Po Cerkljah še Celje: Tudi korenje v knežjem mestu s kadmijem

Rozmari Petek
06.11.2023 16:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ne le v Cerkljah, pred tedni, natančneje 20. septembra, se je tudi na celjski tržnici znašlo korenje s prekomerno vsebnostjo kadmija. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega vzorčenja živil v korenju pridelovalca Stanka Piliha iz Košnice pri Celju, ki je korenje prodajal na lastni stojnici na Mestni tržnici Celje, ugotovila preseženo mejno vrednost kadmija (mejna vrednost pri kadmiju znaša en miligram na kilogram snovi) in odredila odpoklic korenja s trga, so pojasnili. A kot trdi Pilih, korenja sploh ni prodajal na tržnici, temveč sta dve ženski prišli k njemu domov iskat korenje za domačega kunca. Dodaja še, da je skrbno pazil, da ni nikjer uporabljal fitotarmacevtskih izdelkov, temveč je plevel, kot to počne na vseh svojih njivah, zatiral zgolj z motiko. Njivo, na kateri je letos prvič prideloval korenje, ima v Primožu pri Šentjurju. Sam meni, da je za previsoko vsebnost kadmija kriv zrak in obilne padavine.

Poleg inšpektorjev za hrano nadzor izvajajo tudi drugi inšpektorji

Ob skopi informaciji Uprave so se kupcem porodila vprašanja, kako pogosti so pregledi živil na celjski tržnici, kaj vse inšpektorji ob obisku pregledajo, mar takšnim proizvajalcem prepovejo nadaljnje delo. Skratka, kako varna je hrana, ki jo ljudje kupujejo na tržnici v upanju, da kupujejo kakovostnejšo hrano? Kot prvo so na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozorili, da na celjski tržnici niso le primarni prodajalci lastnih izdelkov ali pridelkov, temveč tudi trgovci. "Nadzor se izvaja pri omenjenih subjektih po letnem planu, v skladu s prijavami strank in akcijsko. Poleg inšpektorjev za hrano nadzor izvajajo tudi drugi inšpektorji (fitosanitarni, kmetijski, tržni ...), vsak v skladu s svojimi pristojnostmi. Poleg pregledov se izvaja tudi vzorčenje, bodisi v okviru letnega plana, lahko pa tudi na podlagi prijav," opisujejo. "Na tržnici smo prisotni inšpektorji za hrano večkrat letno, občasno tudi ob vikendih. Velikokrat je zaradi velikega števila prodajalcev žal tehnično neizvedljiv nadzor vseh. Pri rednih pregledih se preverjajo področja, predvidena za pregled, npr. nad sadjem in zelenjavo, drugimi živilskimi proizvodi, tudi jedmi, če se izvaja gostinska dejavnost. Npr. pred veliko nočjo se preverjajo proizvodi, povezani s tem praznikom (potice, hren, jajca ...)," so še napisali.

Kadmij v Celju in okolici sicer ni presenečenje, izvira iz starih celjskih industrijskih bremen.
Rozmari Petek

Prepoved prometa pri večjih kršitvah 

Ukrepi, ki so jih takšni prodajalci deležni, so sorazmerni z ugotovitvami. "Za manjše kršitve se lahko izreče opozorilo z rokom odprave neskladij. Če se tega v roku ne odpravi, se izda ureditvena odločba. Za večje kršitve in ponavljajoče kršitve, pri katerih se ugotovi, da stranka zavaja z označevanjem, ogroža zdravje ljudi (tudi sledljivost), se ji takoj na mestu izda odločba z izrekom prepovedi prometa. Za vsa neskladja pa se glede na stopnjo kršitve lahko izda opozorilo, opomin ali globa." Kadmij v Celju in okolici sicer ni presenečenje, izvira iz starih celjskih industrijskih bremen. Koordinator Civilne iniciative Celje Boris Šuštar že leta trdi, da je po določenih parametrih zelenjava, ki se kupi v trgovinah, manj škodljiva od domače celjske. Zato že leta opozarja, da bi morala tudi lokalna oblast občane bolj podučiti o tveganjih gojenja lastne zelenjave. Med zelenjavo, ki še posebno intenzivno nase veže kadmij, je poleg korenja še rdeča pesa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta