Nekdanja finančnica celjske bolnišnice Vesna Lavrič vložila tožbo zaradi izredne odpovedi

07.10.2021 06:15
Finančno direktorico v bolnišnici Vesno Lavrič so sredi decembra lani odpustili zaradi izdajanja tajnih o podatkov o javnih naročilih in kršenja bolniškega staleža.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odpuščena finančnica Vesna Lavrič s svojim odvetnikom Igorjem Inkretom Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Na celjskem delovnem sodišču se je začela razpletati zgodba, povezana z izredno odpovedjo delovnega razmerja Vesni Lavrič, ki je bila dve leti in pol zaposlena kot vodja računovodstva v Splošni bolnišnici Celje (SBC). Povod za odpoved je Lavričevo - sodeč po tožbi - doletela zaradi izdajanja tajnih podatkov iz javnih naročil enemu izmed ponudnikov računalniške opreme za vzdrževanje plačnega sistema za več kot 2100 zaposlenih v celjski bolnišnici in kršenja bolniška staleža novembra lani.

Večurno zaslišanje tožnice, zakonite zastopnice bolnišnice mag. Margarete Guček Zakošek, ter prič, direktorja podjetja Pro-Bit Vlada Gobca, ki je bil prijatelj tožnice, nekdanjega v. d. direktorja bolnišnice Dragana Kovačića in vodje pravnega sektorja v bolnišnici Andrejke Preskar Hudernik, pa kaže na to, da bo imelo sodišče zelo težko nalogo ugotoviti, kdo v tej zadevi govori resnico in kdo ne.

Prijatelj z bonitetami

Odpuščena finančnica je povedala, da se je v celjski bolnišnici zaposlila spomladi 2018 in da je njeno delo potekalo normalno do lanske jeseni. Tedaj je začutila, da so jo vse bolj osamili, ni pa si znala razložiti, zakaj se je to zgodilo. Povedala je, da je mati samohranilka in da je Vlado Gobec, direktor podjetja Pro-Bit, njen prijatelj "z bonitetami". Omenjeno podjetje pa je bilo vpleteno v postopek javnega naročila za nabavo računalniške podporne opreme za plače zaposlenih v celjski bolnišnici.

Problem je bil v tem, ker je bila Lavričeva tudi članica razpisne komisije, ki je odločala o izbiri ponudnika za omenjeno opremo. Odpuščena finančnica je povedala, da je o svoji želji po izločitvi iz komisije junija lani obvestila direktorico, ni pa ji natančno pojasnila razlogov za svojo odločitev. Lavričeva je ob tem dodala, da ji je direktorica rekla, da se ji ni treba izločiti iz komisije.

Zadeve so se začele zapletati oktobra lani, ko je predsednica razpisne komisije v omenjenem primeru, Barbara Gradišnik, članom komisije po elektronski pošti poslala sporočilo, da bodo v tem primeru izvedli zaprt postopek javnega naročanja s pogajanji. Že naslednji dan pa je iz podjetja Pro-Bit na elektronski naslov bolnišnice prišlo sporočilo, povezano z omenjenim razpisom. V bolnišnici so začeli sumiti, da uhajajo informacije, kar se je zaostrilo še v novembru, ko so iz odvetniške družbe Marovt in partnerji prejeli dopis z opozorili, kako celjska bolnišnica posluje pri javnih naročilih.

Najeli detektiva

V novembru je Lavričeva - kot smo izvedeli na sodišču, zaradi zdravstvenih težav odšla v bolniški stalež. Ker pa je vmes tudi delala in preko zooma komunicirala s sodelavci, je bolnišnica bolniški stalež Lavričeve začela preverjati z detektivom. Ta je ugotovil, da Lavričeva sploh ne prebiva na naslovu, ki ga ima navedenega v SBC, ob tem pa so jo ob zasledovanju v popoldanskem času ujeli pri spanju pri direktorju podjetja Pro-Bit.

Lavričeva je bila nad zasledovanjem zgrožena, menila je, da to pomeni grob poseg v njeno zasebnost. Ob tem pa je zavrnila, da bi bila Gobcu dala kakršnekoli informacije glede omenjenega razpisa. O vročitvi izredne odpovedi, ki jo je doletela 18. decembra lani, pa je dodala, da ji ni bil omogočen niti zagovor na obtožbe. Tedaj je bila namreč še vedno v bolniškem staležu, hospitalizirana je bila v psihiatrični kliniki v Mariboru.

Da bi mu bila Lavričeva dajala kakršnekoli informacije, je zanikal tudi Vlado Gobec, dejal je, da sta on in njegovo podjetje kolateralna škoda internih sporov v bolnišnici in da je bilo tamkajšnje dogajanje tabu tema med njim in Lavričevo.

Poslovna direktorica SBC Margareta Guček Zakošek je zanikala, da bi ji bila Lavričeva kdaj omenila, da bi se želela izločiti iz razpisne komisije v omenjenem primeru. Je pa po tem dodala, da je šlo v tem primeru za kršenje integritete in izdajanje tajnih podatkov. Njene izjave o neseznanitvi z željo Lavričeve po izločitvi pa je podstavila pod vprašaj Andrejka Presker Hudernik - dejala je, da ji je Guček Zakoškova o tem sama povedala. Dodati je treba, da Guček Zakoškova v času izredne odpovedi Lavričeve ni vodila bolnišnice, temveč je bil takrat vršilec dolžnosti direktorja Dragan Kovačić. Ta je povedal, da se je o vsem posvetoval s sodelavci in pravnimi strokovnjaki v bolnišnici in zunaj nje ter da je bila izredna odpoved Lavričevi najhujša zadeva, ki ga je doletela v času epidemije koronavirusa.

Tik pred koncem obravnave je odvetnik Lavričeve Igor Inkret v spis dodal dokaz o elektronski pošti svoje klientke, ki jo je ta posredovala Guček Zakoškovi in Barbari Gradišnik in v kateri piše o svoji želji po izločitvi iz komisije. Naslednja obravnava bo 24. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta