(FOTO in VIDEO) Na Svetovnem kongresu mobilne telefonije MWC: Po 5G prihaja že šesta generacija

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.03.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Dogodek velja za največje in najvplivnejše srečanje vseh branž, povezanih s telefonsko tehnološko industrijo, ki je zelo vpeta v naša življenja in delovno okolje. Cilj paviljona 4YFN (Four Years From Now) je bil podpreti startupe, vlagatelje in podjetja, da se povežejo in skupaj začnejo nove poslovne podvige. Glavne teme letošnjega MWC so bile 5G, 6G, poglobljena tehnologija, FinTech in tehnologija v oblaku.

Motorola je presenetila z mobilnikom, ki ima raztegljiv zaslon. Ko uporabnik dvakrat s prsti potrka po strani naprave, se zaslon s 13 cm poveča na 16,5 centimetra. Lastnik Motorole je kitajska tehnološka družba Lenovo, ki je prikazala tudi prenosni računalnik z raztegljivim zaslonom. Ta se je v končno pozicijo povečal v pičlih 19 sekundah. Je pa Motorola presenetila še z enim dodatkom za mobilnike. Defy Satellite Link nam bo omogočal, da s pametnim mobilnikom sprejemamo in pošiljamo tekstovna sporočila tudi tja, kjer ni mobilnega signala. Odlično za vse popotnike, ki bodo s pomočjo Defy Satellite Link lahko poslali tudi SOS-signal, četudi bi imeli prazno baterijo telefona.

Motorola Defy Satellite Link.
Motorola

Med zanimivostmi velja izpostaviti Nokio, ki je v sodelovanju z globalno skupnostjo za popravila iFixit predstavila mobilnik, ki ga je mogoče enostavno popraviti kar doma. Napovedujejo, da si bo lahko vsak uporabnik sam zamenjal iztrošeno baterijo ali počeni zaslon. OnePlus je razvil novi sistem hlajenja mobilnikov, imenovan Active CryoFlux. Od zunaj je telefon videti, kot da ima na zadnji strani ohišja barvne trakove, gre pa za tekočino, ki jo po telefonu črpajo s pomočjo keramične piezoelektrične mikročrpalke. Sisteme vodnega hlajenja poznamo že iz osebnih računalnikov, pri mobilnikih pa lahko izboljšajo tudi zmogljivost naprave in pohitrijo polnjenje.

Huawei

Huawei je bil letos na MWC široko zastopan tako s predavanji kot novimi izdelki, njihov razstavni prostor so označili kar za oazo inovativnih izkušenj. Predstavili so svojo vizijo inovativnih in zelenih rešitev za inteligentni svet. Veliko zanimanja je požela robustna pametna ura GT Cyber watch, ki je vodoodporna do globine 50 metrov in beleži več kot sto načinov rekreacije. Watch Buds pa ima v ohišje pametne ure integrirane bluetooth slušalke. Pametni telefon Huawei Mate 50 Pro uvaja inovacijo 10-stopenjske fizično nastavljive zaslonke, Mate Xs 2, pametni telefon z zložljivim zaslonom pa je zasnovan tako, da je lahek, ploščat in vzdržljiv. Zanimiv je tudi projekt, pri katerem sodelujejo v Botsvani z družbo Debswana. Gre za pametni rudnik diamantov, podprt s tehnologijo 5G.

Huawei

Samsung je na MWC med drugim na razstavnem prostoru Samsung Display Booth prikazal vzdržljivost ultra tankega stekla (UTG), ki ga uporabljajo pri telefonu Galaxy Z Fold4. Xiaomi je predstavil novo serijo mobilnikov Xiaomi 13, ki so jo izdelali v sodelovanju z Leico in zdaj prihajajo na evropsko tržišče. Sklenili so tudi partnerstvo z XDA, s katerimi bodo razvili prototip očal za obogateno resničnost, ki bodo imele možnost preklopa med zasenčenim in prozornim načinom delovanja.

Honor Magic5 Pro.
Honor

Honor je predstavil novo serijo mobilnikov Honor Magic5, ki so jih pri DXOMark uvrstili visoko na lestvici zmogljivosti kamere in zaslona, Honor Magic5 Lite pa so okronali z naslovom najbolj zmogljive baterije na svetu. Realme je s pregibnim mobilnikom GT3 izdelal telefon, ki ga je mogoče do 100-odstotne zmogljivosti baterije napolniti v zgolj devetih minutah in pol. Uporabljajo 240 W polnilnik, razvijajo pa že tudi 300 W različico. Z njo boste baterijo do polovice napolnili v dobrih dveh minutah, polnjenje do 100-odstotkov pa bo trajalo pet minut.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?