Preštevanje jastogov

Jelka Zupanič
07.03.2020 06:48

Ni še minilo sto dni, kar so poslanci vladi odobrili rekordni, več kot deset milijard evrov težki proračun, ki ga letos krasi kar 415 milijonov evrov presežka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Takrat smo ugotavljali, da se še nobeni vladi ni nasmihalo tako udobno vladanje kot Šarčevi. Za nameček naj bi ji bile naklonjene tudi zvezde. Slovenci naj bi preživeli podobno leto, kot je bilo lansko. Plače bi nam še rasle, najbolj letos minimalne, kar za podjetja ne bi predstavljalo težav, zaposlenost bi se povečala. Tudi podjetja so v dobri koži in ni razlogov, da ne bi tudi ostala, smo si govorili. Da pa se ne bi vse le svetilo, si nismo zamolčali, da že dolgo šepa produktivnost, ki je za kar petino nižja od evropske, in se prav v njenem dvigu skrivajo zakladi. Tisti, ki bi mali Sloveniji prav prišli, še zlasti v globalno negotovih časih, zaznamovanih s poslavljanjem Združenega kraljestva, kitajsko-ameriškimi trgovinskimi merjenji in drugim. Zdaj pa ...
Zdaj so kraljestva daleč v ozadju, odplaknilo je vlado in ljudje bi se - če za naše meridiane politika ne bi bila tako usodno privlačna in ne bi nastajala nova vlada - ukvarjali le še s tem, kako bi preprečili širjenje koronavirusa po deželi. Tudi zato niso preslišali, da je novi mandatar za sestavo vlade Janez Janša zaskrbljen, kolikšno škodo bo povzročil virus v globalni ekonomiji, katere ranljivi mini delček smo. Veliko manj verjetno je, da so zastrigli z ušesi, ker so Janšo skrbele luknje v rekordno visokem proračunu, ki ga bo, kot je napovedal že prej, nova vlada popravila z rebalansom. Potožil je: "Tudi iz dosedanjih vladnih krogov dobivam opozorila, da v sprejetih proračunih za letos in naslednje leto zeva nekajstomilijonska luknja. Predvideni so viri, ki niso realni, in v njih so izdatki, ki niso pravilno ocenjeni. Tukaj je veliko tveganje in zelo malo jastogov, če se izrazim v znanem žargonu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta