(VAŠ GLAS) Odzvali ste se: Lisička mora ostati doma

Borut Planinšič ml.
27.12.2021 02:00

Še trije dnevi do odločitve o Zlati lisici: na Pohorju stalni boj z vremenom, ki se suče kot boben pri ruski ruleti, med vami, bralci Večera, pa prevladuje štajerska trma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

Dragi bralci in bralke, debaterji in debaterke v rubriki Vaš glas! Ko beseda nanese na veliko mariborsko tradicijo, na Zlato lisico, vas še vedno preveva štajerski optimizem. In ko se poveže s pohorsko trmo ... V številnih odzivih ga ni - no, razen enega, ki je na pol hudomušno napovedal zmago novega seva covida -, ki ne bi napovedal, da Lisica bo. In to doma. Po dveh zaporednih selitvah v Kranjsko Goro se ve ... "Lisička mora ostati na našem bregi!" je odločen Andrej Rajniš.

Je pa res, da se je, kakor se suče vreme, lomil vaš optimizem. Strmenje v nebo, branje vremenskih napovedi in pogled gor na hrib na robu mesta, to je pač tradicija, ki sodi zraven, ko se Mariboru bližajo najboljše smučarke sveta. "Glede na vremensko napoved za božič bo bolj težko," se je vmes že skoraj predal Stanko Knežević. Pa ga je vzpodbudila Jasmina Habjanič Mušič: "Bo, ker v začetku januarja so napovedi dobre."

Ampak odločilen bo ta četrtek. Še trije dnevi, pa predstavnik Mednarodne smučarske zveze, direktor ženskega dela svetovnega pokala za tehnične discipline Markus Mayr pride prižgat zeleno luč za 58. Zlato lisico ali, bog ne daj, znova na Gorenjsko odpelje tekmi, ki bosta 8. in 9. januarja. Medtem je na Pohorju stalna bitka. Tri noči, od torka do četrtka, so snežni kanoni streljali neprestano. Večina snežne podlage je bila nared. Bo to prepričalo strogega Avstrijca, ki je v nekem pogovoru sicer dejal, da so najbolj črni trenutki njegove kariere, ko je moral prireditelje v Leviju, Courchevelu, Zagrebu, Mariboru razočarati, da tekme tam ne bo? In ali bo proga dovolj trdno pripravljena, da zdrži toplejše dni, ki sledijo snežni kontroli? Kot boben pri ruski ruleti gre tole: minuli petek je kazalo na pomlad, v nedeljo smo imeli sneg, v sredo in četrtek naj bi bilo do 8 stopinj Celzija, v petek po prognozah Arsa celo 14 ...

Tudi tradicija trepetanja do konca je tako najbrž zagotovljena. Kako pa naprej, bo mogoče Lisico nenehno reševati pred naravo? "Dolgoročno z njo na Pisker, če jo res želimo obdržati," piše Milan Perko. Rudi Kramberger pa: "Maribor potrebuje Lisico. Zagotovo bi jo bilo nujno že zdavnaj prestaviti višje. Letos so bili pri Marpromu 'levi', saj so pristopili k ureditvi proge nad Trikotno jaso z bi, ne bi, bi ..." Nekaj se vas je obregnilo ob podiranje pohorskih dreves, naš stalni sodelavec Rudi pa ob tem doda: "Morda jih sploh ne bi bilo treba podreti toliko, kot so trdili. Zdi se mi, da so ponekod proge še ožje. Občutek dobiš, da se niso ravno najbolj zavzemali za ta projekt, vsaj na začetku ne. Mislim, da so pri nas še vedno Pohorci, ki so pripravljeni pomagati, svetovati. Samo govoriti, kako mora Lisica ostati v Mariboru, je premalo!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta