(VIDEO IN AVDIO) Podkast Večer v živo z Ireno Kahne: "Dvomite v svoje dvome in ne v svoje sposobnosti"

Maja Furman
03.06.2021 18:00
Podkast Večer v živo vodi Maja Furman.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Pogovarjali smo se s klinično hipnoterapevtko, regresoterapevtko in RTT terapevtko Ireno Kahne. Metoda na lahkoten, hiter in učinkovit način omogoča dostop do podzavesti in pomaga spreminjati podzavestne vzorce, ki nas ne podpirajo, v tiste, ki nas podpirajo in ustvarjajo boljše življenje. V pogovoru boste izvedeli tudi, kdaj pokukati v svoja prejšnja življenja in kako boleče izkušnje spremeniti v "gnojilo" za uspeh.

Podkastu prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Irena, dobrodošli v podkastu. Kot sem omenila, ste mojstrica metod, s pomočjo katerih dostopamo v podzavest in spreminjamo nepodporne vzorce. Zakaj je podzavest tako zelo ključna za kakovost našega življenja?

"Skozi leta sem pridobila kar nekaj nazivov v zvezi z raziskovanjem podzavesti. Naj omenim, da sem tudi mentorica in trenerka metode RTT, o kateri bova govorili. Sem del zelo ozke ekipe Marise Peer, avtorice metode. Um je res fascinanten in me vedno znova navdušuje. Skozi leta svojega dela in izkušenj ugotavljam, da naš um, namesto, da bi delal za nas, dela proti nam, ker misli, da nam s tem dela uslugo. Nekje v procesu življenja smo namreč izgubili stik s svojo podzavestjo in od tam dalje je naš uma nadaljeval s tem, za kar je bil prepričan, da je dobro za nas. Hkrati mu nismo dali jasnih navodil, kaj želimo, da počne za nas. Komunikacija s podzavestjo in z umom me je fascinirala že pred 18 leti. Takrat sem začela prepoznavati in spreminjati svoje vzorce, svoj način razmišljanja, predvsem besede: tega ne zmorem in ne znam, to ni mogoče itd. In ko sem na koncu teh besednih zvez dodala besedi še ali zaenkrat, na primer: tega ne zmorem še/zaenkrat, sem se kar naenkrat odprla novim možnostim, priložnostim, idejam … Te metode sem še posebej intenzivno preizkušala, ko se postala mama. Način, kako komuniciramo s svojimi otroki, je odraz, kako lahko komuniciramo z lastnim umom in ga pripravimo, da dela za nas, namesto proti nam."

Pravite, da smo nekoč, nekje izgubili stik s svojo podzavestjo. Kdaj in zakaj se to zgodi?

"Vedeti je treba, da smo imeli od vsake slabe navade ali vsake težave, v nekem življenjskem obdobju koristi. Nikoli niso nastale z namenom, da bi si z njimi škodovali, vedno so nastale iz neke koristi za nas. Vem, da je težko razumeti, da bi si zavestno želeli na primer migrene, bolezni, razvado kajenja itd. Vendar moramo razumeti, da smo bili v nekem obdobju, na primer, ko smo začeli kaditi, sprejeti v neko družbo, bili smo del neke ekipe itd., počutili smo se sprejeto. Od kajenja smo v tem smislu imeli korist. Naša podzavest je takrat namreč dobila informacijo: če kadim, dobim pozornost. Skozi odraščanje bi morali nadgrajevati tudi svoja prepričanja, vendar se to ne zgodi, ker se ne poglobimo v vzrok, zakaj neko razvado vzdržujemo."

Zelo težko sprejmemo dejstvo, da smo od neke slabe razvade nekoč imeli koristi. In zelo težko tudi sprejmemo odgovornost zanjo.

"Točno tako. Zelo zanimivo je tudi dejstvo, da na težave oziroma razvade gledamo večinoma negativno. Večinoma smo osredotočeni na to, kako nam neka konkretna težava uničuje življenje. Na primer, če imamo migreno ali glavobol, smo osredotočeni predvsem na to, kako nam le-ta greni življenje, namesto, da bi na težavo pogledali kot na priložnost, da si vzamemo čas zase in za potrebni počitek. Ključen je pogled, ki ga imamo na posamezno težavo, razvado oziroma izziv."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta