"Lani molili, da bi kdo vstopil v lokal": V znanem hrvaškem turističnem kraju gasilci po večdnevni intervenciji želeli naročiti pico, a doživeli šok

Asja Lednik
20.08.2021 09:07
Strani hrvaških medijev te dni polni zgodba tamkajšnjih gasilcev, ki so v Trogirju naleteli na neprijetno situacijo v restavraciji, svojo izkušnjo pa delili tudi z javnostjo. Trije slavonski gasilci so v minulih dneh sodelovali pri gašenju gozdnih požarov na območju Mosorja. Po večdnevni intervenciji so si v trogirski piceriji želeli privoščiti dobro pojedino, a naleteli na razočaranje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Reuters

"Ponižano in nezadovoljno je najmanj, kar lahko rečem o tem, kako smo se počutili v tej restavraciji. Tja smo prišli, da bi se po petih dneh dela nekoliko sprostili," je dogajanje opisoval eden od gasilcev. "Usedli smo se za mizo in naročili dražji pici iz ponudbe. Kolega sta pred tem že jedla, zato sta se odločila, da si pico delita. Ko nas je natakar vprašal, kaj bomo pili, smo mu odvrnili, da nič. Povedali smo, da imamo s seboj vodo, drugega zaradi dela ne smemo piti," je dogajanje opisoval gasilec. "Takrat nam je natakar povedal, da v tem primeru ne moremo jesti v restavraciji. Že to nas je nekoliko zmotilo. Takoj zatem je zahteval, da hrano plačamo, čeprav je še nismo dobili. Čez minuto se je natakar spet vrnil in nam naročil, naj ne sedimo za mizo, pač pa na hrano počakamo v nekem kotu, kljub temu, da je bilo v tistem času prostih več miz."

Takrat je, kot poročajo hrvaški mediji, gasilcem prekipelo, zahtevali so vračilo denarja, ki pa ga, ker so plačali s kartico, niso mogli dobiti nazaj. "Začela se je glasna razprava, ki jo je spremljalo okoli trideset gostov. Pojasnil sem, da je tak odnos do gostov nesprejemljiv," je za medije pripovedoval gasilec. Ko je osebju pojasnil, da so gasilci, ki so se več dni borili s hudimi požari na tistem območju, so jim denar vrnili in jim ponudili, da jih pogostijo s picami, a so ponudbo zavrnili. Kot je povedal gasilec, jih je odnos  do gostov razočaral, zlasti zaradi težav, s katerimi se hrvaški turizem sooča v času pandemije.

"Vidim, da je naše turistično osebje zelo hitro pozabilo, kako jim je bilo lani"

"Že leta poletja z družino preživljam izključno na Jadranu, zlasti na območju Trogirja, in zato zelo dobro vem, kako je bilo lani, ko smo domači turisti bolj ali manj rešili sezono. Prav zato se mi zdi grozno, da je zdaj, ko je morje polno tujcev, mogoče doživeti, da nekdo tako ravna z gosti, pa naj bodo tuji ali domači. Vidim, da je naše turistično osebje zelo hitro pozabilo, kako jim je bilo lani, ko so molili boga, da bi kdo vstopil v njihov lokal," je za Jutarnji list dejal sogovornik.

Z mediji je spregovorila tudi lastnica trogirske restavracije, kjer je prišlo do neljubega dogodka, in povedala, da s situacijo ni bila seznanjena. Pravi, da so gostinci pod stresom, gostje pa marsikdaj ne znajo ceniti njihovega truda. "Ne vidim, zakaj je problem, da smo jih opozorili na pravila, ki veljajo v restavraciji. Mislim, da v večini restavracij in ne samo pri nas ne smete prinesti lastne pijače," je dejala.

Kot pravi, zaposleni niso mogli vedeti, da gre za gasilce, saj so ti bili v civilu, dodaja pa, da z vsakim gostom ravnajo spoštljivo. "Spoštujem gasilce in vse, kar počnejo, zato smo jim večkrat na kraj intervencije dostavljali vodo in pošiljali brezplačne pice. Cenim njihovo zavzetost, svoje delo opravljajo pogumno in verjamem, da tudi z ljubeznijo," pravi in zaključuje, da se ji odziv slavonskih gasilcev vendarle zdi pretiran. Prepričana je, da je prišlo do nesporazuma.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta