Pred 50 leti v Večeru: Pri Petrolu nič kaj dosti ne vedo

Pripravil Rok Kajzer
17.09.2022 04:00

Obeti mariborskih prodajalcev kuriva za zimo. Kako bo z zimskim kurilnim oljem v prihodnjih mesecih?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

11. september 1972

Jugoslaviji dve zlati

Jugoslavija je na XX. olimpijskih igrah v Münchnu osvojila pet kolajn. Zlato odličje so dobili naši rokometaši in boksar Parlov. Srebrno medaljo je osvojil naš rokoborec Josip Čorak, bronasti medalji sta nam prinesla boksar Vujin in rokoborec Nenadič. Mate Parlov je prvi jugoslovanski boksar, ki je osvojil zlato medaljo na olimpijskih igrah.

11. september 1972

Srečanje pod Ljubeljem

Včeraj se je na prostoru nekdanjega taborišča Ljubelj - podružnica Mauthausna - zbralo okoli deset tisoč bivših internirancev in zapornikov ter pregnancev iz Slovenije. Odkrili so spomenik žrtvam fašističnega nasilja v koncentracijskih taboriščih. V razvalinah nekdanje barake so vgradili plošče z imeni vseh taborišč, v katerih so bili Jugoslovani. Osrednja plošča v francoščini in slovenščini so verzi francoskega pesnika Luisa Aragona. S preureditvijo prostora nekdanjega taborišča in z novim spomenikom je Ljubelj postal osrednji spomenik žrtvam koncentracijskih taborišč. /.../

M. Čepič

Nesreča letala leta 1972 v Bresternici pri Mariboru
B. Lebar

12. september 1972

Letalo hotelo nad stadion

Zahodnonemška vojaška letala so preprečila neidentificiranemu letalu polet v smeri olimpijskega stadiona v Münchnu. Incident, o katerem poroča Reuter, se je pripetil prav v času, ko je bila na stadionu sklepna slovesnost XX. olimpijskih iger. Zahodnonemški lovci so stopili v akcijo po anonimni telefonski grožnji, da bodo bombardirali olimpijski stadion. /.../. Politična oporoka komandosov, ki so ugrabili izraelske športnike v Münchnu, objavili so jo v Bejrutu, pravi: Opravičujemo se vsem udeležencem olimpijskih iger, vendar želimo, da bi dojeli, da obstaja narod, ki že 14 let ječi pod izraelsko okupacijo /.../ Willy Daume, predsednik organizacijskega komiteja OI v Münchnu, je zbranim novinarjem tik po koncu OI povedal: "Žrtve minulih tragičnih dogodkov bodo prejele visoko odškodnino. Vsi udeleženci iger so bili že tako in tako zavarovani, sinoči pa je zahodnonemška vlada primaknila še lepo vsoto (po poročilu 3,200.000 mark). S tem sicer ne moremo popraviti zločina, ki se je zgodil, vendar smo vsaj pokazali dobro voljo." In zakaj so tekle igre naprej? "Nismo hoteli kapitulirati pred političnim pritiskom. Od te naše odločitve, ki je bila zelo hrabra, bodo imeli v bodoče korist vsi prireditelji velikih športnih tekmovanj. Bili smo pod strahotnim pritiskom, grozili so nam celo z letalskimi napadi, vendar se nismo ustrašili in ustavili iger. Sicer pa, če ne bodo rešena nekatera ključna svetovna vprašanja, je sploh dvomljivo, ali bo mogoče prirejati igre, na katerih se 'zbere ves svet." /.../ B. SKALICKY

12. september 1972

Zvezna komisija raziskuje nesrečo

Včeraj so prispeli v Maribor člani posebne komisije zvezne uprave za civilno letalstvo, ki raziskuje vzrok nesreče letala aero-3, last mariborskega aerokluba. Kot smo že poročali, je letalo v nedeljo opoldne padlo v Dravo blizu motela Jezero v Brestrnici pri Mariboru. Letalo je upravljal športni pilot, 49-letni Mihael Trabe iz Zg. Selnice, ki se je laže poškodoval, njegova hčerka, 23-letna Alojzija Trebe, prav tako iz Zg. Selnice, pa je utonila, ujeta v kabino letala. Ko sem se opoldne mudil na kraju nesreče, so se gasilci pripravljali, da bodo z vlačilcem odpeljali na slivniško letališče še nekaj delov razbitega letala. Aero-3 se je namreč, ko je iz majhne višine in potem, ko je oplazil daljnovod, treščil v Dravo, razpolovil, se prevrnil ter potonil v narasli reki.

VOJKO BERCKO

12. september 1972

Premoga bo dovolj

Čeravno trenutno v Mariboru septembrsko sonce močno pripeka, pa mariborske gospodinje že polnijo drvarnice s kurjavo, ki jih bo že čez nekaj dobrih tednov ogrevala. Reči je treba, da Mariborčani pravzaprav tudi v toplih dneh mislijo na hladna zimo in si že zgodaj polnijo drvarnice. Tudi v stanovanjskih blokih pravočasno mislijo na zimo, prav tako pa so vestni in zgodnji kupci tudi v mariborskih tovarnah in podjetjih. Pri podjetju Dom smo vprašali, kako so založeni s kurjavo in kako bo z zalogo premoga v zimskih dneh. Povedali so nam, da imajo trenutno dovolj trboveljskega, zagorskega in banoviškega premoga ter velenjskega lignita /.../ V podjetju Smreka so nam povedali, da dajejo kurivo na šestmesečni kredit iz lastnih sredstev. Premoga imajo dovolj, največ pa iz Banovičev. /.../Povprašali smo tudi pri Petrolu, kako je s kurilnim oljem. Dejali so nam, da vprašujemo malo prezgodaj. Prav sedaj so prenehali prodajati letno kurilno olje in kupcem že postrežejo z zimskim, ki ga imajo sedaj dovolj v zalogi. Kako bo z zimskim kurilnim oljem v prihodnjih mesecih, pa še sami nič kaj dosti ne vedo.

BOŽO PODKRAJŠEK

13. september 1972

Dom Danice Vogrinčeve

Predstavniki vseh podružnic društva upokojencev Maribor Center so soglasno sklenili, da naj se novi dom upokojencev v Mariboru poimenuje po Danici Vogrinec, ki je največ storila za upokojence. Že leta 1968 je sprožila misel, da se ustanovi sklad in teden starejših občanov. Ravno zaradi Danice Vogrinec so upokojenci in starejši občani dobili mesto v družbi, ki jim gre. Pripravljalna dela za gradnjo doma upokojencev so se pričela pred tednom dni in bodo predvidoma trajala ves mesec. /.../ To bo namreč dom z vso oskrbo - upokojenec bo s seboj prinesel le osebne stvari - imel bo 240 postelj, bo sodoben, vendar ne supermoderen. /.../ Dom upokojencev Maribor bo zgrajen do l. oktobra 1973, slovesna otvoritev pa bo 29. novembra. Po načrtih bodo leta 1974 pričeli drugo etapo - gradnjo stolpiča s 120 posteljami. /.../

S.Š.

13. september 1972

Pepsi v ZSSR?

Utegne se zgoditi, da bodo tudi v Sovjetski zvezi pili pepsi kolo. Sovjetski minister za zunanjo trgovino Nikolaj Patoličev in predsednik družbe Pepsi-kola Donald Kendall sta se pogovarjala o možnostih za proizvodnjo te osvežujoče pijače v Sovjetski zvezi. V nekaterih vzhodnoevropskih državah jo že proizvajajo, med drugim v Madžarski.

14. september 1972

Še vedno umazana voda

Čeprav so naša pričakovanja sedaj uprta v dokončavanje pokritega kopališča v Pristanu, pa vendar ne bo odveč, če se nekoliko ozremo na letošnjo kopalno sezono v Mariboru ali bolje na kopališče Mariborski otok, saj se Mariborčani drugje praktično sploh ne morejo ohladiti. Prva ugotovitev je, da je bilo letošnje kopanje bolj klavrno. Na Mariborskem otoku so namreč našteli komaj 14 kopalnih dni — za kopalni dan štejejo tistega, ko se na kopališču zbere vsaj 1000 kopalcev, kar pa za stotisočglavo mesto resda ni veliko, komaj en odstotek vseh prebivalcev. Pri tem moramo upoštevati, da na Mariborski otok težijo še vode željni iz bližnje in daljne okolice, tako da 35.000 kopalcev, kolikor jih je letos okroglo obiskalo kopališče, zares ni veliko. Res je sicer, da so prenovljeno (vendar še ne povsem) kopališče odprli komaj v začetku julija, vendar je glavni razlog za tako majhen obisk nedvomno letošnje "gnilo" poletje, v katerem so bile sončne ure v krepki manjšini. /.../ Čeprav so filtri dobro delovali, je bila voda že po nekaj dneh zelena. Zaradi tega so morali vodo v bazenu zamenjati kar šestkrat, s čimer kopalci gotovo niso bili zadovoljni. /.../ (z)

16. september 1972

Mrtvih 6 potnikov avtobusa

Pri trčenju avstrijskega avtobusa in madžarskega tovornjaka v Planini na cesti Ljubljana-Postojna je bilo včeraj mrtvih šest potnikov avtobusa, pet ranjenih so prepeljali v ljubljansko bolnišnico. To je najhujša letošnja nesreča na slovanskih cestah. /.../ Trčenje je bilo tako silovito, da je avtobusu odtrgalo vso levo stran. Preiskava o vzrokih nesreče še teče. Promet med Postojno in Logatcem je bil včeraj zaradi nesreče zaprt od 5.50 do 11.15. Nekatere izjave očividcev kažejo. da je avstrijski voznik zaspal ali pa je bil vsaj hudo utrujen. Doslej so ugotovili, da je odpeljal iz Erlaufa v četrtek ob 19.35. Imel je enkrat 20-minutni postanek, drugič, najbrž na meji, enourni odmor in 10-minutni postanek na Trojanah. Madžarski voznik je odšel na pot pol ure pred nesrečo in je prej šest ur spal. Avtobus in tovornjak nista vozila hitreje kot 50 km na uro. Tovornjak je bil naložen z 22 tonami papirja, v avtobusu je bilo 28 turistov. Sledovi na kraju nesreče kažejo, da je zapeljal čez središčno neprekinjeno črto voznik avtobusa. /.../

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta