V Podčetrtku poslej vino, kultura in turizem v enem

18.08.2021 06:00
V Centru Banovina združena ponudba območja Šmarsko-virštanjske vinske turistične ceste, hkrati bodo obiskovalci lahko spoznavali dediščino vinogradništva in vinarstva tega območja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Degustacija buteljčnih vin s sodobnim enomatom, sistemom za hranjenje in strežbo vina na kozarec 
Amadeja KNEZ

Občina Podčetrtek, ki je vodilni partner projekta z imenom Banovina, je skupaj s partnerji zaključila aktivnosti tega projekta. Zagotovo je glavna pridobitev preurejen objekt kulturne dediščine na Banovini Virštanj, ki so ga poimenovali Center za promocijo vin, kulture in turizma, slovesno pa so ga namenu predali konec minulega tedna. Ob občini Podčetrtek so partnerji v projektu še Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, GIZ in Društvo vinogradnikov Virštanj - Kozjansko.

V kleti vinska klet, v nadstropju večnamenski prostor

Z investicijskimi vlaganji je Občina Podčetrtek preuredila stavbo Virštanj - gospodarsko poslopje Banovine v Center za promocijo vin, kulture in turizma ter tako zagotovila dodatno ponudbo na podeželskem območju Obsotelja in Kozjanskega. Vzpostavljeni center je velik doprinos za turistično ponudbo območja, saj omogoča povezovanje ključnih akterjev treh področij: vina, kulture in turizma. Z vlaganji je občina uredila sodobno vinsko klet in večnamenski prostor za druženja in razstave v nadstropju. Zadnja leta zapuščena klet je tako dobila novo staro namembnost: vinsko klet in vinoteko s sodobnim enomatom. Ta obiskovalcem omogoča degustacijo vrhunskih buteljčnih vin lokalnega okolja, kasneje pa bodo lahko izbrano buteljko tudi kupili. Za realizacijo ideje so se investitorji povezali z italijanskim podjetjem Enomatic, vodilnim podjetjem na področju inovativnih sistemov za hranjenje in strežbo vina na kozarec.

Predstavitev in degustacija vin

Oba kletna prostora sta namenjena predstavitvi in degustaciji vin. Vinoteka je hkrati tudi prodajalna vin in drugih lokalnih izdelkov. Jedro investicije so bili ureditev kletnih prostorov in potrebna gradbeno-obrtniška dela na objektu, medtem ko se je nadstropje za zdaj uredilo kot promocijski večnamenski prostor, končna vsebina (sodobna elektronsko, multimedijsko opremljena dvorana) pa se še vedno ureja s pomočjo odobrenih sredstev razpisa za digitalno inoviranje kulturne dediščine v vodilni destinaciji Podčetrtek, ki jo vodi Turizem Podčetrtek. Nadstropje na novo odprtega centra bo tako urejeno v osrednji promocijski oziroma večnamenski prostor, ki bo podpiral predstavitveno dejavnost kleti in drugo. Center Banovina je bil doslej neizkoriščen objekt. Zdaj bodo degustacije lokalnih vin in kulinarike v njem nadgradili še z interaktivno vsebino in ga spremenili v element petzvezdičnega doživetja.

Prenovljena stavba Centra za promocijo vin, kulture in turizma 
Amadeja KNEZ

Vinogradniški Virštanj deležen velikih sprememb

Župan Podčetrtka Peter Misja je ob odprtju centra med drugim poudaril, da je bil vinogradniški kraj Virštanj v nekaj letih deležen velikih sprememb. Na območju urejajo osnovno cestno in komunalno infrastrukturo, v kraj ob obnovljeni cesti vodi tudi nova kolesarska steza. "Poseben čar pa jedru našega vinorodnega okoliša zagotovo daje novi Center za promocijo vin, kulture in turizma, ki bo prav gotovo pripomogel k večji prepoznavnosti in promociji kraja in vina," je izpostavil župan Misja.

Odprtja centra v prenovljenem objetku Banovina Virštanj se je udeležil tudi župan Podčetrtka Peter Misja. 
Amadeja Knez

Direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja pa je med drugim izpostavil dejstvo, da so v Podčetrtku dokazali, da znajo sodelovati. Po njegovih besedah je Center Banovina šolski primer turistične valorizacije kulturne dediščine. Z vzpostavitvijo centra bodo po njegovih besedah vsebinsko sledili trendom v turizmu in za svoje goste pripravili butično doživetje, ki bo temeljilo na vinu, kulinariki, zgodovini in kulturi lokalnega okolja iz Obsotelja in s Kozjanskega.

Predsednik Društva vinogradnikov Virštanj - Kozjansko Jože Jug pa je ob novi pridobitvi prepričan, da bo prenovljeni objekt služil kot odlična promocija kraja Virštanj, predvsem pa bo namenjen promociji lokalnih vin in tako lokalnim vinogradnikom vzpostavil novo tržno pot za prodajo lastnih izdelkov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta