Pred 50 leti v Večeru: FBI kukal pod postelje

Seksualno življenje, privrženost pijači in osebne navade znanih Američanov je raziskoval FBI, čeprav ni niti pristojen za to niti nima pravice do takšne vrste vohljanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

3. maj 1972

Razpoloženi godbeniki

V Poljčanah in okoliških vaseh so že zvečer pred 1. majem postavili visoke in lepo okrašene mlaje. Vesela pesem in rajanje sta se slišala pozno v noč. Zjutraj ob 5. uri je domača godba na pihala igrala budnice. Na okrašenem kamionu so obiskali vse vasi. Godbeniki so bili tokrat še posebej razpoloženi, ker so zvedeli, da dobijo še letos nove instrumente. Denar še ni povsem zagotovljen, vendar upajo, da jim bodo pomagala poljčanska podjetja.

Vreme je bilo zelo ugodno, zato je bilo mnogo izletnikov na Boču. Na vrhu je velik razgledni stolp, pod njim pa dobro oskrbovan planinski dom in partizansko grobišče.

K. A.

3. maj 1972

Umrl Edgar Hoover, dolgoletni direktor FBI

V Washingtonu je včeraj umrl J. Edgar Hoover, dolgoletni direktor ameriškega FBI. Hoover je umrl v 77. letu na svojem domu. Pravosodno ministrstvo je sporočilo, da je umrl naravne smrti. Hišna pomočnica ga je našla zjutraj mrtvega v postelji. /.../ Ko je Hoover 1924. postal direktor, je štel FBI manj kot 500 agentov, danes jih ima več kot 15.000. Hoover se ni nikoli oženil. Njegova edina zabava so bile konjske dirke. Z železno roko je skoraj pol stoletja vodil organizacijo, v kateri je imel dobesedno neomejeno moč. Ko je dopolnil 70 let in bi ga morali po sili zakona upokojiti, so s posebno odredbo predsednika ZDA Hooverju podaljšali mandat, tako da je postal do smrti direktor FBI.

3. maj 1972

Novinar Jack Anderson razkriva početje FBI

Novinar Jack Anderson, ki je pravkar dobil Pulitzerjevo nagrado, ker je objavil ameriške zaupne dokumente v zadnji indijsko-pakistanski vojni, je izjavil v kongresu, da je FBI za nekdanjega predsednika Lyndona Johnsona zbiral zapiske o ljubezenskih doživljajih znanih osebnosti. Med tistimi, za katerih najintimnejše stike se je zanimal FBI, so bili igralec Marlon Brando, pevec Harry Belafonte, boksar Cassius Clay, najbolj znana ameriška igralca ragbija Joe Namath in Lance Rentzel. Anderson trdi, da je predsedstvo vodilo tajno raziskavo življenja uglednih Američanov. Njihovo seksualno življenje, privrženost pijači in osebne navade je raziskoval FBI, čeprav ni niti pristojen za to niti nima pravice do takšne vrste vohljanja.

4. maj 1972

Milijarda dolarjev od zdomcev

V prvih treh mesecih letos je bil neblagovni devizni dotok za 47 odstotkov večji kot v istem obdobju lani in je znašal 334,9 milijona dolarjev. Naši delavci so poslali domov 222,7 milijona dolarjev prihrankov, 60 odstotkov več, in če se bo ta trend nadaljeval, utegnejo poslati letos skoraj milijardo dolarjev.

4. maj 1972

Ustaši grozijo z ugrabitvijo otrok

Stockholmska policija je sporočila, da so ustaške organizacije zagrozile dvema jugoslovanskima družinama, da jima bodo ugrabile otroke, če jim ne izplačajo velikih vsot denarja. Podobna pisma so bržkone dobile tudi druge družine naših delavcev, vendar se iz strahu pred maščevanjem niso obrnile na policijo. Izsiljevalska pisma je podpisala ustaška organizacija Goeteborg. O tem, da ustaši izsiljujejo naše delavce, je prvi poročal največji švedski dnevnik Dagens Nicheter. Nekateri naši delavci, imen niso marali objaviti, plačujejo ustašem vsak mesec denar. Ustaši zahtevajo velike vsote, celo 10 do 15 tisoč kron.

4. maj 1972

Kaditi prepovedano!

V slaščičarni Na-na v Celju so že pred časom prepovedali kajenje in prenehali točiti alkoholne pijače. Slaščičarna je edina na tem območju, ki je to storila. V zvezi s tem smo poslovodkinji Sonji Gregorc zastavili nekaj vprašanj.

Kaj vas je privedlo do tega, da ste v vaši slaščičarni prepovedali kajenje in točenje alkoholnih pijač?

"Pri nas je bilo prej obupno. Mnogi gostje, posebno mlajši, so tu večkrat pijančevali in kadili, da je bilo vedno vse zakajeno. Celo pecivo in slaščice so imeli duh po cigaretnem dimu in alkoholu. Mi pa smo želeli gostu postreči ob vsakem času s svežim pecivom in da bi ga lahko v miru pojedli. Zato smo ukinili točenje alkoholnih pijač in prepovedali kajenje."

Se je po vašem ukrepu promet zmanjšal?

"V začetku se je nekoliko. Stalni gostje (nekateri) so negodovali. Nekaj dni jih je bilo manj. Razmišljali smo celo, da bi našo prepoved preklicali. Vendar pa smo že po nekaj dneh opazili, da se je promet zopet povečal. Sedaj smo izredno zadovoljni, saj prodamo več peciva, kot smo ga kdaj prej."

Se vam zdi, da bi bilo prav, da bi tudi v drugih slaščičarnah storili podobno?

"Vsekakor! Slaščičarne niso namenjene za pijance in strastne kadilce. Drugod so tako ukrepali že zdavnaj. Prepričana sem, da prepoved točenja alkoholnih pijač in kajenja ne bi zmanjšala prometa v slaščičarnah. Poleg tega pa bi ta ukrep tudi vzgojno vplival na mlade, ki so, kot vemo, glavni obiskovalci slaščičarn."

I. IVAČIČ

4. maj 1972

Še so poštenjaki

V današnjem času, ko na vsakem koraku slišimo o nepoštenosti, je poslovanje poslovodje Tehnomercatorjeve poslovalnice Radio v Celju deležno še toliko večje pohvale. Kot nam je namreč povedal Ludvik Jazbec, je v tej poslovalnici kupil harmoniko. Čez dober mesec pa se je pri njem oglasil poslovodja Tone Kerk in ga opozoril, da je prišlo do spremembe cene ter da naj si v njihovi poslovalnici izbere drug predmet v vrednosti nastale razlike. In tako je prišel Jazbec še do tranzistorja. Vidite, nam je dejal, poslovodja bi si razliko lahko dal tudi v žep ali bi si lahko obdržal tranzistor. Njegovo pošteno ravnanje pa gotovo dviga ugled trgovine in upravičuje naše zaupanje. Zato je prav, da se mu tudi javno zahvalimo.

F. K.

4. maj 1972

Kdo ne uboga?

ZAKAJ NEKATERI VIJOLIČASTI NE IZPOLNJUJEJO NALOG TEHNIČNEGA VODSTVA IN KEMALA OMERAGIĆA

Mnenja so različna - medtem ko nekateri trdijo, da Mariborčanom proti niškemu Radničkemu ni bilo do zmage, so drugi spet zadovoljni s prizadevnostjo, posebno v prvem polčasu. Dejstvo je, da je enajsterica v nadaljevanju popustila potem, ko je bilo očitno, da žoga noče in noče v mrežo. Večina jih je postala malodušna, in ko je prišel v igro še brezvoljni Radič, res ni bilo kaj prida videti. Kemal Omeragić je po tekmi ves obupan izjavljal, da igralci ne ubogajo in da ne opravljajo dogovorjenih taktičnih zamisli. Če je to res, potem bi bilo v interesu kluba, da bi sporočili imena krivcev, tj. tistih, ki si ne želijo, da bi vijoličasti ostali prvoligaši.

B. SKALICKY

Studenška brv 1972
Dragiša Modrinjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta