Pred 50 leti v Večeru: Viharno navdušenje se je preneslo na vse republike, na vso državo

Pripravil Rok Kajzer
01.06.2024 05:20

X. kongres zveze komunistov Jugoslavije je včeraj v svečanem ozračju končal delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
27. maj 1974

Začel se je 10. kongres ZKJ

Predsednik zveze komunistov Jugoslavije Josip Broz Tito je danes ob 10. uri začel v Beogradu jubilejni 10. kongres zveze komunistov Jugoslavije. Več kot 1600 delegatov bo med štiridnevnim delom kongresa analiziralo dejavnost ZKJ in ves samoupravni socialistični razvoj Jugoslavije. /.../ Po svečanem začetku kongresa in opredelitvi dnevnega reda je predsednik ZKJ Josip Broz Tito imel na prvi plenarni seji referat Boj za nadaljnji razvoj socialističnega samoupravljanja v naši državi in vloga ZKJ. Referat obsega več kot sto strani in je uradni dokument kongresa, ki so ga prejeli vsi delegati. Govor predsednika Tita na kongresu pa je zgoščen povzetek referata. /.../ Zahteva vseh organizacij in članov ZKJ in republiških kongresov, pokrajinskih konferenc in konference organizacije ZK v JLA je, naj bo Josip Broz Tito predsednik ZKJ brez omejitve mandata.

29. maj 1974

Mnogo zanimivega na razstavi cvetic

Na letošnji osmi mednarodni razstavi cvetic na mariborskem sejmišču je cvetje prikazano v enostavnih, hkrati pa učinkovitih in pestrih kompozicijah. Na razstavišču si je vsekakor vredno ogledati še kup drugih, prav tako atraktivnih stvari: razstavljene odlične barvne podobe iz narave pod skupnim imenom "Ne uničujmo živil bitij", zbirko metuljev, znamk s cvetličnimi motivi, izbrane risbe šolarjev iz severovzhodne Slovenije, prikaz starih panjskih končnic, novega panja s čebelami in podobnega.

29. maj 1974

Otvoritev Večerove izpostave

V soboto bomo v Slovenski Bistrici odprli našo poslovalnico. Poslovalnica pri avtobusni postaji bo med tednom odprta približno od 4. ure pa vse do odhoda zadnjega avtobusa iz Slovenske Bistrice. Bistričani in potniki bodo lahko v njej poleg Večera kupili vse najnovejše uglednejše jugoslovanske in tuje časopise. Večerovi poslovalnici v Slov. Bistrici pa bomo sprejemali tudi naročila za male oglase, osmrtnice in za nove naročnike. Pričakujemo še, da bodo občani tukaj puščali za naše novinarje sporočila o svojih uspehih, jubilejih, prireditvah in problemih; novinarji jih bodo potem tudi obiskali. Prav zaradi tesnejšega stika med občani in našim časnikom dajemo večerovci tej poslovalnici velik pomen in ji pravimo kar "bistriško mini uredništvo" ali "bistriška mini uprava Večera". "Dogovarjamo se, da bi poslovalnice takšnega tipa v kratkem odprli tudi v Žalcu, Šoštanju in Ravnah na Koroškem," pravi vodja prodajne službe pri TOZD Večer Milan Lipavic. S.N.

30. maj 1974

Skulptura v parku postavljena

Pred dvema dnevoma smo poročali o neuspelem poskusu postavitve Tihčeve skulpture v okviru Forma vive v mariborskem parku. Medtem pa se je delavcem le posrečilo sestaviti težki betonski polkrogli. Kakor vidimo na sliki, je skulptura nekoliko poškodovana. vendar bo tudi ta lepotna napaka kaj kmalu odstranjena in tako bo vklopljen v lepo naravno okolje parka nov umetniški objekt.

(A. GRIZOLD, foto: D. ŠKOFIČ)

Arhiv Večera
31. maj 1974

Izvolitev Tita praznik

X. kongres zveze komunistov Jugoslavije je včeraj v svečanem ozračju končal delo. Viharno navdušenje delegatov ob izvolitvi tovariša Tita za predsednika zveze komunistov Jugoslavije brez omejitve mandata se je iz dvorane Pionir v Beogradu preneslo na vse mesto, na vse republike, na vso državo.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta