Zgodba o ameriškem bankovcu. Sto tisoč dolarjev v žepu

Pripravil Rok Kajzer
14.10.2023 06:00

Teoretično bi ga lahko imeli v denarnici, a bi bili za to tudi kaznovani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bankovec za 100.000 dolarjev
National Museum of American History, Smithsonian Institution

Čeprav je numizmatki ZDA veliko redkosti in posebnosti, pa je v središču razprav strokovnjakov, zbirateljev n preprodajalcev pogosto šest opuščenih in redkih ameriških dolarskih bankovcev - predvsem zaradi števila ničel, ki sledijo enici ali petici. A razprava o teh šestih bankovcih se začne z bankovcem za dva dolarja.

Ko ta pride v roke prebivalca ZDA, še posebno pa tujca, je prvo vprašanje, ali je morebiti ponarejen. Imajo ZDA bankovec za dva dolarja? Imajo. Še več, ameriško finančno ministrstvo je dvodolarski bankovec skoraj neprekinjeno tiskalo od državljanske vojne naprej. Še danes jih je v obtoku 1,4 milijarde (v skupni vrednosti 2,8 milijarde dolarjev).

Bankovec za dva dolarja

Prve bankovce za dva dolarja so natisnili davnega leta 1862. Na njih je portret Alexandra Hamiltona, pozneje ga je zamenjala podoba Thomasa Jeffersona. Numizmatiki pravijo, da je bankovec za dva dolarja prava paša za oči. Na hrbtni strani je reprodukcija ene najbolj znanih umetniških slik v ameriški zgodovini - Deklaracije neodvisnosti, ki jo je leta 1817 naslikal John Trumbull. Dvodolarski bankovec so tiskali do leta 2017 (iz tiskarne denarja ni prišel le med letoma 1966 in 1976). Toda Američanom se vendarle lahko zgodi, da več let ne naletijo na niti enega.

Bankovec za 500 dolarjev

Ameriško finančno ministrstvo je natisnilo več različic bankovca za 500 dolarjev. Na prednji strani vseh je portret predsednika Williama McKinleyja. Zadnji primerek 500-dolarskega bankovca je iz tiskarne prišel leta 1945, uradno pa so ga ukinili 24 let pozneje. Še vedno je zakonito plačilno sredstvo, vendar jih je večina danes v rokah zbirateljev ali preprodajalcev. Njegova tržna vrednost je zato precej višja od njegove nominalne vrednosti. Najnižja cena 500-dolarskih bankovcev na spletni platformi eBay je dvakrat višja od vrednosti, natisnjene na njih.

Bankovec za 1000 dolarjev

Na prednji strani prvega bankovca za 1000 dolarjev je portret Alexandra Hamiltona. Potem se je, piše James Chen na spletni strani Investopeda, menda nekomu zazdelo, da ni praktično, če prednjo stran različnih bankovcev krasi portret istega (nekdanjega) ameriškega finančnega ministra, zato so ga zamenjali s portretom 22. in 24. ameriškega predsednika Groverja Clevelanda. Bankovec za 1000 dolarjev so skupaj s 500-dolarskim ukinili leta 1969. In tako kot 500-dolarski bankovec se zdi tudi 1000-dolarski bankovec danes bolj koristen, kot je bil tedaj. Razlog za to je seveda inflacija. Indeks cen življenjskih potrebščin je leta 1969 znašal približno 36,8, septembra letos pa kar 303,8. Danes bi potrebovali 1000-dolarski bankovec, da bi plačali vse tisto, kar bi lahko leta 1969 kupili s 100-dolarskim bankovcem. Ameriško finančno ministrstvo trdi, da z ohranjanjem bankovcev manjših vrednosti preprečujejo pranje denarja.

Bankovec za 5000 dolarjev

Picasa

Bankovec za 5000 dolarjev so prvič izdali med državljansko vojno leta 1861. Krasi ga portret Jamesa Madisona, enega od ustanoviteljev ZDA. Te bankovce so imeli v rokah le redki Američani. Uporabljali so jih predvsem za medbančne transakcije. Predsednik Richard Nixon je leta 1969 odredil odpoklic teh bankovcev zaradi bojazni, da bodo kriminalcem služili za pranje denarja. "Kdor bi rad danes prišel do bankovca za 5000 dolarjev, potrebuje veliko poguma, sreče in precej več kot 5000 dolarjev," piše Chen.

Bankovec za 10.000 dolarjev

Salmon P. Chase je bil eden od najbolj uspešnih politikov v ameriški zgodovini, a nikoli ni postal ameriški predsednik. Kljub temu da je bil guverner in senator Ohia, finančni minister v času Abrahama Lincolna in predsednik vrhovnega sodišča ZDA, se ga večina spominja kot moža na bankovcu za 10.000 dolarjev. Najvrednejši bankovec, ki so ga v ZDA kadar koli natisnili za obtok, ni bil veliko v uporabi. To je razumljivo, glede na to, da je njegova vrednost večino časa, v katerem je bil na voljo, presegala neto vrednost premoženja povprečnega Američana. Tudi bankovec, ki so ga prvič natisnili leta 1918, je 1969. postal žrtev čistke bankovcev velikih vrednosti. To čistko je preživelo le nekaj sto overjenih primerkov tega bankovca.

Bankovec za 100.000 dolarjev

Bankovec, na prednji strani katerega je portret nekdanjega predsednika Woodrowa Wilsona, je bil pravzaprav zlati certifikat, bankovec namreč ni bil nikoli v obtoku in v bistvu ni bil izdan za javno uporabo. Uporabljali so ga med veliko depresijo leta 1934 za izvajanje uradnih transakcij med enotami ameriške centralne banke Federal Reserve.

Zbiratelji teh bankovcev ne morejo imeti v svojih zbirkah - vsaj ne zakonito, so pa za izobraževalne namene na ogled v ustanovah, kot so Muzej ameriške finančne zgodovine, muzej Smithsonian in nekatere enote Federal Reserve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta