Pred 50 leti v Večeru: Kmalu se bo začela široka in organizirana akcija za zgraditev 26.000 stanovanj

Ob tem bo treba rešiti še vrsto vprašanj, med njimi to, kako zmanjšati število nedograjenih stanovanj. Prejšnja leta jih je bilo 23.000, lani pa kar 29.000.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vecer

8. april 1974

Štafeta

Štafetna palica je šla včeraj skozi tisoče rok mladincev, pionirjev in pripadnikov JLA na poti skozi vzhodno Makedonijo. Na pot je krenila v soboto iz Titovega Velesa. Z zborovanj, ki jih prirejajo ob prilhodu štafete, pošiljajo ljudje ostre proteste proti noti italijanske vlade in izražajo odločno podporo predsednku Titu. Štafeta bo na poti po Makedoniji do 11. aprila.

8. april 1974

Zmagali Švedi, naši dvanajsti

Korni grupa se je s popevko Moja generacija uvrstila na dvanajsto mesto letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije. Zmagali so Švedi s popevko Waterloo v izvedbi The Abba. Zmagovalka je dobila 24 točk, naša predstavnica 6. Države, ki so glasovale za nas, so nam dale po eno točko (od desetih možnih), Italija 2. Sodelovalo je 17 držav, ker je Francija zaradi Pompidoujeve smrti odpovedala udeležbo.

Druga je italijanska pesem Si z Gigliolo Cinquetti. To je pesem, o kateri smo prejšnji teden pisali, da je kriva, ker Italijani niso gledali neposrednega prenosa v Brightonu. Beseda da (si) se v popevki pojavlja 16-krat in vodstvo italijanske televizije je menilo, da utegne to preveč sugestivno vplivati na Italijane, ki se morajo sedaj na referendumu odločiti za razporoko ali proti njej.

Uvrstitev Moje generacije s Korni grupo in Kornelijem Kovačom je ustrezna tisti, ki smo jo napovedali v soboto.

9. april 1974

Manj elektrike

Danes naj bi povsem ustavili dobavo električne energije železarnam Štore, Ravne in Jesenice, v TGA Kidričevo pa bodo vsakemu oddelku odklopili tok za 3 ure. V distribucijskem omrežju bodo znižali dobavo toka za 30 odstotkov, enako direktnim odjemalcem. Z redukcijo električne energije se je široka potrošnja soočila že včeraj. Omejitve so nujne, ker je TE Šoštanj, kot smo poročali, v okvari, pa tudi stara trboveljska elektrarna obratuje zaradi okvare na dveh kotlih le s polovično močjo. Štorska železarna izdela ob redukciji na dan več kot 350 ton surovega železa in jekla manj in ker primanjkuje tudi plina, bodo štorski železarji v okviru slovenskih železarn protestirali pri republiškem izvršnem svetu.

10. april 1974

Sirija očita Libanonu

Sirija je sinoči odločno zamerila libanonski vladi, ker ji ni marala izročiti izraelskih pilotov, ki sta se včeraj s padali spustila v Južnem Libanonu, potem pa je sirsko protiletalsko topništvo na Golanu zadelo njun lovec bombnik fantom. Spopadi na Golanu so se včeraj nadaljevali, že 29. dan zapored. Sirska delegacija je včeraj odpotovala v Washington.

11. april 1974

Akcija gradnje stanovanj

V Sloveniji se bo kmalu začela široka in organizirana akcija za zgraditev 26.000 stanovanj do leta 1975. Na včerajšnji seji predsednikov koordinacijskih komisij v občinah za usklajevanje in usmeritev družbene akcije za gradnjo delavskih stanovanj so podprli predlog, da oblikujejo iniciativni odbor za ustanovitev republiške zveze stanovanjskih skupnosti in operativni štab za to akcijo. Ob tem bo treba rešiti še vrsto vprašanj, med njimi to, kako zmanjšati število nedograjenih stanovanj. Prejšnja leta jih je bilo 23.000, lani pa kar 29.000.

12. april 1974

Avstralci na Bledu

Kmalu bodo Bled zasedli Avstralci. Že lani so ga, vendar jih bo letos - kot so povedali pri Kompasu- še več: okrog 2.400. Bled je namreč v programu velikega potovanja avstralskih turistov po svetu. To je posebno priznanje za ta naš turistični kraj, saj bo to njihovo edino srečanje z našo državo, z našo turistično ponudbo. Pri Kompasu so še povedali, da bi lahko obiskalo Bled še več avstralskih turistov, vendar so prenočitvene zmogljivosti preskromne, nekateri hoteli pa zanje ne kažejo zanimanja (!?). Odklanjajo turistične skupine, dajejo prednost individualnim gostom.

13. april 1974

"Kovačeva kobila ...

... je vedno bosa," pravi star slovenski pregovor, in kot vse kaže, mu tudi tokrat ni oporekati. Zbrali so se železničarji, da proslavijo svoj praznik in izročijo priznanja dolgoletnim sodelavcem. In govornik je pozdravil jubilante ter ob koncu dejal nekako takole: "Opravičujem se vam, ker se današnje slovesnosti niso mogli udeležiti predstavniki iz Ljubljane - vlak, s katerim naj bi prispeli, ima namreč zamudo ..." Ne le mi, tudi železničarji sami se jezijo na zamude svojih vlakov. -dar-

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta