V postelji ne uživate tako, kot bi lahko? Vsi odgovori so v vaši glavi

Bonbon Bonbon
09.02.2021 06:00
Seksologi se strinjajo, da je orgazem pri ženskah nekaj posebnega. Še ne tako daleč nazaj so "pravi" moški poskrbeli za svoje seksualno zadovoljstvo in se za potešenost svojih partneric niso zmenili. Danes ni več tako. Končno je jasno, da je orgazem pri moških in ženskah del zdravega spolnega življenja. Med ljubezensko ekstazo delujejo mišice, popustijo notranje napetosti, razmerje med partnerjema pa se poglobi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Čeprav danes ženskemu orgazmu pripisujejo velik pomen, ga ljudje v povprečju še vedno ne razumejo povsem. Upoštevati moramo predvsem to, da so ženske grajene drugače od moških, zato ni tako preprosto doseči vsega tistega, kar nudi dober orgazem. Ljudje so še vedno zmotno prepričani, da morajo vse ženske doživeti orgazem, pravijo seksologi. Vendar pa po dostopnih podatkih med spolnim odnosom samo ena od štirih žensk vedno doživi orgazem, medtem ko ga tretjina ne doživi skoraj nikoli. Mnoge ženske lahko doživijo vrhunec med oralnim spolnim odnosom ali dotikanjem, med drugimi oblikami spolnega odnosa pa ne. Veliko jih potrebuje stimulacijo ščegetavčka, da doživijo vrhunec spolnega zadovoljstva, vendar se to med spolnim odnosom ne dogaja avtomatsko. Stimulacija ščegetavčka je med spolnim odnosom mogoča samo v določenih položajih. Včasih traja nekaj časa in zahteva nekaj vaje, preden jih ženska odkrije. In kaj storiti, če jih ne odkrije?

Orgazem ni vedno cilj

Nobena skrivnost ni, da so nekatere ženske v določenih obdobjih svojega življenja zadovoljne tudi s spolnimi odnosi, ki se ne končajo z orgazmom. To stališče je povsem v nasprotju z razširjenim in splošno sprejetim mnenjem, da je celoten spolni odnos, če ženska med njim ne doživi orgazma, povsem zgrešen in neuspešen. Tako razmišljanje pa nikakor ne prispeva k boljšemu razumevanju ženske seksualnosti, marveč je njegov učinek nasproten.

Profimedia

Številne ženske se med ljubljenjem želijo enako počutiti povezane s partnerjem, kot si želijo doseči orgazem. Ženske po večini menijo, da nekaj, kar je prijetno in zadovoljujoče, samo po sebi pomeni vrhunec, zato ni potrebe, da bi zahtevale več. To torej pomeni, da jim ni treba doseči orgazma, da bi doživele vrhunec užitka. Če pa si vendarle želite doseči orgazem, pričakujte tudi nepričakovano. Izvedenci pravijo, da so orgazmi kot snežinke - vsak je edinstven. Intenzivnost orgazma je odvisna od večih dejavnikov - od vrste stimulacije do tega, koliko časa je minilo od zadnjega spolnega odnosa in kako ste v tistem trenutku čustveno povezani s partnerjem.

Preveč ambiciozen partner lahko ubije razpoloženje

Ženske so bolj ali manj nenehno pod pritiskom zaradi pričakovanja, ali bodo med spolnim odnosom doživele orgazem. Ta pritisk ne izvira samo iz medijev, marveč ga ustvarjajo tudi partnerji. Mnogi moški svojo moškost merijo s tem, ali lahko svojo partnerico pripeljejo do vrhunca in kolikokrat zaporedoma jim to uspe. Ženske, ki so imele take "ambiciozne" partnerje, pravijo, da je bil seks glavni način, s katerim so lahko ti pokazali svojo vrednost in moč. Pogosto so čutile, da partnerji želijo, da dosežejo orgazem. Toda ta igra se običajno ne konča brez povratnega udarca, saj dodatno obremenjevanje "ubija" vsako možnost, da bi občutili zadovoljstvo. V takih razmerjih so ženske postajale zagrenjene in so se v takem moškem narcisoidnem odnosu težko osredotočale nase. Zato se ni čuditi, da se zaradi tega konča marsikatero razmerje. Toda nekatere ženske se preprosto ne morejo rešiti iz tega položaja, zato iz kdo ve kakšnih razlogov, morda tudi iz usmiljenja do partnerja, orgazem hlinijo. Številni moški se sploh ne zavedajo, kolikokrat so njihove predhodne partnerice hlinile orgazem, zato tedaj, ko njihova nova partnerica ne doživi orgazma in tega ne skriva, začudeni sprašujejo, kaj je z njo narobe, saj so vse pred njo med spolnim odnosom z njim orgazem doživele. Parom, ki se odkrito pogovarjajo o seksu, se to morda zdi pretirano. Toda vedno lahko dosežete višjo stopnjo iskrenosti in bližine, s tem pa boste svoje seksualno življenje še izboljšali. Seksologi pravijo, da je razgovor s partnerjem o doseganju orgazma osnova zdravega seksualnega življenja.

Profimedia

Nekatere ženske se s partnerjem težko odkrito pogovarjajo o seksu in o tem lažje govorijo z ženskami. Med takimi razgovori ženske odkrijejo, da pri tem niso osamljene, s čimer se izboljša njihova samozavest in zmanjša zagrenjenost. Mnogi pari bi lahko izboljšali svoje spolno življenje, če bi odkrito govorili o seksualnosti in svojih potrebah.

Čustva določajo kakovost seksa

Predpostavimo, da se ne želite odreči užitku, ki ga prinašajo orgazmi, četudi vrhunca morda ne doživite med vsakim spolnim odnosom. Seksologi pravijo, da se ključ za odkrivanje seksualnih potencialov skriva v glavi in ne med nogami. Trdijo, da je orgazem pravzaprav duševni in ne telesni odziv človeka.

Profimedia

Nove raziskave so dejansko dokazale, da kakovost vaše čustvene povezanosti s partnerjem določa kakovost orgazma. Ali boste dosegli orgazem in se ob tem dobro počutili, je torej odvisno od tega, kako ste povezani s partnerjem, pa tudi od ljubkovanja ter "pravilnega" ravnanja in položajev, o katerih tako pogosto teče beseda. Če se počutite slabo in ste nezadovoljni sami s seboj ter s svojo seksualnostjo, se bodo morda negativne misli, ki vas spremljajo v življenju, dejansko uresničile. Če denimo mislite, da ste bili na vrhuncu svoje seksualnosti v svojih dvajsetih ali tridesetih letih, zadovoljstva pozneje nikoli več ne boste začutili tako kot tedaj. Negativne misli lahko povsem spodkopljejo um in telo, zaradi česar se lahko prikrajšate za vrsto let spolnih užitkov.

Četudi se izvedenci zelo trudijo, pa še vedno ne morejo z gotovostjo pojasniti, zakaj pravzaprav doživljamo orgazme. O tem obstaja več teorij, največ zagovornikov pa ima tista o razmnoževanju. V skladu z njo je moški orgazem ključen za uspešno razmnoževanje, saj po zaslugi krčenja njihovih mišic sperma pride tja, kamor mora priti. Nekateri so prepričani, da krčenje mišic med orgazmom pri ženskah prispeva k temu, da se sperma laže približa jajčecu, vendar za to ni trdnih dokazov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta