Medgeneracijski festival Velenje pleše: "Ni politike ni sovraštva, ni ničesar, kar nas teži"

Brina Kerič
25.05.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brina Kerič

Medgeneracijski festival, ki ga organizira Ljudska univerza Velenje, je bil v znamenju plesa. Kot pravi Lidija Praprotnik, vodja projekta, je ples vedno bil del festivala, letos pa so se odločili, da ga še bolj postavijo v ospredje. "Pri izboru vedno iščemo aktualne tematike. Res pa je, da je ples vsako leto ne glede na osrednjo temo del tega festivala," je pojasnila. "Po epidemiji je bilo v našem večgeneracijskem centru ogromno povpraševanja po plesu," je razložila vodja projekta. Festival je tako ponudil prostor posameznikom in društvom, ki radi plešejo, ljubiteljsko ali profesionalno, pa tudi tistim, ki nikoli niso plesali, ker so menili, da ne znajo, pa so si želeli poizkusiti. K sodelovanju so povabili tudi druge institucije v Velenju.

V Afriki je glasba povezana z različnimi prehodi v življenju 

Za sodelovanje so se odločili tudi v Knjižnici Velenje, kjer so pripravili pester nabor knjig na temo plesa, vse od zgodovine, razumevanja plesa pa do predstavitve različnih žanrov. Vključili so tudi knjigo domačinke Tanje Tajnik z naslovom Pole'n'Dance: an exploration of pole dance culture. Kot pravi knjižničarka Brina Zabukovnik Jerič, so izbirali knjige, ki so namenjene vsem generacijam, jih postavili na vidnejše mesto pred izposojevalni pult, kar pritegne veliko več ljudi, kot pa če knjige le stojijo na knjižnih policah. V knjižnici, ki je prostor srečevanja in izmenjavanja informacij, sicer prevladujejo starejše generacije, ki rade berejo in listajo knjige, a s takšnimi dogodki poskrbijo, da pritegnejo tudi mlade in jih spodbudijo k branju.

Obiskovalci so preko plesa na afriške ritme lahko spoznavali afriško kulturo. 
Brina Kerič

V Muzeju Velenje so se pridružili s predstavitvijo afriške zbirke Františka Foita in glasbeno gibalnico, kjer so obiskovalci preko plesa na afriške ritme lahko spoznavali afriško kulturo. Kot pravi kustosinja in etnologinja Špela Regulj, so se pridružili tudi zato, da pokažejo zbirko Františka Foita, ki je posebnost v slovenskem prostoru, del zbirke pa so tudi glasbila. "V Afriki je glasba, kot tudi drugod po svetu, povezana z različnimi prehodi v življenju od rojstva pa do smrti in tudi raznimi prazniki," je povedala. Kot pravi, je to lahko dobra združevalna nota za različne generacije, kjer se lahko ljudje sprostijo na zabaven način. "Poleg tega pa lahko preko plesa, glasbe in inštrumentov spoznajo tudi druge kulture. Družijo se lahko prav vse generacije, prav tako pa tudi tisti, ki še nikoli niso plesali, ali pa tisti, ki želijo spoznati nekaj novega," je razložila kustosinja. Takšni dogodki so tudi dobra priložnost, da ljudje še na drugačne načine spoznajo, kaj vse jim ponujajo v Muzeju Velenje.

Organizirali so tudi Medgeneracijsko mineštro

S povezovanjem generacij je sicer pričela Mestna občina Velenje, ki je v preteklih letih k sodelovanju povabila institucije in društva, zadnji dve leti pa festival poteka pod okriljem Ljudske univerze Velenje. Kot pojasnjuje Lidija Praprotnik, je namen in smisel povezovanje, druženje in kvaliteta sobivanja vseh generacij v enem prostoru. Lani so tako organizirali "Medgeneracijsko mineštro", kjer so ekipe, sestavljene iz več generacij, kuhale mineštro, v sklepnem dogodku "Velenje pleše" pa so skupaj plesale vse generacije, od osnovnošolcev pa do upokojencev ter obiskovalci. Ne glede na osrednjo temo pa je del festivala vsako leto tudi dogodek "Ulica pleše", ki ga vsa leta koordinira Maša Kolšek. "Ples povezuje generacije med seboj, od mladih do starih. Ni politike ni sovraštva, ni ničesar, kar nas teži," pravi. Na dogodku se je tako s svojimi plesnimi točkami predstavilo več kot 250 plesalcev iz različnih plesnih šol, skupin in društev, ki delujejo v Velenju in okolici. Festival se sicer odvija neodvisno od ostalih dogodkov in projektov, letos pa dogodki potekajo v okviru Tednov vseživljenjskega učenja 2023 in Tednov ljubiteljske kulture 2023.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta