V SOBOTO

(ŠESTI DAN) Na kocki je vse

Matej Grošelj Matej Grošelj
21.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Robert Golob je pred lanskimi državnozborskimi volitvami Sloveniji ponudil nov družbeni dogovor. Po slabih osmih mesecih, odkar vodi levosredinsko vlado, se kažejo vse bolj jasni obrisi, da je mislil resno. Njegova vlada si je zadala tako visoke cilje, kot še nobena do zdaj, napoved številnih reform pa obenem pričakovano odpira Pandorino skrinjico. Prepričani smo lahko, da bodo mnoge interesne skupine zaradi lastnih koristi poskušale na vse načine blokirati ključne spremembe, a dosedanji model vladanja kaže, da Golobova koalicija ne bo popuščala. Če bo vztrajala do konca, bo lažje upravičila zaupanje ljudi in imela na prihodnjih volitvah večje možnosti za ponovitev mandata, kar je eden od osnovnih ciljev predsednika vlade.

Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica so na januarskem koalicijskem vrhu strnili vrste in zgladili nesoglasja, ki so v veliki meri posledica šumov v komunikaciji in slabih izkušenj s prejšnjimi levosredinskimi vladami. Vse tri vladne stranke so na Brdu pri Kranju v javnost poslale jasno sporočilo o enotnosti in zagnanosti, da bodo z reformami prekinile dosedanjo prakso, ko je politika predvsem veliko govorila in (pre)malo naredila. V središču pozornosti je kajpada zdravstveni sistem, ki je zaradi ozkih interesov in malomarnega ravnanja v preteklosti prežet s korupcijo. Obsežna analiza zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana kaže, da je zdravstvo v večji krizi, kot smo si predstavljali. Nenadzorovano kroženje ogromne količine denarja po zdravstvenem sistemu zaradi pomanjkanja interesa in politične sposobnosti ni uspela ustaviti nobena vlada do zdaj, Golob pa je odločen, da bo ravno njegova koalicija pripravila temelje za preglednejši sistem, kjer bodo imeli ljudje prednost pred kapitalom.

Pri pripravi zdravstvene reforme gre za najobsežnejši projekt slovenske politike v zadnjih letih. Enotnost vladnih strank je s političnega vidika ključnega pomena za uspešen začetek reforme, saj so si mnoge prejšnje vlade zaradi diametralno različnih konceptov polomile zobe ravno na področju zdravstva. Golobova napoved, da se bo vlada najprej lotila največjih težav v zdravstvu s preoblikovanjem zavoda za zdravstveno zavarovanje, vliva upanje, da je sistem še mogoče rešiti pred dokončno privatizacijo, kamor zdravstvo drvi brez pravega nadzora in moralnega okvira. Če bo vladi v prvih korakih uspelo streti najtrše orehe, bo nadaljevanje reorganizacije zdravstvenega sistema veliko lažje izvedljivo, pri čemer je velika verjetnost, da se bomo o prenovi zdravstvenega sistema na koncu odločali na referendumu. V Novi Sloveniji so v zadnjih dneh denimo napovedali, da bodo javnosti v tem letu predstavili vzporedne načrte za reformo zdravstva, toda večjo oviro za vlado bi v primerjavi z opozicijo lahko predstavljali zdravstveni lobiji in interesne skupine, ki obračajo na milijone evrov.

To leto bo ključno za razvoj Golobove vlade, saj so v čakalnici tudi druge reforme, ki se dotikajo davčnih, pokojninskih, šolskih in stanovanjskih politik. Koalicija je vsekakor pred obsežnimi izzivi, ki se jih v preteklosti nihče ni loteval na sistematičen način, saj gre v osnovi za mukotrpne, a nujne ukrepe. Ker je premier pravosodnim funkcionarjem nedavno obljubil 600 evrov dodatka z namenom takojšnje odprave krivic iz preteklosti, se je na vlado iz javnega sektorja po učinku snežne kepe razumljivo usul plaz zahtev po višjih plačah. Potem ko je prejšnja vlada na lastno pest prekinila socialni dialog s sindikati, so ti zdaj izgubili potrpljenje in še pred začetkom pogajanj napovedujejo odhod na ulice, s čimer povečujejo pritisk na vlado in stavijo na metodo izsiljevanja. Zaradi omejitev v proračunu vsem ne bo mogoče ugoditi naenkrat, pri čemer bi veljalo omehčati visoka pričakovanja, da lahko vlada v tako kratkem času odpravi večino anomalij, ki so se nakopičile v zadnjih 30 letih in družbo pripeljale na rob histerije.

Koalicija se je zavezala ljudem, da bo vzpostavila boljšo, prijaznejšo državo. Popravnega izpita ne bo več. Ker vlada v opoziciji nima resne alternative, je na kocki pravzaprav vse. Vladajoča politika nemara še nikdar ni imela večje odgovornosti, kako bomo živeli v prihodnje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?