Grozdje prijetno (z)druži s koristnim

Urška Kereži
24.10.2018 06:02

Trgatve se ponekod začnejo že julija in se po navadi končajo sredi jeseni. Grozdje in izdelki iz njega dokazano izboljšujejo kri in iz telesa odstranjajo strupe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Na svetu je na tisoče sort vinske trte. Cvete junija in julija, samo štiri do pet dni. Grozdje zori po sorti in legi od julija do oktobra, pobirajo ga tudi po prvi slani ali ko je zmrznilo. Blagodejno vpliva na obnavljanje krvi in organizma, učinkuje krepilno, poleg tega je še zelo okusno. Čisti kri in spodbudno vpliva na delovanje črevesja, mehurja, ledvic. Tudi za zdrave ljudi je potemtakem koristna in slastna jed. Peške moramo pri jedi izpljuniti ali jih odstraniti. Če se človek počuti še tako zdravega, naj enkrat na leto naredi kuro za čiščenje krvi.

Bogastvo vitaminov in mineralov

Ne glede na sorto ob zobanju grozdja telo preplavijo vitamini. Jagode so namreč bogat vir vitaminov A, B6, B ter folne kisline in s 100 grami zadovoljite še 25 odstotkov priporočene dnevne količine vitamina C. Poleg tega vsebujejo še mangan in kalij, zato zmanjšujejo pritisk, pomagajo blažiti depresijo in krepijo imunski sistem.
Največ koristi zaradi protivnetnih in antioksidativnih učinkov grozdja ima kardiovaskularni sistem - polifenoli namreč pomagajo telesu zmanjševati verjetnost nastanka škodljivih krvnih strdkov in izboljšujejo delovanje srca. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa mu nedavne raziskave priznavajo pozitiven vpliv na uravnavanje ravni sladkorja v krvi. Sto gramov svežega grozdja vsebuje namreč samo 69 kalorij, 0,72 grama beljakovin, 0,16 grama maščob, 18,10 grama ogljikovih hidratov, 0,9 grama prehranskih vlaknin in 15,48 grama sladkorja. Številne študije so pokazale še, da uživanje rdečega vina v zmernih količinah poveča raven HDL - dobrega holesterola - in zmanjša raven LDL oziroma slabega holesterola v krvi. Pri tem je dobro imeti v mislih, da je seme tisto, ki skriva najbogatejšo koncentracijo antioksidantov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta