Pred 50 leti v Večeru: Marca letos izvedel, da je konec druge svetovne vojne

Pripravil Rok Kajzer
16.03.2024 05:00

Nekdanji častnik japonske cesarske armade Hiro Onoda, 52, za katerega smo poročali, da je šele 10. marca letos izvedel, da je konec druge svetovne vojne, in se je predal, je prispel včeraj na letališče v Tokiu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
D. Modrinjak
11. marec 1974

Tretja skulptura

To je tretja od skulptur, predvidena v okviru lanske forme vive, ki se je potegnila v letošnje leto. V Stavbarjevih delavnicah so v soboto končali model skulpture iz stiropora, zatem bodo naredili negativ in iz njega odlili pozitiv v betonu. Skulptura bo stala v mestnem parku blizu koncertnega paviljona. Avtor je akademski kipar in profesor ljubljanske akademije za likovno umetnost Slavko Tihec.

11. marec 1974

Pester konec tedna

Tokrat je bil vikend v znamenju dneva žena. Tak vtis smo vsaj dobili, ko so nam zatrdili mariborski reševalci, da je bilo kar petnajst prevozov od šestinšestdesetih, ki so jih opravili v soboto, zaradi prevelikih količin zaužitega alkohola. Tiste praznovalke, ki niso potrebovale zdravniške pomoči, so bile toliko obnemogle, da niso mogle skrbeti za gospodinjstvo: na mariborski tržnici je bilo med kupci opaziti več moških, branjevke pa so tudi prinesle manj, tako da je bila tokrat tržnica slabše založena. Gostinci so se še naslednji dan po prazniku veselili. Že v soboto dopoldne so na primer v Rotovški kleti prodali vse specialitete, ki so jih v kulinaričnem tednu pripravili za ves dan. /.../ T. NAMESTNIK

11. marec 1974

Mrtvih 14 rudarjev

Silovita eksplozija metana v premogovniku Soko v Čitluku je terjala življenje 14 rudarjev. Rešil se je le eden, Vojislav Alič. Eksplozija je nastala včeraj zjutraj ob 4.40. ko se je petnajst rudarjev spustilo v pripravljeno jamo. Bili so 254 metrov globoko. Vojislav Alič, ki je ostal živ, le bil v času eksplozije več sto metrov daleč, vendar je tudi dobil hude opekline. /.../ Reševalne ekipe so do 13. ure prinesle iz jame truplo enega od ponesrečenih rudarjev. Rovi so bili zasuti, tako da so se le stežka prebili do ponesrečencev. Eksplozija metana je bila tako močna, da so jo čutili tudi v bližnjem rudarskem naselju Čitluk. /.../

11. marec 1974

Izrael: nova vlada

Po desetih urah burne razprave je izraelski parlament sinoči izglasoval zaupnico novi vladi Golde Meir. Zanjo je glasovalo 62 članov parlamenta, proti 46, 8 se jih vzdržalo. Med razpravo so voditelji opozicije obtožili Goldo Meir in obrambnega ministra Dajana, da sta izrabila vojaški položaj na sirski fronti za osebni ugled. Golda Meir je pred parlamentom izjavila, da je Izrael pripravljen poiskati mir s svojimi arabskimi sosedi /.../ Ničesar pa ne mara slišati o tem, da bi se Izrael pogovarjal s Palestinci.

13. marec 1974

Snidenje po 29 letih

Nekdanji častnik japonske cesarske armade Hiro Onoda, 52, za katerega smo poročali, da je šele 10. marca letos izvedel, da je konec druge svetovne vojne, in se je predal, je prispel včeraj na letališče v Tokiu. Pripravili so mu svečan sprejem, kakršen velja narodnim junakom. Hira Onoda sta pozdravila tudi oče in mati, ki sta že zdavnaj nehala upati, da se bo vrnil živ. "Naj ti bo srečna vrnitev," je kratko dejal oče, mati pa: "Hvala,da si vzdržal teh 30 let." Onoda je bil dobil ukaz, naj oprezuje za sovražnikom, ni pa vedel, da se je vojna končala. Z njim je bil najprej se tovariš, ki je pozneje umrl. Blizu Onodovega skrivališča je taboril japonski študent, ki je naposled prepričal Onoda, naj se vrne v življenje.

16. marec 1974

Neverjetnih 177 m!

Vsi, ki so bili včeraj v dolini Tamar, so bili priča ne le izenačenju svetovnega rekorda 169 m, ki ga je dosegel Walter Steiner (rojen 15. januarja 1951 v švicarskem Flawilu), temveč v zgodovini smučarskih skokov še nedoživete serije. Steiner je poletel najprej 169, nato 177, 165 in za konec še 166 m daleč. To pa doslej ni uspelo niti enemu v pleadi svetovnih asov v tem drznem športu. V pičlih 3 urah in pol si je tako Švicar nabral skupno 677 m jadranja po zraku brez kril le s pomočjo smučk in svojih telesnih sposobnosti. /.../ B. SKALICKY

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta