Šempeter: Boj za rimski spomenik, ki ga nažira kisel dež

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metka Pirc

V Šempetru je več imen, predvsem gostiln, povezanih z rimsko nekropolo. Šempetrani so namreč izjemno ponosni na leta 1952 najdene spomenike impozantnih rimskih grobnic. Tako zelo, da jim desetletja ni bilo težko prostovoljno kositi trave ob spomenikih, rezati žive meje, bele velikane vsako jesen pokrivati s ponjavami, da jih kisel dež ne bi preveč uničil ... Tudi dnevno dežurati ob njih, če se kakšen turist ustavi in si jih želi ogledati. A tako ne gre več, pravi Ivica Čretnik, predsednica Turističnega društva Šempeter, ki bdi nad nekropolo. "Letos ne bomo imeli več rednega delovnega časa od ponedeljka do ponedeljka, temveč bomo odprli samo za najavljene skupine. Ne gre. Lani smo imeli 4510 obiskovalcev, od tega od 60 do 65 najavljenih skupin šolskih otrok in mladostnikov. Za zgolj toliko ljudi ne moreš imeti zaposlenega vodnika. Če za nami ne bi stala občina Žalec, že zdaj ne bi preživeli. Rimska nekropola je v velikem minusu in tako delat več ne moremo," pravi Čretnikova.

"Lokalci" edini donatorji

Če bi bili pred leti uspešni na razpisu norveškega sklada, preko katerega so računali, da bodo dobili potrebna finančna sredstva za fizično zaščito spomenikov, bi bile številke danes gotovo drugačne, verjame. A denarja za zaščito spomenikov ni in ni. "Ljudje so vedno manj pripravljeni prostovoljno delati, kositi, grabiti, ker si mislijo, da samo za to nekropolo pa ni denarja. Nekateri so že precej nejevoljni," dodaja. "Sama sem bila kot otrok prisotna pri otvoritvi nekropole. Takrat so se vsem zdeli spomeniki impozantni. Z vlaki, kolesi, tudi peš so ljudje prihajali gledat spomenike. Številke obiskovalcev so se povzpele na 19 tisoč. Ne vem, na kakšen način opozoriti pristojne, da je to vendar nujna zadeva," dodaja Čretnikova.

Istega mnenja so tudi na žalski občini, kjer znajo večkrat potožiti, da so pravzaprav v zgodbo vpleteni mnogi, denar za delovanje nekropole pa zagotavljajo sami, saj sofinancirajo turistično društvo. Spomeniki so last Pokrajinskega muzeja Celje, nad njimi bdi Zavod za varstvo kulturne dediščine, zemljišče, na katerem stojijo, je last Slovenske akademije znanosti in umetnosti, od leta 2003 pa je to spomenik državnega pomena. "Občina Žalec z županom Jankom Kosom se zaveda, da je spomenik na naši lokaciji in da propada. Če občina z vsemi deležniki ne bi tvorno sodelovala in če turistično društvo ne bi z našo pomočjo ohranjalo spomenika, bi bil zaraščen kot grad Trnuljčice. Tega se moramo zavedati," je izpostavila Nataša Gaber Sivka z žalske občine. "A vso finančno breme ne more biti na ramenih lokalne skupnosti. Mi lahko participiramo. Več kot 130 tisoč evrov smo že vložili v ta projekt, da smo lani znova pridobili gradbeno dovoljenje za postavitev nadstrešnic. Torej poleg tega, da podpiramo dejavnost turističnega društva. Ker nam ni vseeno, da takšen spomenik, ki je tudi v evropskem merilu zelo pomemben, propada. Če se nič ne bo ukrenilo, čez deset let v šempetrski rimski nekropoli ne bomo imeli več česa pokazati. Po vsej verjetnosti bo kisel dež uničili vse napise in upodobitve."

Ivica Čretnik, dr. Jure Krajšek, Danijela Brišnik, dr. Katarina Šmid in dr. Marjeta Ciglenečki so predstavili novo knjižico o rimski nekropoli. Govorili so tudi o nujnosti zaščite spomenika.
Rozmari Petek

Pripravljeni na razpis

"Zelo si želim, da bi bili uspešni na kakšnem javnem razpisu," dodaja direktorica celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Danijela Brišnik. "Vemo, da je spomeniškovarstveni razpis ministrstva za kulturo vreden 4,5 milijona za celotno Slovenijo. To je kaplja v morje. Iskreno upam, da bo zadeva uspešna na kakšnem mednarodnem razpisu," izpostavlja Brišnikova. Pogoj je veljavno gradbeno dovoljenje, kar zdaj po zaslugi žalske občine imajo. Uspel pa jim je še en pomemben korak. "Restavratorski center je v svoj redni program dela uvrstil tudi konservatorsko-restavratorska dela rimske nekropole. To pomeni, da bodo spomenike očistili in sanirali. Upam, da bo to odprlo še kakšna dodatna vrata, da bi na kakšnem razpisu tudi zato dobili kakšno točko več. Mislim, da je zadeva tako daleč, da je dejansko potrebno le še spremljati razpise in se nanje prijavljati," dodaja.

Če turistično društvo in žalska občina ne bi ohranjala spomenika, bi bil zaraščen kot grad Trnuljčice. 
Aleš Lednik

Pomena rimskih grobnic v Šempetru se zavedajo tudi člani izvršilnega odbora Slovenskega umetnostno-zgodovinskega društva, ki so, kot je opisala sodelavka Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta dr. Marjeta Ciglenečki, sprejeli sklep, da bodo na vse naslovnike poslali poziv, da je v Šempetru vendarle treba nekaj storiti. "To sodi med najbolj pomembne rimske spomenike na slovenskih tleh. Od 2003. je spomenik državnega pomena. Napise in reliefe raziskujejo tako domači kot tuji raziskovalci, žal pa se njihova pričevalnost z leti zaskrbljujoče zmanjšuje. Primerjava starejših fotografij s sedanjimi dokazujejo, da spomeniki ne zmorejo kljubovati zobu časa," je sklep povzela Ciglenečkijeva. Zato društvo vse ustanove poziva, naj v skladu s svojimi pristojnostmi pripomorejo k njegovi zaščiti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?