Epidemija povzročila manj škode od pričakovanj, pri Fainovih že novi rekordi

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
30.07.2020 07:00

Sestri Katja in Nika Fain sta dolgo tekmovalno pavzo uspešno prebrodili in se spogledujeta z najvišjimi cilji, a ta konec tedna bosta vzpon pripravljenosti preverjali še doma - v Ravnah na Koroškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Koronavirus je močno zarezal tudi v slovensko plavanje. V jeku pandemije so morali vsi prekiniti treninge, odpadla so vsa tekmovanja. Virus ni prizanesel mariborski trojki iz Branika, nekdanji šampionki in olimpijki, zdaj pa trenerki Metki Sparavec ter njenima hčerama, nadarjenima plavalkama, 18-letni Katji in 16-letni Niki Fain.

Domači bazen prava stvar

V času samoizolacije se je družina Sparavec-Fain dobro znašla. V domači garaži v Aljaževi ulici na Taboru je 11. aprila postavila montažni bazen dolg štiri metre in širok dva. Katja in Nika sta pripeti na elastiko lahko trenirali. "V omejenem obsegu, seveda, vendar sta ohranili stik z vodo, kar je bilo najbolj pomembno po mesecu dni treningov na suhem. Ne pomnim, da bi med kariero kdaj sama imela tako dolg premor," je pojasnila Metka Sparavec, leta 1996 najboljša športnica Maribora in leta 1999 še Ljubljane in Slovenije. Trenerka svojih hčera je bila kljub temu s spomladanskim delom zadovoljna: "V utesnjenem bazenu ni bilo možno piliti odrivov in obratov, pomembnih prvin, toda treningi so bili zanimivi in dobrodošli. Trenirali sta lahko prosto in hrbtno plavanje, tudi s plavutkami, pilili rotacijo telesa, gibanje in pravilne zavesljaje."

Andrej Petelinsek

Spodbudno na Gorenjskem

Ponovni zagon tekmovanj v Sloveniji smo dočakali 11. julija, ko je bil v Radovljici mednarodni miting, ki pa je bil zaradi slabega vremena močno okrnjen. Na njem sta plavali tudi sestri Fain. "Dolgi premor je naredil svoje, zato sem negotovo pričakovala posledice. Toda dosežki v Radovljici so bili spodbudni, celo boljši, kot sem pričakovala. Škoda, da je vreme odplaknilo del tekmovanja, tako da nisem imela možnosti, da bi v celoti preizkusila pripravljenost," je pojasnila Katja Fain. Najbolj zadovoljna je bila z rezultatom v svoji paradni disciplini - na 200 metrov prosto -, čeprav je plavala le v predtekmovanju, popoldanski finale je odpadel. Mariborčanka upa, da se na Ravnah ta konec tedna to ne bo ponovilo. "Čaka me več startov in upam, da bom Koroško zapuščala zadovoljna. Rada bi videla, kakšna je moja trenutna pripravljenost. Verjamem, da se stopnjuje," je dodala za Ilko Štuhec druga najboljša športnica Maribora za leto 2019.

Katja Fain verjame, da bo potovala v Tokio.
Andrej Petelinsek

Jeseni med najboljšimi na svetu

Mednarodna plavalna zveza je zaradi virusa močno oklestila program pomembnejših tekmovanj, ne bo evropskega prvenstva v Budimpešti in olimpijskih iger v Tokiu, je pa v programu svetovni pokal - v Evropi v Kazanu, Berlinu in v madžarski prestolnici, kamor si želijo Mariborčanke. "Svetovni pokal privablja najboljše, v takih razmerah je lažje izpolniti normo za olimpijske igre. Po eni strani sem zadovoljna, da so bile preložene, kajti časa za dosego cilja je veliko več. Prepričana sem, da si bom priplavala nastop na olimpijskem prizorišču. Najbližje sem mu na 200 metrov prosto, za normo zaostajam za sekundo," ne skriva optimizma starejša sestra, ki se ponaša z bronasto kolajno na mladinskem EP na 400 m prosto leta 2017 v Netanji pri Tel Avivu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta