(RECEPTI) Očarljiva pomlad v kuhinji: Enostavne, a slastne zelenjavne in sadne jedi za popoln vikend

Bonbon Bonbon
16.06.2023 11:38

Ni treba, da se za konec tedna vedno do sitega najemo mesnih jedi, saj tudi vrtovi in njive ponujajo toliko slastnega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mlada špinača v solati
Profimedia

Mlada špinača v solati

Sestavine: 1/2 kg špinače, 3 trdo kuhana jajca, 2 šopka rdečih redkvic, 2 mladi čebuli, zrel paradižnik

Za preliv: 150 g jogurta, 3 žlice kisle smetane, kis, olje, sol, poper

Špinačo operemo in jo narežemo na trakove. Mlado čebulo sesekljamo, jajca narežemo na tanke rezine, enako redkvice, paradižnik in dodamo špinači. Zmešamo in prelijemo z omako. Ponudimo s črnim kruhom, ki smo ga na tanko namazali z maslom.

Palačinke s špinačo in šparglji
Profimedia

Palačinke s špinačo in šparglji

Sestavine: 400 g skute, 8 žlic goste sladke smetane,

16 zelenih špargljev, 200 g mlade špinače, 4 stroki česna,

2 rumenjaka, oljčno olje, sesekljani peteršilj in 8 palačink

Špinačo na hitro prevremo in takoj odcedimo. Zmešamo skuto z odcejeno špinačo. Posebej v kozici na olju prepražimo sesekljana peteršilj in česen - samo toliko, da zadiši.

Dodamo k skuti, solimo in popramo.

Spečemo osem manjših palačink, jih bogato namažemo s skutnim nadevom, na vsako položimo po dva šparglja, zvijemo in damo v pekač, ki smo ga namazali z maslom. V skodelici gladko razmešamo rumenjaka in sladko smetano, prelijemo čez kanelone in spečemo v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj C.

Polnjene kolerabice
Profimedia

Polnjene kolerabice

Sestavine: 10 srednje velikih kolerabic, 200 g mletega mesa, šopek čemaža, 1 žemlja, 2 rumenjaka,

3 žlice drobno narezanih šampinjonov ali drugih gob,

3 skodelice goveje juhe

Kolerabice olupimo, jim odrežemo pokrovčke in jih izdolbemo. Žemljo namočimo in jo dobro ožamemo. Zmešamo mleto meso, žemljo, rumenjaka, gobe in sesekljani čemaž, solimo in popramo. Z maso napolnimo kolerabice, nanje poveznemo pokrovčke in jih dušimo v goveji juhi do mehkega.

Jagodna juha
Profimedia

Jagodna juha

Sestavine: 1,2 l mleka ali vode, 1 dag škroba, 2 dag masla,

0,5 kg jagod, belo vino, limonin sok, 2 dag sladkorja, meta

V vrelo vodo ali mleko umešamo podmet iz škroba. Dobro prevremo in ohladimo, dodamo jagode, ki smo jih prej nekoliko podušili na maslu, vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom, začinimo z vinom in limoninim sokom, nekoliko sladkamo. Juho vlijemo v kozarce ali skodelice in postavimo na hladno. Preden ponudimo, dodamo kocko ledu, na drobne kockice narezane jagode in dekoriramo z meliso.

Sočen jagodni tiramisu
Profimedia

Sočen jagodni tiramisu

Sestavine: 400 g jagod, 250 g piškotov, 500 g sira mascarpone, 200 ml sladke smetane, kremfiks, 200 ml črne kave, 30 ml ruma, kakav v prahu

Jagode operemo, očistimo in narežemo na polovičke. Polovico narezanih jagod zdrobimo s paličnim mešalnikom, preostalo polovico jagod narežemo na četrtine. V skledi stepemo tri rumenjake in sladkor v prahu, da zmes postane penasta. Zmesi dodamo zmlete jagode in sir mascarpone. V drugi skledi stepemo sladko smetano in kremfiks za čvrstost smetane ter primešamo k zmesi z jagodami. S piškoti, namočenimi v kavo z rumom, obložimo pekač oziroma model za tiramisu, prelijemo s pripravljeno kremo, dodamo narezane jagode, pa ponovno kremo, nato piškote, namočene v kavi; postopek ponovimo. Tiramisu z jagodami ohladimo in ga, tik preden ga ponudimo, okrasimo še s kakavom.

Čokoladni kolač z rabarbaro
Profimedia

Čokoladni kolač z rabarbaro

Sestavine: 175 g masla, 125 g olja, 150 g sladkorja, vaniljev sladkor, 3 jajca, 2,5 dl tekočega jogurta ali kislega mleka, 400 g rabarbare (narežemo na pol centimetra), 250 g moke, pecilni prašek, žlička sode bikarbone, ščep soli, žlička cimeta, 4 žlice kakava v prahu, 200 g jedilne čokolade, 100 g mletih lešnikov, žlica ruma, 2 žlici marmelade (marelične)

125 g masla penasto stepemo z rumenjaki in sladkorjem. Moko presejemo s kakavom, cimetom, pecilnim praškom in sodo. Beljake s soljo stepemo v čvrst sneg. Rumenjakovi zmesi primešamo jogurt, olje, moko, lešnike, rabarbaro, 125 g grobo sesekljane čokolade; na koncu previdno vmešamo še beljake. Damo v pomaščen in pomokan pekač ter pečemo pri 175 stopinjah Celzija 1 uro. Zvrnemo iz pekača in še vroče premažemo z mešanico ruma in pretlačene marmelade. Preostalo maslo in čokolado nad soparo zmešamo v gladko glazuro, s katero premažemo ohlajeni kolač. Damo še za kako uro v hladilnik. Postrežemo s stepeno smetano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta