Tropska hiša Celje: Za presenečenje dvoje mladih parov ušes

Rozmari Petek Rozmari Petek
20.12.2023 17:00

Par afriških polopic z izrazitimi očmi in ušesi je v drugo dobil dvojčka. Čeprav prikupni, niso primerni za hišne ljubljenčke, opozarja Simon Cirkulan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nov naraščaj moholijevih galagov Tropski hiši Celje 
Tropska hiša

V celjski Tropski hiši, edinstveni ustanovi za opazovanje in varovanje ogroženih vrst tropskih živali, so se pred dnevi razveselili novega rojstva. "Med hranjenjem galagov sem opazila, da samica Ayanna ni prišla po hrano. Preverila sem vsa gnezda in jo opazila v enem izmed manjših, kjer družina galagov ne spi. Za spalnico so si namreč izbrali večje gnezdo, kjer drug ob drugem prespijo dan. Ta dan so se zbudili prej in bili aktivni. Nato sem v manjšem gnezdu zaznala še eno premikanje in zagledala presenečenje – vame sta zrla dva para drobnih oči," je veselo novico o rojstvu manjših afriških polopic sporočila oskrbnica živali Zala.

Prvi moholijev galago je v Tropsko hišo prispel že v prvem letu delovanja, leta 2021. "Tudi mi smo želeli mladiče moholijevih galagov, zato smo kmalu začeli z iskanjem samice v sklopu sodelovanja sodobnih živalskih vrtov v Evropi. Tako smo iz živalskega vrta v Zagrebu po nekaj mesecih pripeljali še prvo samico," je povedal Simon Cirkulan, biolog in direktor Tropske hiše v Celju. Par je tako v Tropski hiši tokrat že drugič dobil mladiče. Moholijevi galagi v Sloveniji prebivajo le v Tropski hiši, prav tako pa je ta zasebna ustanova prva naravovarstvena institucija v zgodovini, ki gosti to vrsto primatov, dodaja Cirkulan. "Mlade moholijeve galage bomo, ko bodo odrasli, podarili ostalim naravovarstvenim parkom v Evropi, ki bodo še naprej skrbeli za ohranjanje vrste v umetnem okolju in z njo ozaveščali javnost o pomembnosti in ohranjanju v naravnem okolju."

V Tropski hiši obiskovalci moholijeve galage spoznavajo predvsem v izobraževalnih programih tropskih dogodivščin, kot so Primatolog za en dan, Škrati primati in Tropska hiša ponoči. Takrat se galagi zbudijo in postanejo aktivni.

Tropska hiša

Trenutno rdeči seznam ogroženih vrst moholijeve galage umešča med vrste, katerih populacija je v naravi stabilna. Vendar pa se v zadnjem času povečuje lov divjih živali tudi za namene trga hišnih ljubljencev. "Popularna socialna omrežja, kot sta TikTok in Instagram, v zadnjem času prikazujejo številne posnetke z eksotičnimi živalmi kot idealnimi hišnimi ljubljenci. Med njimi so tudi moholijevi galagi. Ljudi privlači ljubkost teh živali, ki jo prikazujejo posnetki, vendar pa so ti večinoma nerealni, saj prikazujejo le pozitivna in izbrana vedenja galagov. Ljudje si te nenavadne živali zaželijo tudi sami, pri tem pa pozabijo, da je za kvalitetno življenje galagov treba poskrbeti za številne dejavnike, ki jih v stanovanju težko zagotovimo. Ne samo da so v nekaterih državah, tudi v Sloveniji, z veterinarskimi zakoni primati prepovedani hišni ljubljenci, moholijevi galagi imajo drugačen bioritem kot človek. So nočne živali in dan prespijo. Motnje bioritma in pomanjkanja osnovnih bioloških potreb lahko vodijo v različne motnje in bolezni. Poleg tega so lahko vir različnih bolezni, ki se prenašajo na človeka, prav tako pa so občutljivi na človeške bolezni, kot je na primer herpes virus, ki so večinoma ob okužbi zanje usodne. Moholijevi galagi vsekakor niso primerni hišni ljubljenci. O tem želimo ozaveščati in izobraževati tudi javnost," je še poudaril Simon Cirkulan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta