Pred 50 leti v Večeru: Mariborčani že plavajo v Pristanu

Pripravil Rok Kajzer
03.12.2022 04:05

Z njegovo otvoritvijo najustrezneje proslavili dan republike - 29. november.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

27. november 1972

Nov izvršni svet

Danes zaseda v Ljubljani republiška skupščina. Na skupni seji vseh zborov bodo odločali o izvolitvi mandatarja za sestavo izvršnega sveta skupščine SRS. Kandidat je na predlog predsedstva skupščine Andrej Marinc. Zbori bodo potem na ločenih sejah povedali mnenje k predlogu za mandatarja in predloženo sestavo izvršnega sveta. Republiški zbor bo izvolil predsednika in člane izvršnega sveta skupščine SRS in imenoval republiške sekretarje. Andrej Marinc bo predložil naslednjo sestavo izvršnega sveta: podpredsedniki Tone Tribušon, dr. Aleksandra Kornhauser in Rudi Čačinovič, člani: Tomaž Bizajl, Marjan Dolenc, Jože Florjančič. Pavle Gantar, Zvone Dragan, Franc Kočevar, Boris Mikoš. Jože Novinšek, Marjan Orožen, Frane Razdevšek, Bojan Škrk, Miloš Šulin, Zora Tomič, Franjo Turk in Milovan Zidar.

27. november 1972

Kdo nas opazuje iz vesolja?

To je bilo eno izmed vprašanj, s katerimi so se ukvarjali izvedenci različnih specialnosti v Bostonu. Simpozij sta organizirala NASA in katedra bostonskega vseučilišča za astronomijo, razprava pa se je v glavnem sukala okrog socialnih in filozofskih posledic, če se bo človek povezal z bitji v vesolju. Vsi zbrani izvedenci so se strinjali, da življenje na Zemlji ni izjema niti v ozvezdju niti v vesolju. Bili pa so različnega mnenja o tem, kdaj bo človek vzpostavil stike z drugimi svetovi in kakšne bodo posledice tega dejanja. Prof. Carl Sagan, direktor laboratorija vseučilišča Cornell za planetarne študije, sodi, da je človekova tehnologija že danes tako razvita, da omogoča odkrivanje drugih civilizacij, ki so tako razvite kakor naše, vendar jih utegnemo še zelo dolgo iskati... /.../

Dragiša Modrinjak

28. november 1972

Izvolili nov izvršni svet

Na skupni seji vseh zborov slovenske skupščine, ki ji je predsedoval Sergej Kraigher, je najprej Stane Markič obrazložil predlog predsedstva skupščine SRS, da se Andrej Marinc izvoli za mandatarja za sestavo izvršnega sveta. Andrej Marinc je nato poslancem govoril o svojih izhodiščih za bodoče delo izvršnega sveta. O tem smo poročali že včeraj. Slednjič je stopil za govorniški oder še Janez Vipotnik, predsednik republiške konference SZDL Slovenije. Poročal je o razpravi, ki jo je SZDL vodila ob kandidiranju Andreja Marinca. Poudaril je, da je predlog povsod naletel na soglasno podporo. Ko so gospodarski, socialno zdravstveni in prosvetno kulturni zbor na ločenih sejah dali pozitivno mnenje, je republiški zbor soglasno izvolil Andreja Marinca za predsednika izvršnega sveta. Sprejeli so tudi predlagano sestavo izvršnega sveta in imenovali republiške funkcionarje. M. B.

28. november 1972

Kakšna naj bo nova slovenska himna?

Pred časom smo v našem dnevniku obširno pisali o predlogih za novo slovensko himno. Trije so in bralce bi radi opozorili, da jih bodo lahko poslušali v posebni radijski oddaji, ki bo na sporedu na letošnji Dan republike, torej 29. novembra, medtem ko bodo naslednjega dne predvajanje ponovili. V sredo bo oddaja ob 15.30, v četrtek ob 17.05. Večer bi rad zbral mnenja svojih bralcev o novi himni. Prilagamo troje predlogov po vrstnem redu - označeni so s številko. Obkrožite predlog, ki se vam zdi najprimernejši, izrežite listič iz časnika in nam pošljite tako svoje mnenje do 5. decembra. Predloge bomo zbrali in posredovali pristojnim dejavnikom. 1. NAPREJ ZASTAVE SLAVE (glasba Davorin Jenko, besedilo Simon Jenko; prva in druga kitica) 2. ZDRAVLJICA (glasba Stanko Premrl, besedilo France Prešeren; predzadnja kitica: Žive naj vsi narodi) 3. NAŠA ZEMLJA (glasba Marjan Kozina, besedilo Mile Klopičič).

1. december 1972

Novo kopališče odprto

Z govorom predsednika občinskega sindkalnega sveta Maribor Slavka Ožbolta in s prerezanjem traku pred vhodom, kar je opravil predsednik skupščine Maribor Stojan Požar, so v torek v Mariboru odprli novo sanitarno higiensko kopališče in zimsko kopališče Pristan. Ta objekt, ki sodi med najsodobnejše ne le pri nas, ampak tudi za druge dežele, so Mariborčani zgradili s prispevkom iz pasivnih obresti svojih delovnih organizacij in z njegovo otvoritvijo najustrezneje proslavili dan republike - 29. november. N.

1. december 1972

Sekunda do smrti

LONDON - "Če veš, kako je treba to napraviti, je vse skupaj enostavneje kot spražiti jajce," je izjavil 25-letni Stephen Ladd, preden je zdirjal z motorniim kolesom skozi 25 metrov dolg predor iz goreče slame. Prva vožnja je bila res tako enostavna, kot jo je Ladd opisal. Druga vožnja pa je dokazala nasprotno. Pred očmi številnih gledalcev, ki so prišli v Epping, Essex, gledat to senzacijo, je Ladd pri živem telesu zgorel. Vožnja skozi predor iz goreče slame je bila samo ena od senzacij, ki jih je imel na sporedu kaskader Ladd. Toda fant, ki je hotel postati najslavnejši kaskader na svetu, ni pomislil na eno: plameni so v predoru "požrli" ves kisik. Zato je pri drugi vožnji nenadoma "crknil" motor in motorno kolo je obtičalo sredi goreče slame. Gasilci, ki so bili za vsak primer pripravljeni, Laddu niso mogli več pomagati. Bili so skupaj z gledalci priče grozljivega prizora, ko je Ladd padel z motorja in zgorel.

2. december 1972

Velik naval v kopališče Pristan

V novem mariborskem kopališču Pristan je bil v prazničnih dnevih tak naval, da so ljudje v vrsti čakali na kopanje. Pričakovati je, da se bo v prihodnjih dneh naval nekoliko unesel, tako da bodo prišli na vrsto vsi, ki si želijo plavanja. Higienski del kopališča prične obratovati v ponedeljek, frizerski in kozmetični salon v novem kopališču že obratuje, prav tako mala savna. Velika savna, suhozračna in parna kopel bodo pričele obratovati 15. decembra.

Reklama za  Večer 1972
Arhiv Večera

2. december 1972

Cicibani postali pionirji

Vsako leto ob dnevu republike sprejmejo najmlajše, cicibane, v pionirsko organizacijo. Za prvošolčke je to velik dogodek, saj postanejo s čepico, z rutico, izkaznico in značko člani velike organizacije slovenskih in jugoslovanskih pionirjev. Letos je bilo sprejetih v pionirsko organizacijo približno 3.000 cicibanov z mariborskih osnovnih šol. Starejši pionirji so najmlajšim članom pionirske organizacije ob tej priložnosti pripravili kratek program. S.

2. december 1972

Pobožati je hotel leva

SAO PAOLO - Paulo Cardone se je ponesrečil v rezervatu v bližini Sao Paola, ker je hotel pobožati leva. Zapustil je avto ter se približal skupini levov. Ti so pa planili nanj in ga v trenutku raztrgali. Obiskovalci, ki so bili, v bližini, so streljali v zrak, vendar pa niso mogli razgnati levov. To je prva tovrstna nesreča v narodnem parku v bližini Sao Paola.

2. december 1972

Švedi proti državnim javnim hišam

STOCKHOLM - Švedski parlament je z veliko večino zavrnil predlog o ustanovitvi javnih hiš, za katere naj bi skrbela država. Liberalni poslanec iz Helsingborga Sten Sjoeholm je pojasnil ta predlog s trditvijo, da oblasti dovoljujejo in ščitijo nekatere stvari, ki so za ljudstvo večja nevarnost kot prostitucija. Takoj je to nevarnost preciziral s tem, da misli predvsem na alkoholne pijače, ter poudaril, da je po njegovem mnenju "steklenica alkohola dosti nevarnejša kot ženska."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta