Gibanje v zrelih letih: Nikoli ni (pre)pozno

Urška Kereži
26.02.2019 06:03

Z ustreznimi pristopi in vadbo lahko zmeraj izboljšamo gibljivost, moč, vzdržljivost in strukturo telesa ne glede na naša leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Fizična aktivnost pomembno vpliva na to, kako se bomo starali. Izboljšuje namreč naše psihofizične sposobnosti, podaljšuje življenje in zvišuje kakovost preživetih trenutkov. Na srečo za odločitev, da gibanje vključimo v vsakdanjo rutino, tudi nikoli ni povsem prepozno. Če se nameravate šele na stara leta preleviti v športnika, se prej vendarle posvetujete z zdravnikom. Morda vam bo predlagal kakšno omejitev ali prilagoditev. V vsakem primeru pa med vadbo zmeraj poslušajte telo. Veliko bolje je namreč vaditi večkrat na teden kot zgolj vsake toliko in tedaj pretiravati ter se poškodovati. Zakaj je gibanje na stara leta dobro? Preprečuje kardiovaskularne bolezni, znižuje holesterol, preprečuje in obvladuje diabetes tipa 2, znižuje krvni tlak, zmanjšuje možnost možganske kapi, krepi mišice in pripomore k močnejšim kostem, krepi imunski sistem, zmanjšuje in preprečuje stres ter deluje antidepresivno, dobro vpliva na prebavo, poskrbi za boljši spanec, povečuje veselje do življenja. Ker smo različni, pa je najbolje, da najdete takšno obliko vadbe, v kateri boste z užitkom vztrajali.

Hoja

Hoja je med najpogostejšimi oblikami športnega udejstvovanja pri starejših. Priljubljena je zaradi zmernega napora, a traja dlje. Je tudi družabna aktivnost, saj niste toliko zadihani, da ne bi mogli čebljati, zaradi različnih krajev, pogledov, naklonov pa tudi pestrosti ne manjka. Veliko ljubiteljev daljših in intenzivnejših sprehodov si pomaga srčni utrip vzpodbuditi še s palicami (nordijska hoja), saj se z njimi počutijo varneje ter si hkrati krepijo mišice trupa in rok. Lahko pa zahtevnost podvigov stopnjujete tudi s premagovanjem stopnic.

Tek

Vse pogosteje veliko starejših oseb tudi teče. A če teka niste navajeni, začnite postopno in ne preveč intenzivno. Za začetek svetujemo, da minuto hoje izmenjujete z minuto teka, dokler zmorete. Telo je pri teku namreč obremenjeno drugače kot pri hoji, zato lahko pričakujete bolečine v drugih mišicah. Bolj obremenjeni so tudi sklepi, s tekom po mehkejši podlagi in v dobri športni obutvi jim boste veliko pomagali.

Fitnes, telovadba

Mnogi nekdanji profesionalni športniki priznavajo, da morajo po končani karieri skoraj nujno dvigovati uteži in telovaditi, saj se njihovo utrujeno športno telo počuti veliko bolje, če ostane v dostojni pripravljenosti. In ker imajo starejši ljudje krhke kosti, jim krepitev mišičnega tonusa okoli njih nedvomno godi. Na fitnesih obstajajo vodene vadbe z utežmi za starejše in vodena telovadba. Bolje, da vas telo boli od vadbe kot od sedenja. Že z redno in lažjo obliko vadbe z lastno težo, in ne težkimi utežmi, se lahko proces staranja namreč ustavi, če govorimo o izgubi mišične mase. V fitnesu je tako poudarek na sposobnosti posameznika in osnovnih prvinah treninga, ki temeljijo na mišično-skeletni moči, kardiovaskularni vzdržljivosti in sposobnosti, sestavi telesa ter gibljivosti.

Z vadbo joge do prepotrebne umirjenosti
Profimedia

Odbojka

Profesor William G. Morgan, izumitelj odbojke, je imel v mislih igro, ki ni tako atletska, kot sta bila košarka in ameriški nogomet. Z njo je želel k športu privabiti atletsko manj nadarjene učence. Pozneje se je razvila v zelo dinamično in eksplozivno igro, a ostaja rekreativna oblika med ekipnimi športi vendarle najbolj primerna za starejše, ker ni fizičnega kontakta.

Tenis, namizni tenis, badminton

Na tenisu zagotovo pogosto vidimo kakšnega poskočnega 80-letnika, ki si intenzivno izmenjuje žogice s partnerjem, čeprav se ne premika veliko. Ob dobrem partnerju pa boste potrebovali tudi odlično teniško znanje. Zato sta za začetnike verjetno primernejša namizni tenis in badminton. Vendar pazite - zaradi hitrih zamahov vas lahko boli zapestje, mišica na hrbtu ali kaj drugega. Če imate težave s hrbtenico, raje poiščite drug šport.

Plavanje in vodna telovadba

Plavanje je gotovo eden najboljših in najprijaznejših športov za starejše. Voda še dodatno blagodejno vpliva na telo. Obstajajo tudi številne vodene vadbe v vodi.

Kolo

Ker so sklepi ob vrtenju pedal skoraj neobremenjeni, kolesarjenje skorajda vsem starejšim priporočajo zdravniki. Če niste prav sproščeni in suvereni pri vožnji po cesti, mestu ali naravi, je odlična izbira sobno kolo. Ob vrtenju pedal boste lahko pogledali priljubljeno mehiško ali katero drugo serijo in se popolnoma izognili padcem. Enako dobra izbira sta steper in orbitrek.

Golf

Golf je še en šport, za katerega nikoli ni prepozno, vendar je pot do dobrega igralca vseeno zelo dolga. Če imate denar in čas, si plačajte trenerja in začnite vaditi. Naj bo, ne glede na izbiro športa, vaš moto: nikoli ni prepozno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta