Drama na dopustu: Kako ravnati ob najpogostejših nesrečah ali bolečinah na potovanju

Bonbon Bonbon
22.06.2021 06:00
Najlepši del leta se lahko tu in tam izrodi v nočno moro. K sreči lahko veliko dopustniških kriznih situacij saniramo sami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potovalna bolezen

Potovalna bolezen je mora mnogih staršev, še zlasti če imajo majhne otroke in se odpravijo na daljše potovanje.

Kaj storiti? Otrok naj popije nekaj požirkov kokakole, vendar jo prej premešajte, da bi zmanjšali količino CO2 v napitku - to bo namreč umirilo slabost. Pomagajo lahko tudi suhi keksi. Zrak v avtu mora biti svež, malce odprite zadnje okno ali vključite klimatsko napravo. Pazite na to, da otrok na pot ne bo šel ne s praznim ne s prepolnim želodcem. Pred potovanjem naj poje škrobna živila, med vožnjo pa naj uživa suhe kekse ali bonbone. Če nič ne zaleže, dajte otroku pol ure pred odhodom sredstvo proti slabosti.

Dušenje

Najpogosteje se pojavlja pri otrocih, če pogoltnejo manjšo igračko, kovanec, kikiriki in podobno. Tujek ostane zagozden v grlu in onemogoča dihanje.

Kaj storiti? Pokličite nujno pomoč. Med čakanjem nanjo (nemara po telefonskih navodilih) izvajajte ukrepe prve pomoči v skladu s starostjo prizadetega. Če je otrok mlajši od petega leta, sedite, položite otroka s trebuhom navzdol na svoja stegna, tako da njegova glava sega čez rob vaših kolen, z eno roko mu držite glavico, z drugo pa ga udarjajte po hrbtu (med lopaticama), da bi ga spodbudili k izločitvi tujka. Postopek ponavljajte, dokler predmet ni zunaj. Če je otrok starejši ali če pomagate odraslemu človeku, stopite za prizadetega in ga z rokami objemite. Zaprite pest ene roke in jo prislonite nad popkom žrtve, pod rebri. Zaprto pest primite z drugo roko in močno stisnite trebuh prizadetega, in to hkrati proti sebi in navzgor. S tem stisnete pljuča in ta začnejo izpuščati zrak, s tem pa spodbujajo izločitev tujka. Postopek ponavljajte, dokler tujka ne odstranite.

Česa nikoli ne storimo? Žrtve nikoli ne primemo za noge in je ne tresemo ali udarjamo po hrbtu.

Profimedia

Krvavenje iz nosa

To krvavenje se običajno pojavi po brisanju in izpihovanju nosa, lahko pa je tudi posledica udarca, prehlada ali visoke vročine.

Kaj storiti? Sedite, glavo malce nagnite naprej, pritisnite nosnico, ki krvavi, in v tem položaju ostanite vsaj pet minut. Če še naprej krvavite, v nosnico vstavite tampon iz sterilne gaze - ta namreč spodbudi strjevanje krvi.

Česa nikoli ne storimo? Glave nikoli ne nagnemo nazaj, ker nam v tem položaju grozi nevarnost, da bo kri prodrla v grlo in potem v želodec ter tam povzročila slabost. Takoj ko nehamo krvaveti, si nikar ne izpihujmo nosa, ker bomo verjetno povzročili novo krvavenje. Če iz nosa krvavimo kar pol ure ali se krvavenje ponavlja oziroma je pogosto, se odpravimo k zdravniku.

Krč v nogi

Je boleča kontrakcija nožnih mišic.

Kaj storiti? Nogo položite na trdo in hladno podlago, denimo na ploščice, in iztegnite meča tako, da s stopalom čvrsto pritiskate na tla. Potem nogo dvignite, jo iztegnite in rahlo masirajte mišice podkolenice, pri čemer vrh stopala stegujete proti sebi. Če imate pogoste krče, se posvetujte z zdravnikom.

Nezavest

Če se kdo v vaši bližini onesvesti, nikar ne povzročajte panike.

Kaj storiti? Nogo osebe dvignite na višje mesto, njegov ovratnik in pas pa sprostite. Rahlo ga klofutajte po licih, pri čemer ga držite za glavo. Če se mu zavest kljub temu ne povrne, ga položite na bok in pokličite nujno pomoč.

Oči

V oko pogosto zaide zrno peska ali prah.

Kaj storiti? Pogled usmerite proti nosu in solze bodo izločile zrno. Če to ne pomaga, oko izperite s fiziološko raztopino ali vodo, pri čemer gornjo veko dvignite, glavo pa nagnite naprej. Če problema ne rešite sami, pojdite k zdravniku.

Česa nikoli ne storimo? Očesa ne drgnemo niti takrat, ko ne čutimo večje motnje. Ne uporabljajte kapljic za oči na lastno pest, ker lahko le ublažijo motnjo, tujek pa lahko poškoduje roženico.

Če si oko poškodujemo z žogo, nohtom ali kemikalijo, odidemo k zdravniku. Treba ga je namreč pregledati in ugotoviti stopnjo poškodovanosti, da bi se izognili trajnim posledicam za vid. Med čakanjem na zdravnikovo pomoč lezimo in zaprimo oči, na oko brez pritiska položimo sterilno kompreso, da preprečimo gibanje vek. Če je v oko prišla kemikalija, jo z vodo izperemo.

Zlomi kosti

Ob padcu s kolesa, rolke ali česa drugega si lahko zlomimo kosti, te dogodke pa spremljata močna bolečina in oteklina.

Kaj storiti? Ob zlomu imobilizirajte poškodovani ud s tkanino, da zmanjšate bolečino in preprečite nove poškodbe, nakar poškodovanca takoj odpeljemo v bolnišnico.

Zvin

Zvini so posledica hitre iztegnitve ligamentov. Najpogostejša sta zvin zapestja in gležnja. Stopnja bolečine ne ustreza zmeraj resnosti poškodbe, včasih pa se ligament poškoduje, ne da bi čutili hudo bolečino.

Kaj storiti? Na boleče mesto dajte leden obkladek ali boleči sklep potopite v hladno vodo. Obkladek je treba imeti položen vsaj 15 minut - potem bolečina pojenja, oteklina se zmanjša in preprečene so podkožne krvavitve. Po možnosti dvignite poškodovano nogo ali roko, da olajšate krvni obtok. Če bolečine ne morete prenašati, vzemite analgetik, vendar ne aspirina, ker spodbuja notranje krvavenje. Ob večji poškodbi je treba k zdravniku.

Česa nikoli ne storimo? Nikar ne hodimo, misleč, da se bo sklep s tem vrnil v normalni položaj. Če se ligament ne zaceli korektno, bo sklep trajno nestabilen in pri vsakem nerodnem koraku nam spet grozi zvin. Nikar ne uporabljajmo krem, saj te lahko prikrijejo simptome in zdravniku otežijo postavitev diagnoze; sklepa tudi sami ne imobiliziramo s čvrstimi povoji.

Rane

Vreznine z nožem ali škarjami in večje raztrganine je treba zdraviti in preprečiti okužbo.

Kaj storiti? Rano očistite z vodo in jo skrbno dezinficirajte. Na očiščeno rano dajte antiseptik in jo zaščitite s sterilno gazo. Čistite jo od sredine proti robovom. Če v njej opazite drobcene delčke kamenja, peska, lesa ali stekla, jih pazljivo odstranite s pinceto, nato pa rano zaščitite s sterilno gazo ali kompreso.

K zdravniku je treba oditi, če gre za rano na obrazu ali na sluznicah in če je rana globoka in močno krvavi.

Profimedia

Splošna slabost in nezavest

O njima govorimo, ko čutimo vrtoglavico in se nam zdi, da se bomo zgrudili.

Kaj storiti? Ulezite se z malce dvignjenimi nogami, tako da kri lažje doseže srce in možgane, saj tako slabost hitreje mine. Če ne morete leči, sedite, gornji del telesa nagnite naprej, glavo pa sklonite med kolena, da olajšate dotok krvi v možgane. Oditi morate k zdravniku, da ugotovi vzrok slabosti (zvišan krvni tlak, utrujenost, zdravila, otežen krvni obtok ...).

Opekline

Če se opeklina kaže z rdečilom in je brez mehurčkov, njena površina pa ni večja od površine dlani (odstotek površine kože), ne velja za nevarno.

Kaj storiti? Prizadeti predel približno deset minut polivajte s hladno vodo: s tem omilite bolečino in upočasnite širjenje opekline globlje v kožo. Na opeklino položite gazo za opekline ali nanesete debelo plast kreme zoper opekline, dodajte komprese in zavijte. Če nimate gaze in kreme, opeklino prekrijte s hladno, čisto in vlažno krpo. Ob bolečini ali višji temperaturi, oteklini ali gnojnem vnetju je treba k zdravniku.

Kdaj takoj k zdravniku? Kadar se je opekel otrok, če je opeklina zajela površino, večjo od površine dlani, ali gre za opeklino na licu, vratu, pregibih ali genitalijah, če se pojavi mehur (opeklina druge stopnje) ali pa je koža na opečenem mestu sivo-belkasta in ne čutimo prsta, ki se je dotakne (opeklina tretje stopnje).

Česa nikoli ne storimo? Na opeklino nikoli ničesar ne položimo (masla, jogurta ...), ker lahko s tem povzročimo okužbo. Nanjo tudi ne nanašamo raztopin, ki vsebujejo barvila, ker ne bo mogoče opaziti, ali je koža spremenila barvo.

Sončarica

Sončarica je posledica pretiranega sončenja ali visoke zunanje temperature. Njeni simptomi so pekoča koža, zvišana temperatura, utrujenost in glavobol.

Kaj storiti? Žrtev sončarice odpeljite v zračen prostor in ji dajte večkrat piti majhne količine hladne vode. Če se ji stanje izboljša, ji dajte paracetamol in pripravite mlačno kopel.

Piki mrčesa

Komarji, ose in mravlje poleti poskrbijo za pogoste ugrize in pike. Ti napadi mrčesa pogosto niso nevarni, včasih pa so neprijetni in boleči.

Kaj storiti? Vsak pik, tudi najmanjši, izperite z vodo in milom, dezinficirajte z antiseptikom in ranico po potrebi zaščitite s sterilno gazo. Ob piku čebele ali ose s pinceto odstranite želo in na boleče mesto položite hladen obkladek, da omilite bolečino.

Kdaj takoj k zdravniku? Če se pojavi alergijska reakcija ali če gre za pike okrog ustnic in na sluznicah. Takrat med čakanjem na zdravniško pomoč sesamo kocko ledu.

Pasji ugriz

Vsako leto je več žrtev nevarnih in slabo dresiranih psov.

Kaj storiti? Če je poškodba majhna, rano sperite z vodo in jo zaščitite s sterilno obvezo. K zdravniku morate (ne glede na velikost poškodbe), če vas zaradi ugriza boli, če mesto ugriza oteče in se segreje ter imate povišano temperaturo. Takrat lahko gre za bakterijsko okužbo. K zdravniku je treba takoj, če je rana velika in če močno krvavi.

Žulj

Pri žulju gre za mehurček na koži, posledico trenja ali opekline.

Kaj storiti? Žulj umijte z vodo ter zavijte z gazo (v lekarnah so na voljo posebne gaze za žulje in opekline). Če vas žulj močno moti, ga po umitju prebodite z iglo, ki jo je treba prej dezinficirati.

Prebavne težave

Slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, driska in še kaj so znamenja zastrupitve s hrano ali pretiranega uživanja hrane.

Kaj storiti? Piti je treba slano tekočino (juho) ali gazirane napitke (vendar brez mehurčkov). Če ste lačni, jejte riž, rdečo peso ali prepečenec.

Česa nikoli ne storimo? Nikoli ne uživamo sadja in mlečnih izdelkov. Če se stanje v 48 urah ne izboljša, je treba k zdravniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta