(VESOLJE) Mars na Zemlji

Gregor Grosman
22.04.2023 05:30

Ameriška vesoljska agencija Nasa je razkrila podrobnosti Mars habitata, bivalnega okolja, v katerem bodo prostovoljci več kot leto dni prebivali v okviru simulacije življenja na Rdečem planetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simulirana zunanjost planeta Mars v hangarju Johnson Space centra v Houstonu
Profimedia

Ameriška vesoljska agencija Nasa je razkrila podrobnosti Mars habitata, bivalnega okolja, v katerem bodo prostovoljci več kot leto dni prebivali v okviru simulacije življenja na Rdečem planetu. Misija CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) predvideva tri misije, prva pa se bo pričela že junija letos. Sledili bosta še analogna misija 2, predvidoma leta 2025, in analogna misija 3, ki naj bi se pričela leto pozneje. Rezultati in znanje, ki ga bodo znanstveniki pridobili s simulacijami, bo znatno vplivalo na prihodnje Nasine vesoljske misije, vključno s tistimi, ki se bodo odvijale na površju Marsa.

Za pridobitev najbolj natančnih podatkov bo notranjost in zunanjost habitata čim bolj realistična glede na planet Mars. To lahko vključuje različne dejavnike stresa, kot so denimo omejitve virov (hrana in pijača), dolgotrajna izolacija, okvara opreme in velike delovne obremenitve. Glavne dejavnosti posadke med misijo bodo vključevale simulirane vesoljske sprehode, vključno z virtualno resničnostjo, zamike pri komunikaciji, naloge za uspešno rast pridelkov, ki jih bodo morali ustrezno pripraviti in uživati po točno določenem urniku. Prebivalci Marsa, ki za to ne bodo zapustili Zemlje, bodo redno telovadili, skušali vzdrževati higieno, opravljali vzdrževalna dela, preostanek časa pa bodo razporedili med svojim osebnim časom, znanstvenim delom in spanjem.

Zelo pomembno je, da ima navidezna posadka vedno dovolj dela. “Ne moremo dovoliti, da se šest ur samo sprehajajo v krogu,” se je pošalila Suzanne Bell, vodja Nasinega laboratorija za vedenjsko zdravje in učinkovitost. Štirje prostovoljci bodo lahko denimo uporabili tekalno stezo za simulacijo dolgih potovanj zunaj habitata, namenjenih zbiranju vzorcev, podatkov ali gradnji infrastrukture. Da bi simulirali manjšo gravitacijo Rdečega planeta, bo posadka med vajami na tekalni stezi obešena na jermene.

CHAPEA je torej serija analognih misij, ki bodo simulirale celoletno bivanje na površju Marsa. Vsako misijo bodo sestavljali štirje člani posadke, ki bodo živeli v Mars Dune Alpha, izoliranem habitatu velikosti 160 kvadratnih metrov, ki se nahaja v Johnson Space Centru v Houstonu. Med misijo bo posadka izvedla simulirane vesoljske sprehode in zagotovila podatke o različnih dejavnikih, ki vključujejo fizično vzdržljivost in zmogljivosti ter čustveno zdravje. Izbranci bodo živeli v habitatu, natisnjenem s pomočjo 3D-tiskalnika. Vključuje zasebne prostore za vsakega posameznika, kuhinjo in namenske prostore za zdravljenje, rekreacijo, fitnes, delo in kmetovanje - pa tudi tehnično delovno območje in dve kopalnici. Rastline bodo gojili v vertikalnih gredah, predvsem listnato zelenjavo. Če bodo izoliranci želeli zapustiti habitat, bodo morali skozi zunanja vrata, za katerimi so znanstveniki simulirali površino Marsa, ki pa se še zmeraj nahaja v notranjosti hangarja.

Orodje in stroji, ki jih bodo “astronavti” najverjetneje potrebovali med svojim bivanjem, so razporejeni po površju in izpostavljeni rdečemu pesku. Zunaj habitata je tudi postaja za pitno vodo, naprava za izdelovanje opek in majhen rastlinjak. Z vsemi zbranimi podatki bo Nasa bolje razumela “uporabo virov” astronavtov na Marsu, pa je povedala Grace Douglas, vodilna raziskovalka pri poskusih CHAPEA. Dodala je, da je prav 3D-tisk tehnologija, ki jo želijo podrobneje raziskati in uporabiti kot potencialno gradbeni postopek za izdelavo habitata na Luni ali katerem drugem planetu. Četudi Ameriška vesoljska agencija trenutno večino svojih virov usmerja v izpeljavo misij Artemis, s katerimi želijo na Mesec znova poslati astronavte, sočasno potekajo zgodnje priprave na osvojitev Rdečega planeta. To naj bi se zgodilo okoli leta 2030.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta