Nikar tako sključeno in premagano! Kako osvojiti lepo hojo?

Bonbon Bonbon
08.04.2021 06:00
Hodite hitro, s sklonjeno glavo in upognjenimi rameni, noge vlečete za seboj ali hodite z velikanskimi koraki? Karkoli že oblečete, ste videti štorasti - pri tem pa si tako želite, da bi bili videti nežni, elegantni, seksi. Vaša hoja je izraz vaših občutkov, travm in sreče, vsega tistega, kar ste doživeli. Hkrati je sestavni del vašega značaja in posebnosti. Nikar ne mislite, da hoje ne morete spremeniti. Lahko. Le malo se je treba potruditi. Rešiti se je treba le majhnih napak oziroma se naučiti pravilne hoje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

 
Profimedia

Vedeti morate, da hoja razkriva tudi nepravilnosti hrbtenice in stopala: nanje opozarjata nepravilna drža in neuravnotežena hoja. Nekatere izmed značilnosti drže verjetno izvirajo iz otroštva, nedvomno pa vam preprečujejo lahko in elegantno hojo. Ugotoviti morate, kako hodite, nakar ustrezno spremenite način hoje.

Poskakovanje

Hodite tako, da prezgodaj dvignete pete? To dokazuje, da so zadnje mišice stegen in meč kratke. Podaljšali jih boste z vajami za iztegovanje, da se boste vzravnali od glave do pete. Idealen položaj za iztegovanje: ležemo na tla, tako da so noge iztegnjene pod kotom in naslonjene na zid ali klop.

Profimedia

Med hojo se zibljete

Ob vsakem koraku se vam trup skupaj z medenico zaziblje z ene strani na drugo, posledica pa so sproščena ramena. Razlog: mišice na dnu hrbtenice so se skrajšale in jih vleče proti bokom. Tudi za podaljšanje teh mišic je rešitev iztegovanje.

Majete se kakor goske

Pri hoji premaknete stopalo na stran? To počnete zaradi zasukanosti kolena, njegove obrnjenosti navzven. Potrebujete posebne vaje za zravnanje kolena, hrbtenice in znižanih stopal.

Utrujeno se vlečete

Izgledate, kot da prenašate vso težo sveta: pripognjeni ste, vaša glava pa sklonjena. Rešitev je v vajah za hrbet in hrbtenico.

"Sedeča" hoja

Takšna hoja je značilna za ljudi, ki imajo težave s hrbtenico in je medenica preveč spredaj. Poskušajte z vajami iztegovanja za hrbtenico, če želite preprečiti še hujše posledice, denimo bolečine v križu.

Vadimo vsak dan!

Lezite na tla povsem ravno in globoko dihajte. To vajo vsak dan ponavljajte 15 minut - popravila se vam bo postava in drža. Če vas pestijo hujše nepravilnosti pri drži in hoji, se obrnite na strokovnjaka. Napačno ravnanje bi vam namreč stanje še poslabšalo. Najprej pa odpravite mišično napetost.

Izdajo vas čevlji

Dobro si oglejte svoje čevlje, kajti razkrili vam bodo, kako hodite. Najprej ugotovite, ali so pete ravne. Če je leva peta bolj uničena od desne ali obratno, ena noga nima pravilne opore, gleženj ni prost - verjetno gre za težave v bokih in medenici. Če je peta bolj izrabljena na notranji oziroma zunanji strani, to dokazuje, da se s celotnim stopalom ne naslanjate prav na podlago. Ko je analiza čevljev končana in so napake odkrite, se lahko začne zboljševanje hoje.

Profimedia

Hodite kot manekenka

Poglejte se v ogledalu in odpravljajte napake.

Zravnajte ramena: pravilna drža nikakor ne pomeni, da morajo biti vaša ramena nenaravno potisnjena nazaj. Držite jih samo ravno, skladno s celotnim telesom.

Napnite trebuh: za to niso potrebne železne mišice. Zadošča, da trebuh ohrani elastičnost in naravno sposobnost gibanja v skladu s prepono med dihanjem.

Glavo držite pokonci: položaj glave je izredno pomemben, saj razkriva značaj - sramežljiv in negotov človek denimo ima sklonjeno glavo. Poleg tega položaj glave določa položaj celotne hrbtenice. Ugotovite tudi (po potrebi pri zobozdravniku), ali so vaši zobje ravni in ali se gornja in spodnja čeljust pravilno stikata. Pravilno držo glave je mogoče vaditi - s hojo po hiši s knjigo na glavi.

Pri hoji uskladite noge in roke: stopala je treba le rahlo zasukati navzven, roke se morajo gibati v ritmu korakov - z levo roko gremo naprej takrat, ko stopimo naprej z desno nogo, in obratno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta