmožnostih seveda. Ko se lotiš, vidiš, kaj vse je treba storiti," pove 41-letna mama štirih otrok, ki je bila do zaprtja bazenov aktivna kot trenerka v Plavalnem klubu Branik. Čeprav svoje skupine zdaj ne trenira, je v stiku s plavalci. "Ne morem jih pustiti kar same," zaključi nekdanja vrhunska plavalka.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.