Kitajska razvila aplikacijo, ki razkriva dolžnike v vaši bližini

A.S.
26.01.2019 15:17

Vlada je predstavila mobilno aplikacijo, ki uporabnikom razkriva osebe z dolgovi v radiju 500 metrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Mapa večnih dolžnikov oziroma "map of deadbeat debtors" uporabnike s pomočjo lokacije obvešča o osebah, ki imajo dolgove, in jim na telefonu prikaže njihovo lokacijo. Novico o novi aplikaciji so sprva objavili na China Daily, kar je sprožilo mešane odzive. Gre namreč za razširitev kitajskega družbenega rangiranja, ki bo ocenjeval prebivalce glede na njihovo obnašanje in vedenje.
Aplikacija je na voljo na platformi WeChat, ki je popularna po vsej Kitajski. "Dolžniki v severnokitajski provinci Hebei bodo tako težje pobegnili od svojih dolgov," so sporočili iz vlade ob predstavitvi aplikacije.
Poleg lokacije aplikacija obvesti uporabnike tudi o drugih osebnih informacijah – tako lahko izvedo dolžnikovo ime, osebno številko in zakaj je oseba na tovrstnem seznamu. Dolžnika lahko tako javno sramotijo ali ga prijavijo avtoritetam, če menijo, da bi lahko poplačal dolgove, poroča Tech Spot.
Družbeno rangiranje bo na celotni Kitajski delovalo do leta 2020, ljudje z nizkimi ocenami pa ne bodo mogli potovati, jemati kreditov ali dobiti službe. Nižjo oceno lahko dobijo tisti, ki na primer preveč časa porabijo za videoigre ali objavljajo ponarejene novice - na drugi strani pa si lahko rezultat izboljšajo s prostovoljstvom in krvodajalstvom.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta