Oči ne marajo sonca, zaščitite jih

Urška Kereži
25.06.2019 06:03

Zato šefinja revije Vogue skoraj nikoli ne odloži sončnih očal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za Anno Wintour, šefinjo revije Vogue, je značilno dvoje: 69-letnica ima že leta enako pričesko in obsedena je s sončnimi očali. Nosi jih povsod, celo v notranjih prostorih, v temi, med intervjuji in v pogovoru z britansko kraljico. A redko kdo ve, da ne zaradi vzvišenosti, temveč zaradi preobčutljivih oči. Njena sončna očala so pravzaprav korekcijska in ji lajšajo opazovanje na modnih revijah pod močnimi lučmi. In s tem je pomanjkljivost, ki jo je podedovala po očetu, nenamerno spremenila v zaščitni znak.

Shutterstock

Pazljivo pri izbiri

Sončna očala naj bi oči ščitila pred bleščečo svetlobo in izpostavljenostjo škodljivim spektrom sončnega sevanja, torej pred UV-sevanjem, kar zagotavlja certifikat CE. Za splošno rabo v mestu ali naravi zadostuje številka 2 ali 3, slednja tudi na morju in ob vodi, v visokogorju 4, medtem ko so očala s filtrom 1 primerna zgolj za notranje prostore. Oznaka UV400 denimo pa pomeni, da očala preprečujejo prehod žarkov do valovne dolžine 400 nm in tako blokirajo prehod praktično vseh UV-sevanj.

Canstockphoto

Bolj ali manj zatemnjena

Pri izbiri sončnih očal je pomembnih več dejavnikov. Poleg oblike, ki, kot rečeno, naj blokira stranski prehod nezaželenih delov sončnega spektra, še vrsta leč. Očalne leče so lahko iz stekla, plastike ali polikarbonata. Najbolj učinkovite so iz posebne plastike in polikarbonata, ki ne prepušča praktično nobenega sevanja pod valovno dolžino 380 nm, obenem je material tudi lahek in čvrsto odporen. Dodatno zaščito omogočajo dodatki v lečah in tanki premazi na njih, ki odbijajo ali absorbirajo nevarne dele sončnega spektra. Zatemnitev in barva očalnih leč pa nimata bistvenega pomena pri zaščiti pred UV-sevanjem, a vplivata na počutje. Zelo temne očalne leče lahko povzročijo razširitev zenice, in v tem primeru, če ne blokirajo UV-sevanj, celo večje prehajanje UV-žarkov v notranjost očesa. Pri močni sončni svetlobi si sicer želimo višjo stopnjo zatemnitve, saj preprečuje bleščanje odbojnih površin in je uporabna v športu in pri vožnji. Pri izbiri očal je pomemben tudi material okvirja. Najbolj ustrezni so okvirji iz jekla, titana in akrilota, brez vsebnosti niklja. Ta na mestih stika namreč pogosto povzroča alergijske reakcije kože.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta