(FOTO) Primož Peterka na Koroškem: Otroci morajo ubogati, poslušati in se truditi

Nejc Strojnik
17.05.2021 07:42
Primož Peterka se je udeležil treninga Fužinarja. Bi lahko sodelovanje z lastnikom dveh velikih kristalnih globusov postalo dolgoročno?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peterki je bil všeč odnos, ki ga imajo mladi Korošci. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

"Kakšno navodilo ti je dal trener, kolikokrat boš še skočil?" je Primož Peterka med potjo proti vrhu devetmetrske skakalnice v Velenju vprašal mladega Maksa iz Fužinarja. Mladenič, ki je takrat že vsaj petnajstič pogumno korakal navkreber, ni znal odgovoriti, upal pa je, da bo skokov še čim več. Peterka je bil zadovoljen. "To mi je všeč, da otroci ne sprašujejo, koliko skokov imajo še do konca treninga. Da so zagnani, da se ne naveličajo."

Trening v Velenju je bil prvi po dolgem času. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Trening, ki so ga ravenski skakalci opravili v Velenju, je bil prvi po dolgem času. Korona je pač naredila svoje. Deset otrok, ki so skakali na pet-, devet- in petnajstmetrski skakalnici, je z zanimanjem opazoval tudi človek, zaradi katerega smo v devetdesetih letih marsikatero popoldne preživeli pred TV-sprejemnikom in v dnevnih sobah vpili "Vleci, Primož!"

Peterka: Vleče me nazaj v skoke

Peti, kot ga kličejo prijatelji, se je v Velenju znašel po nekajmesečnem prigovarjanju Jureta Kranjca, ki je predlani z Aljošo Krivogradom, Dejanom Sušnikom in Andrejem Pajenkom obudil SSK Fužinar. Zaradi velike ljubezni do skokov so zgradili tudi 13-metrsko skakalnico, ki bo kmalu povsem nared. Čisto nov član kluba, kjer trenira okoli 15 otrok, pa bi lahko postal tudi Peterka. Če se bo odločil za sodelovanje, še ni dorečeno, Korošci upajo, da se bo zgodba razpletla pozitivno. "Seveda me vleče nazaj v skoke, a sem trenutno še vezan drugje," nam je povedal 42-letnik, ki si je v trenerskem poslu nabral že marsikatero izkušnjo. Da so skoki njegova strast in da mu delo z mladimi ni tuje, je bilo videti tudi na treningu v Velenju. Otroci so ga poslušali, všeč pa jim je bil tudi njegov smisel za humor. Zgodba Fužinarja, tega ne skriva, mu je zanimiva. Zelo dobro se spominja konca osemdesetih let, ko je bil koroški klub med najboljšimi v Sloveniji. "Kranj, Tržič, Mostec in mi," ga je dopolnil Aljoša Krivograd.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Pri otrocih je Peterki zanimivo, kako hitro napredujejo. "Gotovo ima kdo od njih potencial. Pomembno je, da poslušajo, ubogajo in se trudijo. Je pa pri tako mladih težko karkoli napovedovati," je pojasnil in se obrnil proti Ožbeju Kotniku, nekdanjemu skakalcu, zdaj trenerju Fužinarja: "Si videl, kako je dal glavo ven? Posluša. Zato je speljal in se ni zvalil dol." Trening v Velenju je bil za Ravenčane letošnji prvi na skakalnici. Dolgo so trenirali na daljavo, nato so se začeli trikrat na teden dobivati na kondicijskih treningih. Zaradi (pre)dolgega premora so bili še toliko bolj veseli in zagnani. "Pridite pogledat čez en mesec. Takrat bo že čisto druga zgodba, napredek bo velik, o tem sem prepričan. Pri otrocih sta pomembna kilometrina in veselje do športa," je jasen Peterka, ki se bo, če se bo to zgodilo, sodelovanja s Fužinarjem lotil skrajno resno.

Nejc Strojnik

Za orle v polni opremi

Dogovor z enim najboljših slovenskih športnikov vseh časov bi bil gotovo tudi dodaten magnet za vpis novih članov in razvoj skakalnega športa na Koroškem. Zelo primerna za trening je tudi že skoraj povsem končana skakalnica v Dobji vasi. Zaradi zglednega sodelovanja z bližnjimi klubi iz Mislinje, Velenja in Vizor pa so Ravenčani dobrodošli tudi tam. "V Velenju je super. Pogoji so zaradi manjše, petmetrske skakalnice res dobri, skačejo lahko tako začetniki kot bolj izkušeni. Tukaj se moram še posebej zahvaliti Janezu Debelaku in Milanu Živicu. V Mislinji je najmanjša skakalnica podobna naši, ki je za začetnike še prevelik zalogaj," je pojasnil Jure Krajnc. Fužinar je pred kratkim v svoje vrste sprejel še enega trenerja. Gre za Roka Kukoviča, ki je 15 let skakal v Ljubnem in se je, tako kot Kotnik, uril tudi pod vodstvom Debelaka.

Nejc Strojnik

S Peterko v klubu bi Fužinar postal bolj zanimiv tudi za sponzorje, ki se jih ne bi branili. Že ureditev skakalnice je bila ogromen zalogaj, poceni ni niti oprema, ki jo otrokom zagotovijo v klubu, pri čemer starši poskrbijo samo za čelado. Ter sem in tja za kakšen prevoz. Kot so to storili tokrat. Pa ne toliko zaradi tega, ker bi morali, ampak bolj zaradi dejstva, da so svoje mlade orle in orlice po dolgem času spet videli v polni skakalni opremi.

Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta