V obrambo demokraciji za rešitev Evrope

Oriol Junqueras
17.01.2020 13:13

Politični konflikt med Katalonijo in Španijo je evropski konflikt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protesti lani oktobra na ulicah Barcelone, ko je postalo jasno, da je bilo devet podpornikov katalonske neodvisnosti, med njimi tudi Oriol Junqueras, obsojenih na skupaj 99 let zapornih kazni.
Epa

Danes je katalonski boj za demokracijo in politične ter državljanske pravice resda domača zadeva, a evropska domača zadeva. Katalonija poziva k demokraciji, zahteva pravičnost. Evropa ima priložnost.
Pretekli teden je špansko zatiranje prišlo v srce Evrope s pravosodnim sporom o položaju katalonskih članov Evropskega parlamenta, ki podpirajo neodvisnost. Moj položaj je za zdaj zamrznjen zaradi nepravilnega ravnanja tako španske volilne komisije kot španskih sodišč, a predsednik Carles Puigdemont in minister Toni Comin sta sedaj evropska poslanca. Videti kolega, kako sta zasedla svoja sedeža v parlamentarni dvorani, je bilo zame velikansko veselje in prepričan sem, da bom tudi sam ponovno evropski poslanec, kot sem bil leta 2009, in da se bom s kolegoma lahko kmalu objel v Evropskem parlamentu.

Oriol Junqueras, ko je kot podpredsednik Katalonije nekaj dni pred referendumom o neodvisnosti prispel v prostore katalonske regionalne vlade v Barceloni
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta