Pred cestno dirko na SP: Mavričasta majica na pladnju, naša asa pa bi se igrala

Uroš Gramc Uroš Gramc
28.09.2024 05:45

Tadej Pogačar in Primož Roglič zelo sproščena pred zgodovinsko priložnostjo za slovensko kolesarstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če prideta sama v ciljno ravnino, naj se zmenita, pravi Uroš Murn (levo), da bo zlato slovensko, selektorju zadostuje. 
Vid Ponikvar

Ob prihodu v Zürich večine slovenske članske reprezentance za nedeljsko cestno dirko svetovnega prvenstva je bilo razpoloženje zelo sproščeno. Najbrž se bodo bližje startu zresnili, čeprav je Tadej Pogačar znan po igrivosti na kolesu in brez njega. Prvi test za alfa samca pred novinarji pa sta s Primožem Rogličem, ki tako kot prvi kolesar na svetovni lestvici cilja na mavričasto majico, odlično opravila. Če se še lahko diplomatsko izogneš odgovoru na vprašanje, kdo je reprezentančna številka ena in kdo dve, je precej težje, ko te postavijo pred zid - kako se bosta zmenila, če sama prideta v ciljno ravnino?

"Verjetno bo eden prvi in eden drugi. Ne vem. Odigrala bova igro," je dejal Zasavec. "Seveda. Kamen, škarje, papir. To je standarden protokol," je v smehu dodal Gorenjec. Evo, pa si mislite, kar si hočete. A saj jima gre kar verjeti. Se spomnite kraljevskega vzpona na Veliko planino na predlanski slovenski pentlji, ko je kapetan Emiratov odigral prav to igro s svojo desno roko, Poljakom Rafalom Majko? In izgubil? Igro in etapo, ne zelene majice. Zdaj gre za mavričasto, ki je nima še nobeden od Slovencev in si jo oba močno želita. 

Raje močni na cesti kot na papirju

"Mavrična majica je nekaj posebnega v kolesarstvu, najbolj unikatna. Vsi si jo želijo. Nosiš jo celo leto in te definira kot najboljšega kolesarja sveta. Zame je velika želja v zadnjih letih. Trudil se jo bom osvojiti, če ne letos, pa v naslednjih letih," je povedal Pogačar. Letos je prva resna priložnost, odkar je dokazal, da je izjemen tudi na enodnevnih dirkah. Saj prihodnje leto pride nova v Ruandi, prva na afriški celini, čez dve leti še ena v Kanadi na zelo podobni progi tisti, na kateri je Pogi že dvakrat zmagal, in čez tri leta še ena v Savojskih Alpah v Franciji, kjer ne poznajo ravnine ... 

Toda zreti v prihodnost nima smisla, če se ti nekaj ponuja na pladnju. Sploh 34-letni Kisovčan se zaveda bitke s časom, ki je ne moreš dobiti. Po kronometru je ostal v Švici in treniral, tudi v dežju, ko so drugi sedli na trenažerje. "Našel sem suhe ceste, celo malo sonca. Imel sem dobro pripravo, čas za počitek, hrana je bila dobra. Lahko sem naredil vse, kar je bilo mogoče, da bi bil čim boljši v nedeljo."

A sprejema dejstvo, da je Pogačar številka ena. "Zmaguje na vseh enodnevnih dirkah, jaz pa jih odpeljem le nekaj na leto. To je lep izziv in izziv je iz vseh fantov izvleči najboljše ter narediti nekaj velikega. Na papirju imamo močna imena, ampak raje bi bil močen na cesti," je dejal Roglič. V reprezentanci se dirka drugače kot v klubskih dresih, toda kolesarske zakonitosti so enake. "Prvič v naši zgodovini kolesarstva lahko preigravamo različne scenarije. Pomembna bo komunikacija, saj ni radijskih zvez in je večji kaos. Če nam bo to uspelo, bo rezultat lep," ​je prepričan Pogačar. 

Pogačar: Vijolična je lepa

Kisovčan je prišel v Švico po slavju na Vuelti, devet let mlajši Komendčan z zmago na VN Montreala, ki je za preizkušnjo pred vrati zaradi večje podobnosti bolj merodajna. "Proga mi veliko bolj ustreza, kot mi je lani v Glasgowu, kjer je bilo v zadnjih treh urah preveč eksplozivno in me je povsem izčrpalo. Trasa je težka, noben vzpon ni dolg in ni spustov takoj po njih, zato ni veliko časa, da prideš k sebi. Mislim, da bo na koncu razlika prišla iz dolžine in težavnosti," je analiziral Pogačar. 

Vid Ponikvar

Ob zadnjih zmagah na klasikah je podiral rekorde v dolžini solo pobegov. "Veliko scenarijev je možnih, ker je veliko prostora za napade. Ampak dirka je zelo dolga, 275 kilometrov, in pri 220 si pokuril že nekaj energije. Težko bo iti v dolg napad, a bomo videli," je pustil odprte možnosti. Sicer pa bo bolj kot na števec pogledoval okoli, po tekmecih. Nista z Rogličem edina kandidata za zlato in ne lovi le Pogi rekordov. "Trojno krono" (Giro, Tour in SP) mu lahko prepreči Remco Evenepoel, ki lovi edinstven "četverček": zlati kolajni na olimpijskih igrah in na SP v istem letu. "Izjemen je bil v kronometru, dobro se je spopadel s težavami in s pritiskom. V njem najbolj blesti, ampak v nedeljo bo drugačna igra," mu je sporočil Pogačar.

Vid Ponikvar

Zelo resen tekmec je tudi lanski prvak Mathieu van der Poel, ki je po spomladanskem legendarnem "dvojčku" Flandrija-Roubaix spet v odlični formi in je za težko traso celo izgubil nekaj kilogramov. V najožjem krogu favoritov je še Pogačarjev moštveni kolega Švicar Marc Hirschi, ki je v zadnjih tednih serijsko zmagoval na enodnevnih dirkah. "Veliko držav ima svoje favorite, ne smemo pozabiti na močne nacije, kot so Francija, Italija, Španija, Velika Britanija, tu so še posamezniki, ki znajo presenetiti. Mislim, da bomo videli v ospredju iste kolesarje kot na največjih enodnevnih in tritedenskih dirkah. Ti so nevarni, vsi, ki imajo velik motor," je zaključil Tadej Pogačar, ki so mu za posebno priložnost izdelali novo kolo. Na njem so obeležili vse zmage in je - razumljivo - zelo pisano, vijolično pa dodali na njegovo željo, "ker je lepa". S tem si je morda pridobil kakšnega novega navijača iz Maribora. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta