Slovence veliko bolj kot migracije in terorizem skrbi socialna varnost

Aleš Kocjan
19.01.2019 06:12

Philipp M. Schulmeister je vodja oddelka za spremljanje javnega mnenja pri Evropskem parlamentu. Za Večer interpretira nekatere ugotovitve in trende raziskave Eurobarometer pred bližajočimi se evropskimi volitvami, ki bodo maja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Kocjan

Kakšne spremembe politične slike Evrope se utegnejo zgoditi po majskih evropskih volitvah?
"Na začetku velja poudariti, da se bo struktura parlamenta spremenila tudi po številu poslancev – zaradi brexita. Če bo Združeno kraljestvo dejansko zapustilo Evropsko unijo 29. marca, bomo imeli 705 evroposlancev in ne več 751. Drugačen bo tudi nabor političnih list, ki jih poznamo v tej sestavi.
Naslednje vprašanje, na katerega se moramo osredotočiti, je kondicija političnih skupin. Kar lahko napovemo na podlagi dozdajšnjih analiz, je krčenje največjih političnih skupin, ki so blizu politični sredini, torej levosredinski socialisti in demokrati ter desnosredinska Evropska ljudska stranka. Ti dve politični skupini skoraj zagotovo ne bosta skupaj zmogli zagotoviti zadostne večine v parlamentu. Posledično bo torej več težav pri snovanju koalicije in zagotavljanju potrebne večine, da bo Evropska komisija lahko imela stabilno podporo v predstavniškem telesu.

Philipp M. Schulmeister: “Glede na naša zaznavanja bi utegnila biti ključna tema kampanje v Sloveniji gospodarstvo in rast. Kar 60 odstotkov respondentov je v naši zadnji raziskavi odgovorilo, da bi morala to biti ključna predvolilna tema.”
Aleš Kocjan
Aleš Kocjan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta