zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Strip Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića o Plečniku: Mogočno in tudi duhovito

Rok Kajzer Rok Kajzer
05.03.2022 05:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtorja stripa Blaž Vurnik in Zoran Smiljanić
MGML

Ne gre se ne strinjati z oceno, da sta dr. Blaž Vurnik, kustos za novejšo zgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana, ki je pripravil scenarij, in priznani stripar Zoran Smiljanić uigran tandem. Po stripovski biografiji Ivana Cankarja sta zdaj stripovsko upodobila še drugega velikana, arhitekta Jožeta Plečnika. Celovito, podrobno, izčrpno in tudi duhovito. S številnimi stiskami in ne nazadnje ovirami, s katerimi se je spopadal naš najbolj znani arhitekt. Ne samo doma, pač pa tudi v Italiji, pa na Dunaju in seveda v Pragi.

Založba: Forum, MGML; Zbirka: Republika Strip #31; Leto izida: 2022; Vezava: trda; Število strani: 137; Cena: 19 evrov.

Prvoosebni strip nadaljuje bogato stripovsko žetev zadnjih let, ki se osredotoča predvsem na znamenite osebnosti iz preteklosti - stripovsko upodobitev so doživeli Rudolf Maister, Franjo Malgaj, Ivan Cankar, Alma Karlin, Jurij Dalmatin in Adam Bohorič, pa trideseterica velikih v stripu Znamenitni ... Tu so še Mestne ptice Gašperja Krajnca, Vojnović-Stepančičev Pod svobodnim soncem in ob domačih avtorjih še številne sijajne izdaje (prevodi) tujih avtorjev - od Asterixa do Tardi-Vautrinovega Krika ljudstva. Seznama pa kar še ni konec.

Da življenja pomembnih dam in mož, tokrat Plečnika v njegovem letu, oživijo v stripu, "postaja vse bolj pogosta in priljubljena forma podajanja zgodovinskih vsebin", je že pred časom ugotovil zgodovinar in roker Tone Kregar. Plečnik nam svoje življenje tokrat razkriva sam, s pripovedjo o svojem življenju. O stiskah, uspehih, načelih, razpetostjo med prestolnicami ... Pred nami se izriše in plast za plastjo razkrije ne le njegovo življenje, pač pa tudi vse, kar je doma in v tujini ustvaril. V stripu se odlično prepletejo njegova pot, zgodovinske okoliščine, ki so vplivale nanj, pa njegove vizije in ustvarjalni opus. Še več, arhitekt je v stripu predstavljen kot sleherni smrtnik, brez pretiravanj in poveličevanj.

"Vurnikov scenarij," so zapisali v založbi, "črpa iz bogate strokovne in znanstvene literature ter poglobljenega študija zapuščine, iz česar je ustvarjena večplastna zgodba o Plečnikovi osebnosti in njegovih delih. Slednjo je Smiljanić prelil v strip ter se pri tem še posebej posvetil natančnemu izrisovanju Plečnikove arhitekture in vseh njenih raznolikih detajlov, po katerih je mojster tako slovel."

Plečnik v stripu
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?