Zakaj smo vedno mlajši in zakaj se tako razlikujemo od prednikov?

Urška Kereži
27.02.2020 06:04

Med ogledovanjem družinskih albumov nas staromoden videz staršev, kaj šele starih staršev, pogosto nasmeji do solz, navade, ki nam jih opisujejo, pa so nam popolnoma nerazumljive in zgrešene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

In kako stari se nam šele zdijo v naših letih, medtem smo prepričani, da si sami brez težav lahko odštejemo kakšno desetletje. Veste zakaj? Dojemanje mladosti in starosti je sicer resnično relativno, a znanost neomajno trdi, da se mladost zaključi pri 35. letu, ko vstopimo v srednja leta. Če ste stari 30, ste torej znanstveno dokazano še mladi, vendar ima zadnjo besedo o naših letih v vladavini vizualne kulture vendarle pogosto zunanji videz, posebno pri ženskah. Medtem ko bi sosedovo 30-letnico na cesti brez težav lahko zamenjali z mlajšim dekletom, se nam sodelavec že celo večnost zdi podoben našemu očetu. Zakaj se torej tako razlikujemo od prednikov?

Drugačno razumevanje starosti

Duh časa vedno prinese številne stereotipe, po katerih se v določenem obdobju kot družba v celoti ravnamo. Nekoč je tako veljalo, da smo v zgodnjih 30. že stari oziroma da so najlepša leta za nami. A stereotipi so se spremenili in danes so trideseta nova dvajseta, zato se manj obremenjujemo s številkami, kar pozitivno vpliva na videz in počutje.

Stabilen dohodek in dostop do informacij

Večina ima sorazmerno stabilen dohodek, to pomeni, da si uredijo udobno domače okolje, se zdravo prehranjujejo, se rekreirajo ter si z malo načrtovanja tu in tam privoščijo lepotne tretmaje, masažo ali druga razvajanja, ki poskrbijo za urejen, svež videz, ter reden oddih in sprostitev.

Večja samozavest

V preteklosti so se sploh ženske morale intenzivno posvečati družini, zato so le redke ustvarile kariero in sledile osebnim ciljem. Res pa je bilo poslovnih priložnosti za vse bistveno manj. Dostop do izobrazbe je zato pozitivno vplival na našo samozavest in na razvoj idej, kako uresničiti sanje.

Shutterstock

Večja svoboda in izbira

Ne samo da nam življenje na vseh področjih ponuja večjo izbiro, tudi svoboda odločanja je bistveno večja in napake so manj usodne. V preteklosti so denimo skorajda vsi nosili temačnejša, enobarvna oblačila, predvsem zaradi zelo omejene ponudbe tekstila. Zato so bili tudi videti veliko starejši in zagrenjeni, medtem ko so danes omare svetle in pisane, z najrazličnejšimi igrivimi potiski. Različni slogi, ki nam pristajajo, vsekakor pomagajo ohranjati svež in mladosten videz.

Spremenjen odnos do ličil

Tako znanost in kozmetična industrija kot ljudje vemo veliko več o negi kože in vplivu na videz, nekoč pa o tem ni bilo napisanih nešteto člankov, posnetih toliko oddaj, ni bilo lepotnih in modnih blogerjev, ki bi svetovali, kako skrbeti za obraz, in tudi izbira kozmetike je bila omejena. A v zadnjih letih se je stanje dramatično spremenilo - izbira izdelkov za nego v vseh cenovnih razredih je skorajda nepregledna, hkrati pa se je spremenil tudi naš odnos do njih. Ženske se tako ličimo vsak dan, tudi če za to nimamo posebnega razloga, ustrezen make up pa naredi čudeže.

Plastična kirurgija je bolj razširjena

Naše mame ali babice si v preteklosti tudi niso mogle tako enostavno privoščiti lepotnih korekcij, danes pa so v skoraj vsakem mestu kirurgi z dostopnimi cenami in številnimi različnimi posegi. In povpraševanje pridno sledi ponudbi.

Znamo se postaviti zase

Družba je v zgodovini pogosto narekovala, da moramo spoštovati mnenja drugih tudi takrat, ko se z njimi ne strinjamo. Posebna spoštljivost se je pričakovala do starejših in njihove predloge je bilo treba brez ugovorov sprejeti. Danes se ti stereotipi spreminjajo in vemo, da leta ne pomenijo tudi modrosti. Postali smo bolj kritični do "dobronamernih nasvetov" ter si bolje zaupamo in poslušamo svoje potrebe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta