Pred 50 leti v Večeru: Ženski nogomet, pravi magnet

Pripravil Rok Kajzer
26.06.2021 03:00
Kar 12.000 gledalcev je spremljalo tekmo ženskih ekip Olimpije in Maribora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

19. junij 1971

Bo NYT smel?

Danes bodo odločili o zahtevi vlade ZDA, da bi New York Timesu trajno prepovedali objavljati tajne dokumente obrambnega ministrstva o Vietnamu. Začasna prepoved poteče danes ob 13. po krajevnem času. Sojenje New York Timesu so nadaljevali sinoči za zaprtimi vrati. Uredništvo ima pripravljena še dva članka. Več kot 60 članov kongresa je podprlo New York Times in zahtevalo, naj ugledni dnevnik še objavlja to gradivo.

19. junij 1971

Kakšna posojila za nakup pohištva?

Revija Naš dom je priredila včeraj v Ljubljani za skupino slovenskih proizvajalcev pohištva, ki delujejo pod imenom Grupa 9, tiskovno konferenco, na katere so seznanili časnikarje s položajem slovenske pohištvene industrije spričo gibanj na domačem in tujem tržišču in v odnosu na aktualne gospodarske ukrepe. Predstavniki Grupe 9, ki predstavljajo tako po svoji kakovosti kakor tudi po gospodarski moči nedvomno zelo pomemben del jugoslovanske pohištvene industrije, so povedali, da nastaja največ problemov na področju kreditiranja potrošniških kreditov.

I.V.

19. junij 1971

Kje je 11 ljudi z ladje?

Velik požar je izbruhnil včeraj ob dveh zjutraj na tovorno potniški ladji August Cesarec, last Jugolinije, ko je plula proti Trstu in naprej v Afriko. Včeraj do 10. ure so z ladje rešili 30 ljudi, potnikov in članov posadke, 11 jih še vedno iščejo (osem je članov posadke, tri so žene pomorščakov). Ladjo vlečejo v varno pristanišče. Ladja je začela goreti 22 milj od reškega pristanišča. Rešeni brodolomci so povedali, da je ogenj izbruhnil v ladijskem hodniku pri kuhinji in se nato razširil na poveljniški most in zajel baje tudi tovor, zavoljo česar se je ladja ob 11.30 nagnila za 20 stopinj.

21. junij 1971

Pokal ženstvu Olimpije

Kar 12.000 gledalcev je obkrožilo včeraj v Ljubljani zeleni pravokotnik na stadionu Olimpije, ko sta se pomerili v prvi uradni tekmi v Sloveniji ženski ekipi Olimpije in Maribora. Takšno zanimanje je preseglo vsa pričakovanja in zato se lahko že sedaj veselimo revanše jeseni v Ljudskem vrtu ... Po enajstmetrovkah: Olimpija - Maribor 3:5.

B. Maksimovič

22. junij 1971

Videl sem pekel

Med redkimi Evropejci, ki so bili priča uničujočemu pohodu kolere v Vzhodnem Pakistanu je tudi Zagrebčan, generalni sekretar mednarodnega sklada Lačni otrok Vladimir Paleček, dipl. inženir. V Pakistan je šel z eno prvih pošiljk hrane in zdravil. Sedaj se je vrnil. Pravi, da si sploh ni moč predstavljati podobe umiranja in obupa revnih ljudi, prepuščenih kruti usodi. Pri ustju Gangesa v morje sem videl opustošeno vas, kjer živi niso mogli pokopati vseh mrtvih. Z buldožerjem so jim kopali skupne grobove in jih z buldožerjem pokopavali. Druge so sežigali. Živi so si zavezali čez usta mokre robčke, da bi vsaj nekoliko omilili obupen smrad, ki se je širil. Po reki so plavala razpadajoča trupla.

22. junij 1971

Na zdravje, olimpijski kandidati

Predsednik IS SRS Stane Kavčič je včeraj v vili Podrožnik v Ljubljani priredil sprejem za olimpijske kandidate iz naše republike in za športne delavce ter funkcionarje, ki skrbijo za vrhunski šport v Sloveniji. Predsednik Kavčič je nazdravil s sadnim sokom, tako kot je v navadi pri atletih, hokejistih, veslačih, telovadcih in vseh tistih, ki želijo doseči vrhunske rezultate.

23. junij 1971

Velika Britanija sprejeta

Po desetletnih pogajanjih je dobila Velika Britanija prost vstop na skupno evropsko tržišče. Davi ob štirih po nočni seji so se v Luksemburgu sporazumeli o pogojih o vstopu Velike Britanije v gospodarsko skupnost šestih evropskih držav.

23. junij 1971

Iz miši so naredili slona

Prebivalci Hudinje - resnici na ljubo moramo priznati, da je med njimi večina starejših žensk - že nekaj dni stikajo glave. Zgodilo se je namreč nekaj nezaslišanega. Kako morejo kaj takega sploh dopustiti. In to v osnovni šoli. Pa ni čudno, da je naša mladina tako pokvarjena. Saj jo že v osnovni šoli naučijo kaj takega. Sram naj jih bo. Učitelje je treba kaznovati! Če si primaknil uho še bližje, si lahko slišal še več. Učenci osmih razredov so naredili za konec šolanja na osnovni šoli zabavo ... S plesom seveda in med tem plesom je bil tudi nenavaden ples: ples s slačenjem. Striptiz. Kaj takšnega. Dekle se je sleklo. Kos za kosom. Nezaslišano. Dokler ni bilo povsem golo. Svinjarija. To pa še ni bilo vse. Na koncu zabave so se šli otroci ate in mame. Vsevprek. Učitelji pa nič. Morda so celo sodelovali ...

Učenci hudinjske šole za vse to, kar naj bi počenjali, niso vedeli, preden niso zvedeli tega od starejših. Potem so se nasmehnili in rekli, da seveda nič ni res. No, bil je kakšen poljub na hodniku ali na poti domov. Za spomin. Ni pa bilo striptiza (razen kasneje doma pred spanjem), še manj česa drugega.

Glavni trg leta 1971 
Arhiv Večera

25. junij 1971

Prešteva nas najsodobnejši stroj

Danes je v centru za obdelavo podatkov popisa prebivalstva 1971 v Mariboru začel delati najsodobnejši elektronski računalnik v Jugoslaviji. K otvoritvi so povabili Marjana Orožna, podpredsednika republiške skupščine, Marjana Dolenca, člana IS, Franto Komelja, direktorja zavoda za statistiko SRS, Mirka Žlendra in Stojana Požarja, predsednika in podpredsednika skupščine občine Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta