(RECEPTI) V mrzlih dneh se ogrejte z dobrim karijem. In tako enostavno ga je skuhati

Bonbon Bonbon
06.12.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Madras kari

Profimedia

Madras kari

Potrebujemo (za štiri osebe): 1 kg sočne govedine brez kosti (podplečje, lahko je tudi bočnik), 2 srednje veliki čebuli, drobno sesekljani, 5 strokov česna, sesekljanih, ingverjevo korenino - kakih 10 cm, sesekljano, 100 g goste paradižnikove mezge ali 3 drobno sesekljane sveže paradižnike, 2 žlici kisa, 1/4 l bistre goveje juhe (lahko tudi iz kocke),

2 jedilni žlici olja ali gheeja (kuhano maslo), po 1 čajno žličko mletega čilija, turmerika, soli, gorčičnih semen in popra, 5 čajnih žličk mletega kumina, 25 g mletega koriandra (lahko uporabimo tudi pripravljeno mešanico garam masala za meso).

Meso zrežemo na koščke, velike za dober grižljaj. Zmešamo koriander, kumin, gorčična semena, poper, čili, turmerik, sol, česen in ingver, dodamo kis in zmešamo, da nastane pasta. V večji posodi razgrejemo olje. Prepražimo čebulo, da se zmehča, dodamo pasto in jo dobro razmešamo, potem dodamo meso in ga med mešanjem pražimo, da porjavi. Potem dodamo še paradižnik in vse skupaj zalijemo z juho, premešamo in kuhamo na zmernem ognju, da jed komaj brbota, kuhamo uro in pol v pokriti posodi. Ko je meso povsem mehko, po želji še dodatno začinimo. Postrežemo s kuhanim rižem.

Zelenjavni kari

Profimedia

Zelenjavni kari

Potrebujemo (za štiri osebe): 2 srednje velika korenčka, 2 srednje velika paradižnika, srednje velik pastinak, 2 srednje veliki čebuli, zeleno papriko, 200 g gob, 300 g cvetače,

45 g mandljev, 2 čajni žlički naribanega svežega ingverja, 2 jedilni žlici olja, po 1 čajno žličko mletega koriandra, kardamoma, gorčičnih semen in kurkume, po pol žličke mletega čilija in klinčkov, 1,5 čajne žličke kuminovih semen, 3,5 dl jušne osnove, 2 dl mareličnega soka, 2 jedilni žlici sadnega čatnija.

Korenček in pastinak ostrgamo in zrežemo na okoli 2 cm velike kose, zrežemo tudi paradižnik. V posodi segrejemo olje in dodamo sesekljano čebulo ter jo na srednje močnem ognju pustimo, da se zmehča. Dodamo kardamom, klinčke, semena kumina, čili in ingver ter mešamo kakšno minuto, da se sestavine lepo povežejo. Potem dodamo korenje, pastinak in paradižnik, dolijemo juho in marelični sok ter vmešamo čatni.

V odkriti posodi, na zmernem ognju, kuhamo okoli 25 minut, občasno premešamo. Potem dodamo še cvetačo, gobe in na kose zrezano zeleno papriko ter dušimo, da se zelenjava zmehča. Premešamo in dodamo mlete mandlje. Postrežemo z rižem.

Rakov kari s smetano

Profimedia

Rakov kari s smetano

Potrebujemo (za štiri osebe): 1 kg očiščenih rakovih repov, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 čajno žličko mlete sladke rdeče paprike, 1/2 čajne žličke kurkume, 2 sveža čilija, 3 jedilne žlice gheeja ali olja, 2,5 dl tekoče smetane, 2 čajni žlički rjavega ali palminega sladkorja.

Čebulo, česen, mleto papriko in kurkumo damo v električni mešalnik in naredimo pasto, dodamo še čili in ponovno premešamo. V posodi razgrejemo olje ali ghee in na srednji vročini, med nenehnim mešanjem, pražimo pasto, da porjavi. Dodamo sladko smetano in pustimo, da zavre, potem nekoliko zmanjšamo ogenj in pustimo v odkriti posodi, da se kuha tri minute. Dodamo sladkor in očiščene rakove repke ter na zmernem ognju kuhamo, da se raki zmehčajo. Postrežemo s kuhanim rižem ali katerim od indijskih kruhov (naan, chapati, pakora), zraven ponudimo solato iz paradižnika in čebule, začinjeno s svežim koriandrom.

Suh krompirjev kari

Profimedia

Suh krompirjev kari

Potrebujemo (za štiri osebe): 750 g krompirja, 2 čajni žlički svetlih gorčičnih semen, 2 jedilni žlici olja ali gheeja, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 2 čajni žlički sesekljanega svežega ingverja, 1 čajno žličko turmerika, 1/2 čajne žličke mletega čilija, 1 čajno žličko mletega kumina, 1 čajno žličko garam masale, 125 ml vode, 100 g graha, 2 čajni žlički sesekljane mete.

Krompir olupimo in narežemo na kocke. V segreto visoko posodo damo gorčična semena, in ko začnejo poskakovati, dodamo olje ali kuhano maslo, na polmesece zrezano čebulo, sesekljan česen in ingver. Mešamo, da se čebula zmehča, ne sme pa porjaveti. Potem dodamo še kurkumo, čili, kumin, garam masalo in kocke krompirja. Jed pustimo na srednjem ognju, vmes občasno premešamo. Dodamo vodo in jed v pokriti posodi, na srednje močnem ognju, kuhamo, da se krompir zmehča (15 do 20 minut). Dodamo še grašek in jed še nekaj minut pustimo na ognju, po potrebi dodamo sol in poper ter še katero od naštetih začimb. Preden krompirjev kari postrežemo, ga potresemo s sesekljano meto.

Piščančji kari z ananasom in arašidi

Profimedia

Piščančji kari z ananasom in arašidi

Sestavine (za štiri osebe): 600 g piščančjega fileja, 2 jedilni žlici panang kari paste, 1 večja rdeča čebula, 3 dl kokosovega mleka, 1 dl kokosove smetane, 2 jedilni žlici ribje omake, 1 jedilna žlica soka limete, 2 jedilni žlici grobo sesekljanih slanih arašidov, 1 manjši sveži ananas, razrezan na kocke, 1 sveža kumara, 1 žlica čilijeve omake, nekaj listov kaffir lime in tajska bazilika, 3 žlice olja.

V voku razgrejemo olje in med mešanjem prepražimo čebulo in panang pasto. Dodamo kokosovo mleko in pustimo, da zavre. Dodamo meso, zrezano na majhne koščke, in liste kaffir lime, zmanjšamo ogenj in jed kuhamo 15 minut. Potem odstranimo piščanca iz posode in ga shranimo na toplem, tekočino pa pustimo na zmernem ognju še približno 5 minut, da se nekoliko zgosti. Meso denemo spet v posodo, dodamo kokosovo smetano, ribjo omako, sok limete in sladkor ter kuhamo pet minut, potem vmešamo sesekljane arašide, ananas in liste tajske bazilike. Ob tej jedi poleg riža postrežemo še svežo kumaro, zrezano na tanke kolobarje, in čilijevo omako.

Čičerikin kari

Profimedia

Čičerikin kari

Sestavine: 2 žlici olivnega olja, 1 velika rjava čebula (ali 2 manjši), nasekljana, za oreh ingverjeve korenine, naribane, 2 stroka česna,

drobno nasekljana, 2 žlički kari začimbe, 2 žlički sladke rdeče paprike,

1 žlička kurkume, 1 žlička mlete kumine, 1/2 žličke garam masale, 1 žlička čilija v prahu (po želji več, če imate radi pekoče), sol in poper po okusu,

500 ml paradižnikove mezge, 500 g čičerike (čez noč namočene in skuhane - namakamo 12 ur, kuhamo 70 minut v nesoljeni vodi, tik pred koncem kuhanja osolimo). Na olju do mehkega prepražimo nasekljano čebulo in ingverjevo korenino (približno 10 minut na majhnem ognju). Dodamo sesekljan česen, počakamo, da zadiši. Zalijemo s paradižnikovo mezgo in primešamo začimbe. Kuhamo 15 minut, dodamo kuhano čičeriko, počakamo še 20 minut. Dekoriramo z nasekljanim koriandrom ali peteršiljem, dodamo rjavi riž in postrežemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta