Pred 50 leti v Večeru: Ob vročem čaju in aspirinih

Pripravil Rok Kajzer
24.12.2022 05:15

Tudi Maribor je že zajela gripa. Včeraj so imeli v dežurni lekarni polne roke dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

18. december 1972

Najvišja ocena

Specialni vozili TAM 1500 in TAM 3000, ki so si ju v soboto ogledali komandant ljubljanske armadne oblasti generalpodpolkovnik Franc Tavčar, njegovi sodelavci in mladina, odlikujejo takšne tehnične značilnosti, da v svoji kategoriji zanesljivo nimajo tekmeca niti na svetovnem trgu. Vozili sta rezultat snovanj in ustvarjalnosti kolektiva TAM.

18. december 1972

Prvi Mariborčani v postelji

Maribor še vedno nima snega, zato pa je mraz v soboto pošteno pritisnil. Gripa je že spravila prve Mariborčane v postelje. Obrnili smo telefonsko številko dežurstva v Zdravstvenem domu - 22-815, pa je bila včeraj nepretrgoma zasedena. Ko smo le dobili zvezo, smo zvedeli, da so imeli v nedeljo od 1. ure zjutraj pa do zgodnjih popoldanskih ur že 170 zdravniških obiskov na domu pri Mariborčanih z visoko vročino. V dežurni lekarni na Taboru pa so nam povedali, da so imeli izreden naval svojcev obolelih, ki so prihajali po aspirine in vitamin C. /.../ Da bi se izognili gripi, so številni Mariborčani preživeli pretekla dva dneva doma v copatah in ob vročem čaju ter včeraj dopoldne gledali koliko snega imajo na slalomski progi v Madonni di Campiglio. Če ga bo toliko ob Zlati lisici na Pohorju, bo res vse v redu. Žal pa še nič ne diši po snežinkah. /.../ B.P.

18. december 1972

Storimo več za otroke

Naša skupnost more danes storiti več pri skrbi za otroke. Dolžnost vseh družbenih dejavnikov je, da storijo kar največ, da bi uspešneje urejali vprašanja, s katerimi se sooča veliko otrok, in hitreje odpravljali negativne pojave in vplive, ki so jim izpostavljeni. Mnogi še vedno nimajo potrebnih pogojev za šolanje. Veliko otrok mora ure potovati do šole in pogosto terja to napore, ki presegajo njihove telesna moči. Mnoge družine delavcev in revnih kmetov, ki imajo več otrok, ne morejo same zagotoviti najosnovnejšega za njihovo vzgojo in šolanje. Ne ustreza tudi število predšolskih in zunajšolskih ustanov za otroke. Vzgojna vloga šole in učiteljev se mora še bolj izraziti, in to toliko prej, ker sta pogosto oba starša zaposlena, otroci pa izpostavljeni negativnim vplivom. Na tem področju so še veliki problemi, ki jih je treba najnujneje rešiti. Tako pravi predsednik Tito v poslanici ob 30-letnici ustanovitve Zveze pionirjev Jugoslavije in 20-letnici sveta za vzgojo in varstvo otrok. Svečana seja sveta je bila v soboto v Beogradu.

19. december 1972

51 milijonov Metalni

Izvršni odbor Kreditne banke Maribor je včeraj spremenil svoj poprejšnji sklep, da ne bo sprejel obveznosti pomagati mariborski Metalni, ki je ta čas najtežji problem mariborskega gospodarstva. Izvršni odbor mariborske banke je izrazil zaupanje novi usmeritvi v notranjih odnosih kolektiva in gospodarski usmeritvi sploh in soglasno odobril poroštvo za posojilo 51 milijonov dinarjev, s katerimi bo Jugobanka podprla deblokiranje žiro računa Metalne.

19. december 1972

Ob 100-letnici mariborskega parka

V mariborskem kino gledališču bo drevi ob 18. uri svečana prireditev, posvečena 100-letnici mariborskih parkov. Za 280 povabljenih gostov je prireditev organiziralo mariborsko hortikulturno društvo skupaj z vrtnarstvom Florina. Organizatorji so poskrbeli za lep spored. Po uvodnem govoru predsednika občinske skupščine Maribor Stojana Požarja bo z naslovom 100 let mariborskih parkov govoril predsednik hortikulturnega društva Maribor Janez Skušek. Sledilo bo predavanje Mirka Šoštariča iz zavoda za spomeniško varstvo v Mariboru z naslovom Mariborski parki v sliki in besedi, z vrsto lepih barvnih diapozitivov, ki bodo prikazovali mariborske parke. Zatem pa bo nastopil vokalni kvintet Antona Neffata, ki bo izvedel svoj spored pod naslovom Narava v cvetju in pesmi. B. PODKRAJŠEK

20. december 1972

Pred preureditvijo Pokrajinskega muzeja

 

Na včerajšnjem zboru delovne skupnosti Pokrajinskega muzeja v Mariboru so obravnavali preureditveni načrt muzeja, ga odobrili in predložili kulturni skupnosti Maribor. /.../ Med poglavitne akcije Pokrajinskega muzeja po tem načrtu sodijo v naslednjih letih preureditvena dela v lastni hiši, saj je treba preprečiti, da bi muzej zaostajal v našem vsestranskem kulturnem razvoju, da bi zaradi nesodobnega in nekomunikativnega muzejskega jezika pojemalo zanimanje za ostaline preteklosti. Predvidene so ureditve, preselitve in dopolnitve: vstopnega prostora, arheološkega oddelka, etnografskega oddelka, kulturnozgodovinskega oddelka, specialne zbirke modnih noš in uniform, lapidarija na loži, depoja, upravnih prostorov, grajske kleti, preparatorske delavnice in prodajnega prostora za spominke. Obetajo se nam torej precejšnje muzejske spremembe, o katerih bomo še podrobneje pisali v eni naših naslednjih številk. ls

20. december 1972

Apollo 17 doma

Apollo 17 z vesoljci Cernanom, Evansom in Schmittom se je vrnil sinoči na Zemljo, s čimer se je končal ameriški načrt raziskovanja Lune vsaj do konca tega stoletja. Kapsula s tremi vesoljci se je spustila na mirno površje Pacifika ob 20.24 po našem času, 560 km jugovzhodno od Otoka Samoa in le dva kilometra od načrtovane točke. Uro pozneje je helikopter že prepeljal vesoljce na krov letalonosilke Ticonderoga, kjer so sledili prvi podrobni zdravniški pregledi. Pristanek na Pacifiku je bil brezhiben. Odprava apolla 17 se je začela 7. decembra. Na Luno so prišli 11. decembra.

20. december 1972

Odkrita Shakespearova drama

Zahodnonemški gledališki zgodovinar Dieter Schamp trdi, da je v britanskem muzeju v Londonu odkril doslej neznano Shakespearovo dramo. Gre za delo Rojstvo Herkula, ki so ga prej pripisovali različnim Shakespearovim sodobnikom. Schamp je sedaj ponudil neizpodbitne dokaze, da gre zares za avtentični Shakespearov tekst. Napisan je s Shakespearovim rokopisom in z beležkami, ki potrjujejo, da je avtor Shakespear sam.

21. december 1972

Mariborčani se že smučajo - doma!

Gorenjska tovarna smuči Elan je dala tudi na mariborskem tržišču v prodajo napotke, kako se da v enem dnevu po najnovejši metodi naučiti smučanja. Na papirju natisnjene male smuči z ustrezno glasbo na plošči Mariborčani že pridno kupujejo in se vadijo smučarskih veščin doma na gladkem parketu. Pravijo, da je to vežbanje pravcati trim, podoben nekoliko nekdanjemu hula-hopu. B.P.

21. december 1972

Združitev uspela

Včeraj so v delovnih organizacijah avtobusni promet Maribor, hotel Orel, hotel Turist in Pohorska vzpenjača glasovali o združitvi. Sinoči so do 19. ure glasovali v treh podjetjih, pozneje je glasovanje končalo le avtobusno podjetje. Po dobljenih rezultatih je združitev uspela. Vse štiri delovne organizacije so se združile v združeno prevozno gostinsko turistično podjetje Maribor, ki bo velikega pomena za razvoj turističnega gospodarstva v Mariboru. S.Š.

Dragiša Modrinjak

 

23. december 1972

Talis v združenem podjetju

Kot smo že poročali, je referendum o združitvi štirih podjetij živilske industrije v enotno podjetje uspel. S 1. januarjem bo začelo poslovati združeno podjetje, ki ga bodo sestavljali: tovarna alkoholnih in brezalkoholnih pijač Talis, Maribor, tovarna hranil Kolinska iz Ljubljane ter pivovarni Laško in Union iz Ljubljane. Vsa štiri podjetja so se sporazumela o združevanju dela in sredstev v obliki združenega podjetja z namenom, da po samoupravnih načelih v medsebojni poslovni povezanosti in odvisnosti dosežejo kar največje ekonomske učinke na podlagi dogovorjene poslovne politike. /.../ B. D.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta