Na igrišču nismo sami, zato se moramo držati pravil

NR
26.06.2020 05:30

Nesreče morda ne moremo preprečiti, lahko pa omilimo njene posledice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Dandanes je prostor za otroško igro posebno v mestu precej okrnjen. Stanovanja v blokih so majhna, na cestah je vedno več prometa, površin za igranje na prostem je vedno manj. Za veliko otrok je edina možnost, da pokurijo odvečno energijo, na urejenem igrišču v parku. Na različnih igralih in plezalih pa otroci obenem pridobivajo in urijo tudi motorične spretnosti, kar so nekoč počeli pri pomoči odraslim ali z igranjem v gozdu in na travnikih.

Otroci radi preizkušajo meje

Med plezanjem, plazenjem, guganjem in spuščanjem po toboganu otroci preizkušajo tudi meje svojih sposobnosti. Učijo se nadzorovati svoje telo in ravnati tako, da ne ogrožajo sebe in drugih. Večji otroci poskušajo tudi marsikaj, pri čemer grejo staršem lasje pokonci: gugajo se stoje, skačejo z nihajoče gugalnice na tla ali plezajo po toboganu navzgor. Bolj ko jim starši branimo podobne podvige, raje jih bodo izvajali, ko jih ne bo nihče nadzoroval. Zato je otroke od malega treba učiti pravil, s katerimi bodo poskrbeli za varnost.

Janko Rath

Prostor za spoznavanje vrstnikov

Na igrišču pa otrok naveže tudi prve stike z vrstniki, se uči igrati v skupini in upoštevati druge. Spoznati mora, da gugalnica ni samo zanj, da se mora pred toboganom postaviti v vrsto in da lahko pri prerivanju tudi koga poškoduje. Otroci do tretjega leta, ki se teh pravil šele učijo, morajo biti ves čas v spremstvu staršev, pozneje se lahko odrasli počasi oddaljujejo, saj se mora otrok naučiti odgovornosti zase in za druge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta