Izognite se 7 najpogostejšim potrošniškim napakam in prihranili boste

S. B.
04.03.2020 06:04

To so najpogostejše napake, ki jih med nakupovanjem delamo skoraj vsi. Odpravite jih in prihranili boste denar, čas, izognili pa se boste tudi odvečni hrani na krožniku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

1. Po nakupih brez načrta

Kadar se v trgovino odpravimo brez seznama, je skoraj gotovo, da bomo prekoračili želeni znesek za nakup. Ni dovolj, da si zapišemo, katera živila potrebujemo za kuho v prihodnjih dneh. Na seznam moramo uvrstiti tudi ostale gospodinjske potrebščine kot so toaletni papir, čistila, šampon, kreme ... Skratka vse, kar smo opazili, da nam doma zmanjkuje. Impulzivno nakupovanje brez načrta je za denarnico zelo nevarno. 

2. Nakupovanje na zalogo

Ponudbe s psihološkim trikom "vzemi dva, dobiš tretjega zastonj" nas zlahka premamijo in hitro začnemo z nepotrebnim kopičenjem živil. Velikokrat se bo zgodilo, da zalog ne bomo porabili in jim bo prej potekel rok uporabe. Na tak način lahko kupujemo le tisto, kar res pogosto uporabljamo ali ima zelo dolg rok uporabe.

3. Ločevanje hrane in prilagajanje okusu družinskih članov

Včasih se trudimo ustreči vsakemu družinskemu članu posebej. Napaka. Ne kupujmo treh vrst kruha, ker so otroci izbirčni, saj na koncu nobenega ne bodo pojedli do konca. 

4. Lačni v trgovini

Po nakupih se ne smemo odpraviti s praznim želodcem in zato požrešnimi očmi. Tako bomo kupili veliko več kot potrebujemo in po nepotrebnem porabili preveč denarja. Ko se lakota poleže, ne bomo več navdušeni nad vsem, kar smo prinesli iz trgovine.

5. Pozabljamo na spletne ugodnosti

​Poiščite spletno stran trgovine, v kateri običajno nakupujete. Morda imajo tudi svojo aplikacijo, kjer vas čakajo uporabne informacije o aktualnih akcijah in kuponih s popusti. S tem lahko veliko prihranite. 

Ne kupujte naenkrat preveč sadja in zelenjave.
Profimedia

6. Preveč sveže zelenjave in sadja

Kadar domov prinesemo veliko sveže zelenjave in sadja, imamo občutek, da jemo zdravo. A kmalu se soočimo z realnostjo, ko moramo iz hladilnika počistiti vse, kar se je v zadnjih dneh pokvarilo. Tako sadje kot zelenjavo ali mlečne izdelke je bolje kupovati sproti. Kadar kupite več, naj bodo to živila, ki jih je mogoče spraviti v zamrzovalnik. 

7. Nevarni trgovski triki

Trgovske verige znajo zavajati in vzbuditi pozornost s svojimi dragimi produkti. Ne mečimo v nakupovalni voziček vse, kar opazimo na najbolj izpostavljenih mestih. Čisto mogoče je, da je podoben izdelek na neopaznem mestu precej cenejši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta