Sladkorna bolezen in alkohol

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če imate sladkorno bolezen, morate bolj kot sicer misliti na vrsto in količino pri uživanju alkoholnih pijač. Nikoli ne pijte veliko naenkrat, ob pijači tudi jejte, segajte le po pijačah, ki jih dobro poznate.

Vpliv alkohola na urejenost in vodenje sladkorne bolezni

Alkohol lahko povzroči znižanje vrednosti glukoze v krvi, kar se pogosto zgodi več ur po prenehanju uživanja alkohola. Kadar pijete zvečer, je najbolj nevarno prav to, da lahko hipoglikemija sledi v poznih jutranjih urah – med spanjem.

Pitje alkohola lahko privede do hipoglikemije. In lahko se zgodi tudi, da hipoglikemija ne bo prepoznana!

V stanju opitosti se seveda močno zmanjša vaša sposobnost za nadzor nad sladkorno boleznijo. Hkrati boste veliko težje zaznavali znake, ki običajno spremljajo hipoglikemijo ali visok sladkor. Težko se boste odločili glede pravilnega odmerka inzulina, presodili, kaj pomeni izmerjeni sladkor, ali ukrepali pri hipoglikemiji, ketoacidozi. Tudi odmerke drugih zdravil, ki so pomembni za vaše zdravje, lahko pozabite vzeti, ali pa bo odmerek neustrezen.

Mešane alkoholne pijače pogosto vsebujejo sladkor, zato, če je mogoče, pijte dietne pijače. Sladko vino, šeri, likerji, portsko vino (port, portovec), mošt, jabolčnik in njim podobne pijače vsebujejo veliko količino sladkorja, zato se jim raje izognite.

V preglednici, v nadaljevanju, imate naštetih nekaj alkoholnih pijač in vsebnost sladkorja – ogljikovih hidratov v 100 ml. Ob natančnem pregledu lahko hitro ugotovite, da je v večini pijač vsebnost sladkorja nižja, kot ste pričakovali.

Vrste alkoholnih pijač

Pomembno je, da poznamo sestavo alkoholnih pijač, saj različne pijače vsebujejo različne količine alkohola in tudi različne količine ogljikovih hidratov (OH)!

Vsebnost OH

Vrsta pijače (g/100 ml)

Lahko pivo

1,2

Navadno pivo

3,4

Belo vino

3–4

Rdeče vino

0,9–3

Penina

2,3

Portsko vino

12–15

Liker

48

Žganje

0

Nasveti in opozorila*

  • Popiti alkohol povzroča nepredvidena nihanja krvnega sladkorja. Alkoholne pijače z višjo vsebnostjo sladkorja bodo hitro povišale raven sladkorja.

Dolgoročno pri vseh popitih alkoholnih pijačah obstaja nevarnost težkih hipoglikemij več ur po prenehanju pitja alkohola.

  • Nikoli ne pijte alkohola na prazen želodec, saj se s tem poveča tveganje za hipoglikemijo. Če pijete alkohol dlje časa, vsakih nekaj ur nekaj pojejte.
  • Pred spanjem zaužijte ogljikove hidrate (npr. kruh), da preprečite nočno hipoglikemijo, in si izmerite sladkor, preden odidete v posteljo. Ob vsaki zaužiti alkoholni pijači popijte brezalkoholno pijačo, da ohranite stopnjo hidracije in da razredčite količino alkohola v krvi. Ker nekatere brezalkoholne pijače in brezalkoholna piva vsebujejo veliko sladkorja, je najboljša izbira voda.
  • Če pijete alkohol, poskrbite, da je nekdo ob vas.
  • Če ste popili večjo količino alkohola, raje injicirajte 1 ali 2 enoti manj inzulina, saj je vsebnost OH v pijačah, ki vsebujejo alkohol, po navadi nižja, kot si mislite; tudi korekcijske odmerke inzulina pred spanjem odmerite zelo previdno zaradi nevarnosti nočnih hipoglikemij.

Bodite previdni, tudi če niste na inzulinu. Ne izpuščajte odmerkov zdravil in preverite krvni sladkor pred spanjem in zjutraj, ko vstanete.

* te informacije so splošne narave in niso nadomestilo za priporočila zdravnika.

Zaloker & Zaloker

Vir: Povzeto po prispevku doc. dr. Nataše Bratina, dr. med., Pediatrična klinika Ljubljana, https://www.zalokerzaloker. si/sladkorna-bolezen-in-alkohol, 16.11.2021

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?