Težave sodobnega planinstva: V gore po fotografijo za objavo in pet minut slave

Franja Žišt Franja Žišt
03.09.2022 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Množičnost hoje v gore se odraža tudi v vedno večjem številu gorskih nesreč in reševanj, odpadne vode onesnažujejo okolje, preveč pa je v gorskem svetu tudi pločevine avtomobilov.

Pred leti so obiskovalci gora minimalno in osnovno znanje za pot v hribe dobili v okviru planinskih društev, danes "v hribe hodijo vse sorte ljudje, veliko takih, ki ne razumejo razlike med dolinskim pohodništvom in visokogorjem", veliko je takih, ki pridejo iz držav, kjer nimajo tako visokih hribov, kot so pri nas, in potem "se dogajajo nesreče, ki so bile še leta nazaj povsem nepredstavljive". "Reševalci v hribih pobirajo ljudi, ki so izčrpani, ki so neprimerno opremljeni, ki imajo težave s srcem, ki se izgubijo, ki gredo hodit ob vseh vremenskih napovedih ... Človek se vpraša po zdravi pameti teh ljudi. Odstotek takih ni visok, vseeno pa je z njimi ogromno dela, predvsem zato, ker ne razumejo sveta, v katerega so prišli," dogajanje v visokogorju opiše nekdanji dolgoletni direktor Turizma Dolina Soče, zdaj pa svetovalec na tem področju Janko Humar.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta