Kaj je spolno privlačno moškim in ženskam? Prioritete se skozi leta spreminjajo

D.Ži
31.05.2021 10:22
Inteligenca, zaupanje, izobrazba, prihodki in čustvena povezanost so ženskam pomembnejši od moških. Slednji so na prvo mesto postavili atraktivnost in postavo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V novi študiji, ki so jo objavili v reviji Plos One, so raziskovalci poskušali preučiti, kaj se moškim in ženskam zdi spolno privlačno. Izkazalo se je, da obstaja v njihovih prioritetah velika razlika. Slednje se sicer skozi leta spreminjajo. Skupina raziskovalcev tehnične fakultete v avstralskem Queenslandu je želela odkriti, kaj je tisto, čemur moški in ženske skozi leta dajo prednost pri izbiri spolnih partnerjev. 

Profimedia

V raziskavo so zajeli več kot 7000 Avstralcev na spletnih straneh za zmenke, stare od 18 do 65 let. Sodelujoči so morali devet specifičnih oseb, razdeljenih v tri skupine, oceniti ne lestvici od 0 do 100. Kategorija "estetika" je vključevala starost, atraktivnost in telesno zgradbo. Kategorija "viri" je vključevala inteligenco, izobrazbo in prihodke. Kategorija "osebnost" je vključevala zaupanje, odprtost in čustveno povezanost. Po analizi rezultatov so raziskovalci ocenili, da imajo moški in ženske do neke mere podobne prioritete. Telesna zgradba in privlačnost sta se pomembna zdela obojim, ocenili so tudi, da jim je prihodek manj pomemben od videza. Inteligenca, zaupanje, starost, izobrazba in čustvena povezanost so ženskam pomembnejše lastnosti. Moški najbolj cenijo atraktivnost in telesno zgradbo.

Profimedia

Raziskava je pokazala tudi, da se prioritete skozi čas spreminjajo. Moški so estetiki pripisovali večji pomen od žensk, med starejšimi sodelujočimi pa je odstopanje bilo manjše. Mlajše ženske so videz moških ovrednotile višje od starejših, starejši moški so pri ženskah bolj cenili osebnost. 

Profimedia

Avtorji študije poudarjajo, da se rezultati skladajo z večino že obstoječih dognanj o spolni privlačnosti, novo odkritje pa je, da se prioritete z leti menjajo. Pri obeh spolih privlačnost ni izrazito povezana z leti, cenjenje odprtosti in zaupanja pa z leti raste. Telesna privlačnost je pomembna vse življenje, a starejši kot smo, bolj naša osebnost drugim postaja pomembna.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta